سال 2012 سالی پربار برای ادبیات آمریکای لاتین بود و شماری از چهره های مطرح این حوزه وسیع، با دریافت جوایزمختلف تجلیل شدند.-
جایزه سروانتس به عنوان مهم ترین جایزه ادبیات اسپانیایی زبان خوزه مانوئل کابالرو بونالد،شاعر اسپانیایی را به عنوان برنده خود در سال 2012 انتخاب کرد. این جایزه که از سوی موسسه سرواتس اسپانیا اهدا می شود این شاعر و نویسنده 86 ساله اسپانیایی را برای مشارکتی به طول زندگی اش در ادبیات زبان اسپانیایی، به عنوان برنده 2012 انتخاب کرد. این جایزه 125 هزار یورویی(167 هزار دلار) هر سال به یکی از برترین چهره های ادبی اسپانیا یا آمریکای لاتین تعلق می گیرد. کابالرو بونالد متولد 11 نوامبر 1926 رمان نویس، سخنران و شاعر است. نزدیک 40 عنوان کتاب در کارنامه ادبی این نویسنده و شاعر اسپانیایی جای دارد و کسب مدال طلای هنرهای زیبا و عنوان دکترای افتخاری از دانشگاه کادیس و جایزه شعر ملکه سوفیا از دستاوردهای ادبی اوست.
جایزه پرنس آستوریاس اسپانیا در بخش ادبیات که برای قدرداني از یک عمر دستاورهای ادبی یک نویسنده یا شاعر به او تعلق میگیرد، در سال 2012 فیلپ راث را به عنوان برنده خود برگزید. هیات داوران فیلیپ راث را برای نوشته های نافذ و روانش به عنوان برنده امسال این جایزه معتبر اسپانیایی معرفی کرد. اين نويسنده 79 ساله موفق شد تا 23 چهره اي را كه امسال براي دريافت اين جايزه انتخاب شده بودند كنار بزند و جایزه 50 هزار یورویی (60 هزار دلاري) این رقابت را دریافت کند.
ایزابل آلنده، نویسنده برجسته شیلیایی جایزه معتبر هانس کریستین آندرسن دانمارک را برای «داستانسرایی جادویی» از آن خود کرد. جایزه هانس کریستین آندرسن به ارزش 500 هزار کرون (86 هزار دلار) به نویسنده ای تعلق می گیرد که با آثارش سنت افسانه ای آندرسن را ادامه داده باشد. خانم آلنده این جایزه را از پرنس فردریک ولیعهد دانکارک در شهر اودنسه در 150 کیلومتری کپنهاک دریافت کرد. او بیش از 50 جایزه از 16 کشور مختلف دریافت کرده و روزنامه نگار و استاد ادبیات آمریکای لاتین است. اهدا کنندگان این جایزه خانم آلنده را برای «ترکیب عصرهای مختلف، فرهنگ ها، شکل های مختلف درک و استفاده از اسطوره» تحسین کردند و گفتند ترکیب این عناصر قصه گویی او را در منتهای درجه عظمت قرار میدهد.
«خورخه ولپی» مکزیکی به عنوان برنده پنجمین دوره جایزه پلانتا دو کازا در سال 2012 انتخاب شد. این نویسنده 44 ساله برای رمان «بافنده سایه ها» به عنوان برنده این جایزه 200 هزار دلاری انتخاب شد. این رمان تصویرگر زندگی شخصیتی واقعی به نام کریستینا مورگان است که تصمیم می گیرد با دنیای مردانه دوران خودش رو در رو شود و با محدودیت هایی که وجود دارند، به راهش ادامه دهد. گروه داوری این دوره را ادیبانی از آرژانتین، اوروگوئه، اسپانیا و نمایندگانی از گروه های حامی زبان اسپانیایی تشکیل داده بودند. هدف این جایزه تشویق و حمایت از زبان اسپانیایی در همه کشورهای آمریکای لاتین است.
