ريیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در دوازدهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی خواستار تشکیل اتحادیه انجمنهای حوزه نسخ خطی شد./
وی ادامه داد: برای اینکه به عدالت نزدیکتر باشد این همایش را به مراکز استانها منتقل کردیم تا از اين طريق، استانهای دیگر نیز از داشتههای فرهنگی خودشان اطلاع پیدا کنند.
صلاحي، تمرکززدایی را علت برگزاري اين همايش در شیراز دانست و افزود: در این همایش از نسخهپژوهان شیرازی مانند مرحوم ضیاءالدین حدائق مشهور به ابن یوسف شیرازی تجلیل میشود و این از برکات برگزاری همایشها در استانهاست.
ريیس کتابخانه ملی در بخش دیگری از سخنانش به فعالیتهای انجام شده در حوزه نسخ خطی در شهر شیراز اشاره کرد و گفت: ما در این همایشها تنها به دنبال معرفی شخصیتها نیستیم، بلكه در نظر داریم گوشهاي از زحمات بسیار این افراد یادآوری شود.
صلاحی با بیان اینکه تشکلهای موجود در حوزه نسخ خطی به صورت پراکنده فعالیت میکنند, اظهار کرد: نیازمند تجمیع این تشکلها در حوزه نسخ خطی هستیم؛ تاکنون دو انجمن در حوزه نسخ خطی فعال بودهاند و امیدواریم دو انجمن دیگر نيز به این تعداد اضافه شوند و اتحادیهای را تشکیل دهند و از ما به عنوان دستگاه متکلف مطالبه کنند.
معاون فرهنگی ريیسجمهوری در بخش دیگری از سخنانش درباره ویژگیهای برگزاری دوازدهمین دوره از حامیان نسخ خطی گفت: در این دوره ما دایره حامیان نسخ خطی را گسترش دادیم به گونهای که در دورههای گذشته تنها از کسانی که نسخههای خطی را تصحیح یا فهرستنویسی کرده بودند, تجلیل میشد اما امسال به همه کسانی که در این حوزه تلاش کردهاند اعم از مرمتگران، صحافان و ... نیز توجه شده است.
ريیس کتابخانه ملی همچنین با اشاره به درخواست ایران برای ثبت نقشههای جهانی موجود در وزارت خارجه و کتاب ذخیره خوارزمشاهی عنوان کرد: امسال این دو مجموعه را برای ثبت جهانی در کمیته ملی حافظه جهانی معرفی کردیم و امیدواریم با این کار از منابع غنی فرهنگی و معنوی خود حمایت کنیم.
صلاحی در ادامه از حامیان نسخ خطی در خارج از کشور و شرکتهای گمنامی که در این زمینه فعالیت میکنند نام برد و افزود: با تلاش کتابخانه ملی ایران تعدادی از شرکتها برای اسکن کتابها و نسخ خطی فرا خوانده شدند و ما اکنون قادریم دستگاههای اسکن کتاب را خودمان بسازیم.
ريیس کتابخانه ملی ضمن ارایه گزارشی از میزان آثار ارسالی به دوازدهمین آیین بزرگداشت نسخ خطی گفت: در این مورد 134 عنوان کتاب، 310 مقاله و 25 پایاننامه با موضوع نسخ خطی برای ما ارسال شده که از این تعداد برخی برگزیده و برخی شایسته تقدیر شناخته شدهاند.
وی یادآور شد به دلیل مسایل اقتصادی و کمبود بودجه در هفته پژوهش امسال از شایستگان تقدیر در این دوره تجلیل خواهد شد.
صلاحی در بخش پایانی سخنان خود به امکانات تالار دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان فارس اشاره کرد و افزود: بیش از 110 هزار منبع دیجیتال در این تالار وجود دارند و این مکان به تالار دیجیتال کتابخانه ملی ایران در تهران لینک شده است.
وی در پایان از انتقال یک مجموعه نسخ خطی متعلق به استان فارس از کتابخانه ملی ایران به سازمان اسناد و کتابخانه ملی فارس خبر داد.
پيام آيتالله جواديآملي به دوازدهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی
در ادامه این مراسم پیام آیتالله جوادی آملی در پاسداشت آیتالله استادی قرائت شد كه بخشي از اين پيام به اين شرح است: «... آیتالله استادی توفیق فراگیری علم و نوآوری را داشته و حاصل زحمات عالمان دین در گذشته را به محققان امروزی منتقل کرده است. حفظ آثار گذشتگان به این است که نسخههای خطی مصون بماند و به نسخههای چاپی و آثار مکتوب امروزی تبدیل شود و اگر این آثار و نسخ خطی مدفون باشد و در دسترس تلاشگران این عرصه نباشد، ثمره علمی برای جوامع بشری نخواهد داشت.»
آيتالله جواديآملي در بخش ديگري از پيام خود تاكيد كرده است: «... عالمان دین زمانی میتوانند سودمند باشند که افکار آنها به وسیله حامیان نسخ خطی به جامعه عرضه شود و حامیان نسخ خطی هم باید بدانند آنچه از بیان عالمان دین جاری شده، فیض الهی بوده است. حامی نسخ خطی آثار فقه الهی را فراموش نمیکند؛ او هم علم را، هم قول را و هم کتابت را از ناحیه خدا میداند و چنین کسی در نام و یاد الهی مستغرق و خدماتش صادقانه است...»
اين عالم ديني در پایان پیام خود از همه دانشپژوهان و کسانی که با ارسال آثار خود به تداوم روند حفظ نسخ خطی كمك ميكنند، قدردانی کرده است.
نظر شما