به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، ولادیمیر مدینسکی، وزیر فرهنگ روسیه عصر امروز شنبه(25 آذرماه) از کتابخانه ملی ایران دیدن کرد.
اسحاق صلاحی، ريیس کتابخانه ملی ایران در این دیدار با اشاره به ساختار سازمانی کتابخانه ملی گفت: این سازمان مجموعهای از آرشیو ملی و کتابخانه ملی ایران است که به صورت هیأت امنایی اداره میشود و وزرای علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر آموزش و پرورش و دو پروفسور دانشگاهی اعضای آن را تشکیل میدهند.
وی ادامه داد: این اعضا از سوی ريیس جمهوری انتخاب میشوند و ریاست هیأت امنا نیز برعهده ایشان است و این نشاندهنده اهمیت کتابخانه ملی است.
وی افزود: ما در این سازمان ارایه استانداردهای لازم برای کتابخانهها و ارایه مجوز و شناسنامه اولیه آثار به همه ناشران را برعهده داریم. این امر سبب میشود تمامی ناشران، چندین نسخه از آثار خود را رایگان به ما بدهند.
صلاحی با اشاره به راهاندازی 10 شعبه استانی کتابخانه ملی افزود: علاوه بر این در کتابخانه ملی ایران برخی خدمات مانند آنچه در کتابخانههای دیگر دنیا وجود دارد ارایه میشود و برخی دیگر از خدمات نیز منحصراً در اختیار کتابخانه ملی است. به طور مثال اعضای این کتابخانه باید دارای مدرک لیسانس باشند که البته در نظر داریم شرایط عضویت را به فوق لیسانس و دکترا ارتقا دهیم.
وی یادآور شد: همچنین برای پژوهشگران و محققان از ساعت 11 شب تا 7 صبح خدمات ارایه میشود و این شرایط استثنایی برای کتابخانه ملی است.
صلاحی با بیان اینکه در کنار خدمات حضوری، خدمات مجازی نیز ارایه میشود تاکید کرد: اگر پژوهشگری درباره سند یا کتابی سوالی داشته باشد میتواند بهصورت آنلاین و آفلاین پاسخ خود را از کارشناسان ما دریافت کند.
این مقام مسوول به سابقه تمدنی غنی ایران اشاره کرد و افزود: تمام تلاش ما این است که با مراکز کتابخانهای و موزهای در سراسر دنیا ارتباط داشته باشیم و از میراث مکتوبمان در سراسر جهان صیانت کنیم. همچنین معتقدیم آنچه به عنوان میراث مکتوب از ما درگذشته و امروز وجود دارد در اختیار یک جغرافیای سیاسی خاص نیست و بشر میتواند از این منابع غنی استفاده کند.
وی یادآور شد: بر همین اساس 30 هزار جلد نسخ خطی را اسکن کردیم و روی سایت قرار دادیم و در نظر داریم در آینده همه کتابهای چاپ سنگی و پایاننامهها را اسکن کنیم و روی سایت قرار دهیم.
صلاحی در ادامه از تهیه پیشنویس تفاهمنامهای با کتابخانه ملی روسیه خبر داد و تأکید کرد: با توجه به شناختی که از شخصیت وزیر فرهنگ روسیه داریم و نظر به اینکه کتابخانه بسیار غنی تحت تابعیت این وزارتخانه در روسیه وجود دارد امیدواریم تفاهمنامهای بین کتابخانه ملی ایران و کتابخانه روسیه امضا شود.
وی افزود: ما با اکثر کتابخانههای ملی تفاهمنامه امضا کردهایم و همکاریهای بسیار خوبی در بحث تجارب کتاب و سند داریم و با توجه به شرایط فرهنگی نزدیک بین ایران و روسیه، بهویژه در حوزه هنرهای تجسمی امیدواریم همکاریهای خوبی داشته باشیم.
صلاحی تأکید کرد: پیشنویس تفاهمنامه را تقدیم وزیر فرهنگ میکنم و امیدوارم از طریق سفارتخانههای دو کشور این تفاهمنامه امضاء شود.
وزیر فرهنگ روسیه نیز در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه امور کتابخانهها به وزارت فرهنگ روسیه مرتبط میشود گفت: 9 کتابخانه روسیه و نیز کتابخانه دولتی روسیه تحت نظر ما فعالیت میکنند.
وی ادامه داد: ریاستِ ريیس جمهوری اسلامی ایران بر هیأت امنای کتابخانه ملی ایران نشاندهنده اهمیت کتاب و کتابخوانی برای شماست و شما توانستهاید در ارایه برخی خدمات مانند دایر کردن شیفت شبانهروزی برای محققان از ما پیشی بگیرید،در حالی که در روسیه کتابخانهها ساعت 9 شب بسته میشوند.
مدینسکی ادامه داد: این مسأله که تاکنون تفاهمنامهای بین دو کتابخانه امضا نشده، بهراحتی قابل حل است و امیدواریم این تفاهمنامه تنها یک سند کاغذی نباشند و آغازی برای همکاری مشترک جدی باشد.
وزیر فرهنگ روسیه در ادامه درباره تاریخچه شکلگیری کتابخانهها در روسیه افزود: کتابخانههای بزرگ در گذشته روسیه در صومعهها قرار داشتند و صومعهها مرکز بزرگ نشر فرهنگ کتابخوانی بودند. افرادی در این صومعهها به رونویسی از کتابها مشغول بودند که نتایج کارشان بسیار زیباتر از دستگاههای پیشرفته امروزی بود.
وی ادامه داد: پادشاهان روسی نیز کتابخانههای غنی داشتند که یکی از غنیترین کتابخانهها مربوط به قرن شانزدهم میلادی است و میتوانیم بگوییم ما غنیترین کتابخانههای اروپایی را داشتهایم. با این وجود هیچگونه دسترسی عمومی به این کتابخانهها وجود نداشته است؛ حتی برای دانشجویان لیسانس و فوق لیسانس!
وی افزود: نخستین کتابخانه عمومی توسط کاترین کبیر ایجاد شد و او کتابهای دیدرو والتر را خریداری کرد و به این کتابخانه آورد.
در پایان این مراسم، مدینسکی از بخشهای مختلف کتابخانه ملی بازدید کرد و صلاحی نیز نسخهای نفیس از مثنوی معنوی و نشان کتابخانه ملی را به وی اهدا کرد.
شنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۱ - ۱۶:۴۵
نظر شما