محمدرضا سنگري، پژوهشگر و مدرس دانشگاه درآیين اختتاميه دومين جشنواره شعر انقلاب گفت: فضای دانشگاهی امروز ما باید با ادبیات و شعر انقلاب ارتباط برقرار کند و کرسیهای ادبیات انقلاب تأسیس شوند. زیرا اکنون زمان طرح نظریه شعر انقلاب فرا رسیده است._
محمدرضا سنگری با بيان اين كه نباید مرزبندی بین شعر انقلاب، دفاع مقدس و دیگر ساحتهای شعری که پس از انقلاب به وجود آمده قائل شد، افزود: شعر دفاع مقدس پیکرهای از شعر انقلاب اسلامی است كه در زير مجموعه خود اشعار عارفانه و عاشقانه را هم در بر ميگيرد. اگر امروز این انگاره را مطرح کنیم که دوران انقلاب تمام شده است، منظور از شعر انقلاب را بايد از دوره قیام و حرکتهای مردمی تا 22 بهمن 1357 در نظر گرفت.
وی افزود: اگر با اين معيار به شعر انقلاب نگاه كنيم جای درنگ و تامل دارد که باید به اشعاری که پس از پیروزی انقلاب سروده شده چه بگوییم؟ مثلاً اگر شعر موعودی سروده میشود آیا این اشعار جدا از پیکره انقلابند و آیا شعر انقلاب تعریف خودش را دارد؟ در این میان باید به وضع واژه پرداخت، زیرا بسیاری از واژهها پس از انقلاب در قالبهای شعری خلق شدهاند و جای تبیین دارند.
سنگری در ادامه به دومین جشنواره شعر انقلاب اشاره کرد و گفت: انتخاب موضوع انقلاب نمیتواند مرزبندی میان اين جشنواره با دیگر کنگرههای ادبی يا ديگر جشنوارهها ایجاد کند، زیرا ما در معرفی جشنواره انقلاب نیازمند سهم مبانی نظری هستیم تا مباحث آن هم وزن و هم سطح شعر انقلاب باشد.
وی در ادامه با تأکید بر دستاوردهای نشستهای این نوع جشنوارهها افزود: بیش از سه دهه از انقلاب اسلامی ایران گذشته است، اما دستاورد ادبي ما در اين دوران برابر سه يا چهار قرن است. در جامعه امروز نباید در تولید آثار معیار زمان را در نظر گرفت. اگر آثار توليد شده در اين سه دهه را پالایش کنم 100 مجموعه شعر قوی خواهیم داشت. اكنون ما شاعران توانایی داريم كه تعداد آنها به حدود 100 نفر ميرسد و دركنار آنها حدود 700 شاعر داریم كه آثارشان از سطح بالایی برخوردارند.
سنگري معتقد است: براي رسيدن به تعريف شعر انقلاب باید به مباحث نظری و ادبی اين شعر نزدیک شویم. زيرا هنوز شعر انقلاب را تئوریزه نکردهایم، در حالي كه شعر امروز ما بسیار شکوفا و پربار است. شعر انقلاب برخلاف برخی نظرگاهها دارای چند خصوصیت ویژه مانند پیوندگاه سنت و فضاهای نو است. زيرا شعر پس از انقلاب به گذشته پشت نکرده و از شاخصهای شعری به خوبی ایده گرفته است.
وي گفت: اگر به مجموعه شعرهای سروده شده در سالهای 1363 تا 1365 نگاه کنیم میبینیم که آنها دارای فرم خاصی نیستند. مجموعه اشعاری مانند «آسمان سبز» اثر سلمان هراتی، «همصدا با حلق اسماعیل» سروده حسن حسيني و «از تنفس صبح» قیصر امینپور داراي هیچ گونه تضاد و تقابلی با فضاهای جدید نيستند، اما شعر امروز انقلاب داراي ويژگيهاي برتري نسبت به اشعار شاعران گذشته است.
سنگري ادامه داد: ویژگی دیگر شعر انقلاب بهرهگیری از تمامی ظرفیتهاست. ظرفیتهای فراموش شدهای مانند رباعی و دوبیتی که در اشعار پس از انقلاب به ویژه در دهه 1370 بسیار پررنگ شدند. غزل هم آنقدر ظرفیتسازی تازه داشت که قابل قیاس با اشعار گذشته نیست. اکنون ما ظرفیتهای تازه موسیقیایی داریم که از غزل ایده میگیرند.
وي با اشاره به ویژگی دیگر شعر انقلاب با موضوع پیوندگاه ميان ملیت، دین و مردم، گفت: فضاهای دانشگاهی امروز ما باید درگیر ادبیات و شعر انقلاب شوند. باید کرسیهای ادبیات انقلاب را در دانشگاهها تأسیس کرد و حوزه هنری در اين ميان میتواند این کار را انجام دهد. زیرا اکنون زمان طرح نظریه شعر انقلاب فرا رسیده است.
علی داوودی، دبیر علمی دومین جشنواره شعر انقلاب نيز در ادامه اختتامیه این جشنواره، کیفیت آثار رسیده به این جشنواره را خوب ارزیابی کرد و گفت: پایان این جشنواره نقطه آغاز سومین جشنواره شعر انقلاب است. وظیفه ما پس از پایان این جشنواره هدایت آثار برتر به سوی بهتر دیده شدناند.
در پایان این مراسم از 22 برگزیده دومین جشنواره شعر انقلاب در بخشهای تکاثر، مجموعه شعر و پژوهش و قالبهای شعری سنتی، آزاد و کودک و نوجوان و همچنین از یوسفعلی میرشکاک به عنوان شاعر پیشکسوت انقلاب تقدیر شد. محمدعلي محمدي(م.ريحان) هم شعري را در وصف ميرشكاك سرود.
دومین جشنواره شعر انقلاب به همت مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری برگزار شد.
نظر شما