«لئوپولدو بریسوئلا» نویسنده آرژانتینی جایزه آلفاگوآرای مکزیک را به خانه برد. این جایزه 175 هزار دلاری برای رمانی با عنوان «تکرار» که با نام مستعار پیک ویک منتشر شده بود، به بریسوئلا اهدا شد. این جایزه از جوایز معتبر ادبیات لاتین است. لئوپولدو بریسوئلا در سال 1963 در لاپلاتای بوینوس آیرس متولد شده، در رشته ادبیات تحصیل کرده و به عنوان داستان نویس، شاعر و مترجم شناخته شده است. جایزه آلفاگوآرا از سال 1998 اهدا شده و به اثری منتشر نشده از یک نویسنده اسپانیایی زبان از همه کشورهای آمریکایی لاتین، اروپا و آمریکا تعلق می گیرد.
خوان گویتیسولو نویسنده سرشناس اسپانیایی به عنوان برنده این جایزه 65 هزار دلاری در سال 2012 انتخاب شد. برنده سال پیش این جایزه کارلوس فوئنتس نویسنده برجسته مکزیکی بود که با شرکت در کنفرانس مطبوعاتی از سوی گروه داوری اعلام کرد این رمان نویس و مقاله نویس 81 ساله برای مجموعه آثارش به عنوان برنده امسال انتخاب شده است. گویتیسولو که مدت ها در مراکش زندگی کرده، در آثارش بیش از هر موضوع دیگر بر زندگی و تعامل پیروان ادیان مختلف اسلام، یهودی و مسیحی در زندگی مدیترانه ای تمرکز کرده است. او 25 عنوان اثر داستانی و 11 کتاب از مقالاتش را منتشر کرده است. جایزه فورمنتور از سال 1961 به وسیله ناشری به نام «سیکس بارال» تاسیس شده است.
دولت مکزیک جایزه جدیدي در ادبیات اسپانیایی زبان به یاد کارلوس فوئنتس نویسنده برجسته مکزیکی که ماه می (اردیبهشت) درگذشت، راهاندازی کرد. این جایزه به ارزش 250 هزار دلار آمریکا، در کنار مجسمهای ساخته دست ویسنتو روخو و همراه دیپلم افتخار یوسا را به عنوان نخستین برنده این جایزه برگزید. او 11 نوامبر(20 آبان) در سالروز تولد کارلوس فوئنتس این جایزه را از فیلیپه کالدرون رییس جمهور مکزیک دریافت کرد.
آلفردو برایس اچنیک، نویسنده پرویی به عنوان برنده جایزه بینالمللی کتاب نمایشگاه گوادالاخارای مکزیک انتخاب شد. گروه داوری از این نویسنده به عنوان «یکی از بنیادیترین چهرههای ادبی آمریکای لاتین» یاد کرد. برایس اچنیک متولد 1939 در لیما، یکی از مهمترین چهره های ادبی آمریکای لاتین است. آثار او به عنوان ادبیاتی تاثیرگذار در میان نسل های مختلف شناخته شده و رمان او «یک جهان برای جولیوس» در سال 1970 از آثار ماندگار ادبیات لاتین به شمار میرود.
جایزه اسپاسای اسپانیا که به بهترین کتاب اقتصادی سال تعلق میگیرد، لئوپولد آبادیا اقتصاددان را به عنوان برنده این جایزه در سال 2012 برگزید. آبادیا این جایزه را برای نوشتن کتابی با عنوان «اقتصاددان امیدوار: مراحل ضروری برای برون رفت از بحران» از آن خود کرد. این کتاب درباره راه خروج از بحران اقتصادی است و مفاهیم اقتصادی را به زبانی ساده برای افراد غیرمتخصص توصیف میکند. این جایزه که بیست و چهارمین دوره خود را پشت سر گذاشت، 30 هزار یورو ارزش دارد و به کتابهای غیرداستانی تعلق میگیرد.
گابریل گارسیا مارکز نویسنده برجسته کلمبیایی و برنده جایزه ادبی نوبل، مدال عالی هنرهای زیبای مکزیک را دریافت کرد. این جایزه برای سی امین سالگرد اهدای جایزه ادبی نوبل به مارکز، به او اهدا شد. این مدال که بالاترین نشان افتخار موسسه ملی هنرهای زیبای مکزیک است، به چهره های برجسته تئاتر، هنر، موسیقی و ادبیات اهدا می شود و به شخصیت هایی تعلق می گیرد که نقشی تعیین کننده و اثر گذار در زندگی فرهنگی خود به جا گذاشته باشند.
جایزه پلانتا که به عنوان گرانترین جایزه اسپانیایی شناخته می شود، در شصت و یکمین دوره خود برای رمانی کارآگاهی به نام «نصف النهار خونین» به این نویسنده اهدا شد. این جایزه معتبر به ارزش 601 هزار یورو (778 هزار دلار) یک جايزه ادبي اسپانيایی است که از سال 1952 توسط كمپاني پلانتا يكي از موسسات فرهنگي و نشر در اسپانيا بنيانگذاري شده است. سیلوا 46 ساله و تحصیل کرده در رشته حقوق است. وی در کارنامه اش بیش از 30 عنوان کتاب دارد که شامل رمان های جنایی، ادبیات کودکان، داستان کوتاه و مجموعه مقاله است.
در میان همه نویسندگان برنده جوایز اسپانایی زبان خاویر ماریاس رمان نویس اسپانیایی با رد کردن جایزه 20 هزار یورویی دولتی خبرساز شد. او گفت نمی خواهد به عنوان نویسنده باب میل دولت مطرح شود. ماریاس برای رمان «شیفتگی» به عنوان برنده جایزه روایت ملی که از سوی دولت اهدا می شود انتخاب شده بود.
جایزه کتاب ملی کوبا امسال به یک قصه گو، منتقد و مقاله نویس به نام لئوناردو پادورا تعلق گرفت. او یکی از نویسندگان پرمخاطب و تحسین شده کوبایی است که در رقابت با 18 چهره برتر ادبی کوبا ، انتخاب شد. جایزه کتاب ملی کوبا که از مهم ترین جوایز ادبی این کشور است، هرسال به نویسنده برجسته ای که موجب ارتقای میراث ادبی کوبا شود، تعلق می گیرد. پادورا متولد 1955 یکی از مطرح ترین نویسندگان کوبا در کشورهای دیگر است. او علاوه بر نوشتن چندین فیلمنامه، دو مجموعه داستان کوتاه و چندین رمان کارآگاهی نوشته که به 10 زبان ترجمه و منتشر شده اند. کتاب موفقی چون «مردی که سگ ها را دوست داشت» از آثار پادورا است. جایزه ملی ادبیات کوبا از سال 1983 هر سال از سوی وزارت فرهنگ این کشور اهدا می شود.
«دالتون ترويزان» نويسنده برزيليايي جايزه كاموس 2012 پرتغال را برد.این نويسنده داستان كوتاه، جايزه كاموس را كه بالاترين افتخار ادبي پرتغال است، دریافت کرد و 100 هزار يورو(125 هزار دلار) بابت این پیروزی دریافت کرد. اين جايزه كه به اثري پرتغالي زبان تعلق ميگيرد و به نام «لوئیس کاموس» شاعر بزرگ پرتغالی که از سال 1524 تا 1580 میزیست نامگذاری شده، به عنوان جایزه نوبل ادبی برای زبان پرتغالی به شمار میرود. دالتون ترويزان متولد سال 1925 در شهر كوريتيبا در جنوب برزيل است و بيش از همه براي مجموعه داستان سورآليستياش با عنوان «خون آشام كوريتيبا» كه با طنزي سياه همراه است، شناخته شده است.
نظر شما