دوشنبه ۴ دی ۱۳۹۱ - ۱۳:۰۶
نویسندگان در نگارش خاطرات آزادگان کم‌کاری کرده‌اند

محمد محمودی نورآبادی که کتابی با عنوان «شب‌های بی‌آسمان» را برای انتشار به بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان فارس سپرده، معتقد است که آزادگان تمایل زیادی برای بیان خاطراتشان دارند اما متاسفانه نویسندگان در این زمینه کم‌کاری کرده‌اند.-

محمد محمودی نورآبادی به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در باره اثر در آستانه انتشارش توضیح داد: این کتاب به خاطرات رمضان‌علی زارعی یکی از آزادگان شهرستان خرامه استان فارس می‌پردازد. 

وی درباره چگونگی دستیابی به اطلاعات درباره این آزاده دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران اظهار کرد: رمضان‌علی زارعی خاطراتش را به بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان فارس ارایه کرده بود اما چون تسلط لازم برای نگارش خاطراتش را نداشت، پس از بازنگری از سوی کارشناسان، این اثر برای بازنویسی به من ارایه شد. 

نویسنده کتاب «سرریزون» گفت: در واقع من این اثر را برای بازنویسی در اختیار گرفتم. نوشتاری که زارعی ارایه کرده بود، زبان و نثر روانی نداشت و راوی به صورت فشرده و در قالب یک بند به برخی موضوع‌ها اشاره کرده بود. سعی کردم با قرار دادن اطلاعات متن در کنار هم آن را ارتقاء داده و متن منسجمی را ارایه کنم. پس از بازنویسی، این اثر را با نام «شب‌های بی‌آسمان» و در 140 صفحه به بنیاد حفظ آثار استان فارس ارایه کردم. 

محمودی نورآبادی در پاسخ به سوالی درباره دلیل نام‌گذاری این کتاب با عنوان «شب‌های بی‌آسمان» با بیان این‌که زارعی نام دیگری را برای اثرش برگزیده بود، گفت: این عنوان بیان‌گر فضای سلول‌های زندان‌های الرشید و الاماره عراق است که زندانیان نه تنها در روز که حتی در طول شب هم از مشاهده آسمان بی‌بهره بودند. راوی خاطرات «شب‌های بی‌آسمان» هم از عنوان تازه این اثر رضایت دارد. 

وی درباره نحوه پرداختش در این اثر گفت: خاطرات از زاویه نگاه اول شخص مطرح می‌شوند و در فرم خطی ادامه می‌یابند. کوشیدم تا روند سلیس و روانی را بر داستان این کتاب لحاظ کنم تا مخاطب از موقعیت راوی لذت ببرد. 

خالق «کمانی برای آرش» کتاب «شب‌های بی‌آسمان» را اثری در حوزه خاطره ـ داستان معرفی کرد و در پاسخ به این سوال که «آیا برای تهیه اطلاعات درباره این آزاده فقط به دست‌نوشته‌های او بسنده کرده است؟» گفت: وقتی نوشتار را مطالعه می‌کردم، خلاء‌هایی را به دلیل شتاب راوی در بیان وقایع دوران اسارتش دیدم. این کاستی‌ها را با انجام مصاحبه با راوی پوشش دادم. 

محمودی نورآبادی در پاسخ به این سوال که «آیا آزادگان خاطراتشان را کمتر بیان کرده‌اند که این خاطرات کمتر نوشته‌ شده‌اند.» توضیح داد: معتقدم که آزادگان تمایل زیادی برای بیان خاطراتشان دارند اما متاسفانه نویسندگان در این زمینه کم‌کاری کرده‌اند. متولیان فرهنگی باید به این حوزه با جدیت بیشتری نگاه کنند. 

وی تعدد موضوعی در حوزه دفاع مقدس را دیگر دلیل کم‌توجهی به آزادگان دانست و افزود: نمی‌توان تمامی تقصیر را با متولیان فرهنگی دانست. در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران با مسایل و موضوع‌های مختلفی روبه‌رو بودیم. شهیدان، خانواده‌ شهیدان، جانبازان و آزادگان از  موضوع‌های متعددی بودند که پرداختن به هر یک از این آن‌ها نگاه و انرژی تازه‌ای را می‌طلبد.

این نویسنده برگزیده جشنواره پاسداران اهل قلم در سال 1389 با بیان ‌این که «متولیان این زمینه‌ها خوش‌ذوق نیستند.» گفت: متاسفانه این گونه نهادها فقط در سطح مراکز استان‌ها فعال‌اند و گویی روستا‌ها از رصد آن‌ها خارج‌اند. این در حالی است که بسیاری از آزادگان در روستا‌ها و نقاط دور از شهر ساکن‌اند. 

وی در ادامه اختصاص جایگاهی در ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی سراسر کشور را برای آثار آزادگان ضروری دانست و درباره میزان علاقه‌مندی آزادگان شهر نورآباد استان فارس به نگارش خاطراتشان اظهار کرد: این آزادگان همواره درباره چگونگی انتشار خاطراتشان در قالب کتاب پرس‌وجو می‌کنند و به دنبال متولی خاصی در این زمینه‌اند. من آنان را تشویق می‌کنم که خاطراتشان را در قالب نوشتار ارایه کنند.

بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان فارس کتاب «شب‌های بی‌آسمان» را تا پایان سال 91 منتشر می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها