سه‌شنبه ۳ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۶:۰۹
صد و سومین شماره از بولتن تازه‌های نشر عربی منتشر شد

صد و سومين شماره از بولتن تازه‌های نشر عربی كه به معرفی كتاب‌های عربی در حوزه‌های سياسی، تاريخی و دینی لبنان می‌پردازد، از سوی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بیروت منتشر شد._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، بولتن تازه‌های نشر عربی که به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بیروت منتشر می‌شود دربرگیرنده تازه‌ترین اطلاعات از اخبار کتاب‌های منتشر شده به زبان عربی در کشور لبنان است. رویکرد این بولتن به طور کلی بر معرفی آثار عربی مرتبط با ایران، اندیشه‌های سیاسی در ایران، مسایل و جوامع اسلامی و تاریخ اسلامی و مسایل سیاسی در کشورهای عربی متمرکز است که البته گاهی فراتر از این موضوع‌ها را هم دربرمی‌گیرد.

رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی در بیروت در صد و سومین شماره از این بولتن به معرفی 9 کتاب عربی پرداخته‌ است که در زیر به توضیح کوتاهی درباره مهم‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

«شیعیان لبنان؛ از پراکندگی تا مشارکت فعال» نوشته جمعی از پژوهشگران
کتاب (الشيعة في لبنان.. من التهميش الى المشاركة الفعالة) از كتاب‌های چاپ 2013 انتشارات «دار المعارف الحکمیة» در لبنان است. این کتاب که توسط جمعی از پژوهشگران تحریر شده به شکل کلی به بررسی جایگاه شیعیان در لبنان و نقش آن‌ها در مسایل منطقه‌ای می‌پردازد.

شیعیان تا نزدیک به سه دهه آخر قرن بیستم نقشی حاشیه‌ای را در بازی‌های سیاسی لبنان ایفا می‌کردند و از آن زمان نقش آن‌ها به تدریج پررنگ‌تر شد و اکنون حتی در تحولات منطقه‌ای نیز دارای جایگاه تاثیر‌گذاری هستند. از این زاویه نویسندگان این کتاب تلاش دارند در مقالات خود به ابعاد مختلف این گذار شیعی از حاشیه به متن بپردازند و در این میان مسایل مختلفی نظیر بررسی وضعیت شیعیان در مناطق مختلف لبنان، مساله هویت، تجربه‌های حزبی، ارتباط‌های برون مرزی با شیعیان در عراق و ایران، تجربه‌های سیاسی و انتخاباتی و مساله مقاومت را از نظر می‌گذرانند.

«تنگه هرمز و تقابل ایران و آمریکا» نوشته علی ناصر
کتاب عربی (مضیق هرمز والصراع الأمریکی الایرانی) نوشته علی ناصر از آثار منتشر شده «دار الفارابی» در لبنان در سال 2013 است. این کتاب که در حوزه مسایل استراتژیک دسته‌بندی می‌شود با تمرکز بر یکی از مهم‌ترین آبراه‌های جهان از نظر حساسیت ژئوپلتیکی به اهمیت جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی تنگه هرمز که آب‌های خلیج فارس را به دریای عمان وصل می‌‌کند می‌پردازد. 

مساله امنیت انرژی از نگاه این نویسنده لبنانی به دور نمانده و این کتاب تمرکزی هم بر نقش این تنگه در انتقال نفت از خلیج فارس به کشورهای دیگر به ویژه اروپا و آمریکا دارد. علی ناصر در کتاب خود ضمن نگاه تاریخی به تنگه هرمز، این آبراه را از منظر قوانین بین‌المللی، نگاه امنیتی ـ بین‌المللی به این تنگه، دیدگاه ایران نسبت به آن و امنیت خلیج فارس و پیامدهای امنیتی بسته شدن آن در صورت شدت گرفتن درگیری سیاسی بین ایران و آمریکا و هم پیمانانش بررسی می‌کند.

«گزیده تاریخ عراق» نوشته کمال دیب
کتاب (موجز تاریخ العراق) نوشته دکتر کمال دیب هم از جمله آثار انتشارات «دار الفارابی» لبنان است که در سال 2013 منتشر شده است. این کتاب تاریخ معاصر عراق را البته به شکلی گزیده و کلی از انقلاب 1920 در این کشور تا کنون به خواننده ارایه می‌کند.

عراق معاصر که پیش از این زیر مجموعه سرزمین تاریخی امپراتوری عثمانی به شمار می‌رفت، پس از فروپاشی این دولت دستخوش تحولات پی در پی شد که در تمام آن‌ها نقش دولت‌های غربی اعم از انگلستان و آمریکا دیده می‌شود.

دوره پادشاهی‌های معاصر عراق که از ملک فیصل،دست نشانده انگلستان آغاز شد و تا تبدیل عراق به نظام جمهوری ادامه یافت و نیز روی کار آمدن حزب بعث در این کشور و سقوط آن در سال 2003 با اشغال نظامی آمریکا و دولت‌های هم‌پیمان آن از جمله مسایل پرداخته شده در این کتاب است. البته نویسنده مطالب خود را تا ‌آغاز عقب‌نشینی و خروج آمریکایی‌ها از عراق در سال 2011 ادامه می‌دهد و در نوشته‌های خود علاوه بر مسایل سیاسی نگاهی‌ هم به مسایل اقتصادی، اجتماعی و ژئو استراتژیکی دارد.

«انقلاب‌های مضطرب» نوشته جمعی از پژوهشگران
کتاب (ثورات قلقة.. مقاربات سوسیو ـ استراتیجیة للحراک العربی) که در سال 2012 از سوی «مرکز الحضارة لتنمیة الفکر الاسلامی» در لبنان منتشر شده مجموعه مقالاتی است که تحولات عربی در دو سال اخیر را با رهیافت‌های جامعه‌شناسی و استراتژیک مورد بررسی قرار می‌دهد. جمعی از نویسندگان مطرح عربی و لبنانی از جمله «طلال عتریسی» از استادان علوم سیاسی لبنان درتألیف این کتاب مشارکت داشته‌اند.

پیش‌زمینه‌‌‌های شکل‌گیری انقلاب‌های عربی، ایدئولوژی‌های مطرح در این انقلاب‌ها، ابعاد دینی ـ اجتماعی آن‌ها، نگاه آمریکا به تحولات جهان عرب و همچنین بررسی‌های موردی قیام‌ها در بحرین و تحولات تونس از جمله موضوعات این کتابند.

«فقه سیاسی آیت‌الله خامنه‌ای» نوشته جمعی از پژوهشگران
کتاب (الفقه السیاسی فی فکر الامام الخامنئی) از جمله آثار منتشر شده «دار معهد المعارف الحکمیة» در سال 2012 در لبنان است. موضوع فقه سیاسی خصوصا در بین فقهای شیعه از جمله موضوعاتی است که با طرح نظریه ولایت فقیه رشد پیدا کرد و با تجربه عملی شدن این طرح در قالب نظام جمهوری اسلامی در ایران بیش از پیش مورد توجه و بررسی قرار گرفت.

این اثر اگرچه در عنوان خود بر فقه سیاسی در اندیشه رهبر انقلاب اسلامی تمرکز دارد اما در ابتدا برای آماده کردن ذهن خوانندگان، مقالاتی را به چیستی فقه سیاسی و اصول آن اختصاص داده است.

اما کتاب‌های دیگر معرفی شده در این بولتن عبارتند از «تحولات سیاسی در ایران» نوشته موسی نجفی و موسی حقانی با ترجمه قیس آل قیس از استادان زبان و ادبیات عربی در ایران، «انقلاب، روایتی ملی» نوشته فؤاد خلیل، «اسلام خفته» تألیف جمعی از نویسندگان و «اخبار فتنه بزرگ» نوشته حسام شحادة. که اثر اخیر کتابی در حوزه تاریخ اسلام است که وقایع منتهی به کشته شدن عثمان و فتنه رخ داده در زمان او در داخل مرزهای اسلامی را بررسی می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها