نشست تشریح برنامههای شانزدهمین جشنواره بینالمللی قصهگویی برگزار شد
رضایی: قصه، صبر کردن را به کودک میآموزد
صادق رضایی، مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، در نشست رسانهای شانزدهمین جشنواره بینالمللی قصهگویی با تاکید بر اینکه خداوند بزرگترین قصهگوی عالم است،گفت: قصه به کودک صبر کردن را میآموزد و قدرت بیان، قدرت برقراری ارتباط با دیگران، سوال کردن از گذشته و آینده و همچنین توانایی تخیل کودک را تقویت میکند._
رضایی، مدیر عامل کانون پرورش فکری در این نشست گفت: بنمایه همه فعالیتهای فرهنگی و هنری قصه است. اگر قصه نباشد و با توجه به مقتضیات زمان به روز رسانی نشود، آسیبهای جدی به فعالیتهای فرهنگی وارد خواهد شد.
وی افزود: هدف اصلی کانون ماندگار و پایدار کردن یک قصه در میان کودکان است. تمامی فعالیتها از قبیل ساخت پویانمایی، چاپ رمان، جشنوارههای قصهگویی و تولید کتابهای صوتی تنها در راستای درنگ کردن کودک بر قصههاست. وقتی کودک یک بار کتاب را میخواند و یک بار نسخه صوتی آن را گوش میکند و پس از آن پویانمایی این قصه را میبیند، قصه در ذهن او تثبیت میشود.
رضایی تصریح کرد: بسیاری از کودکان و حتی بزرگسالان از خواندن لذت نمیبردند. یکی از دلایل آن این است که شیوه صحیح خوانش آثار را نمیدانند. قصهگویی و لوحهای صوتی داستانها میتواند این خلا را در خوانش آثار رفع کنند.
مدیر عامل کانون اظهار کرد: هدف دیگر ما این است که در ایران این اصل را جا بیاندازیم که قصهگویی امری با ارزش است. ارزش این امر از این لحاظ است که به کودک صبر کردن را آموزش میدهد. قصه، دایره واژگان، قدرت بیان، قدرت برقراری ارتباط با دیگران، سوال کردن از گذشته و آینده و قدرت تخیل کودک را افزایش میدهد. ذهن کودکان و نوجوانان از مفاهیم خالی است و ما میتوانیم از این ظرفیت بهره زیادی ببریم.
رضایی با اشاره به جایگاه قصه و قصهگویی در ایران گفت: ما معتقدیم که یک پارک قصهگویی و یک میدان با نام «قصهگو» باید در تمامی شهرهای کشور وجود داشته باشد. اکنون انتظار نداریم که شهردار تهران یا سایر شهرها به سرعت این کار را انجام دهند، ولی میخواهیم با تلاشهای مستمر خود کاری کنیم که این امر تا چهار سال آینده تحقق یابد.
وی با بیان این که یک سوم از قرآن کریم داستان و قصه است،اظهار کرد: اهداف متعالی تربیتی در قصهها وجود دارند که از طریق قصهگویی میتوان آنها را منتقل کرد.
وی گفت: ما درصدد هستیم تا در آینده شب یلدا را به عنوان شب قصه در یونسکو به نام ایران ثبت کنیم.
آدوسی نیز در ادامه این نشست گفت: شانزدهمین جشنواره قصهگویی، یک رویداد بزرگ فرهنگی است که قصد دارد یک سنت فراموش شده را احیا کند. قصهگویی یک سنت قرآنی، ملی و یک ابزار کارآمد تربیتی است که این جشنواره قصد دارد دوباره آن را به عرصه اجتماع بازگرداند.
وی اظهار کرد: با برگزاری چنین برنامههایی دنبال توانمندسازی مربیان قصهگوی کانون هستیم. در این دوره از جشنواره دو هزار و 300 قصهگو حضور پیدا کردند. از ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری شروع به آسیبشناسی دورههای گذشته کردیم و شیوهنامهای برای این دوره از جشنواره تدوین شد. یکی از موارد شیوهنامه این بود که پیش از این جشنواره حوزهای نداشتیم، اما در ابلاغیه، هشت مرکز فرهنگی را به عنوان یک حوزه شناختیم و جشنواره را در 50 درصد استانهایی که بالای ۱۵ مرکز کانون داشتند، به صورت حوزهای برگزار کردیم.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ادامه داد: همچنین برگزاری جشنوارههای قصهگویی در استانهای کشور در شب یلدای امسال را داشتیم که در آنها هزار و 700 نفر با هم رقابت کردند. جشنوارههای منطقهای قصهگویی را هم در دی ماه امسال برگزار کردیم. دعوت شدگان خارجی به این جشنواره از اساتادان دانشگاه یا قصهگوی حرفهای یا در این حوزه صاحب کتاب هستند.
وی توضیح داد: در هر حال سعی داشتیم که مربیان قوی و قدرتمندی به دور رقابتی جشنواره راه پیدا کنند. به این ترتیب قصهگوها سطحبندی شدند که یک سطح، سطح ملی است و سطح دیگر به قصهگوهایی اختصاص یافت که تا رقابتهای منطقهای پیش آمدند ولی ملی نشدند. سطح سوم متعلق به افرادی بود که قصه نگفته و به سطح منطقهای هم نرسیدند. بخش دیگر این جشنوراه، مربوط به قصهگویان آزاد بوده و در نهایت، سطح دیگرمان، سطح بینالمللی بود.
آدوسی تصریح کرد: در مجموع این جشنواره از نظر کمیت نسبت به گذشته ۳۰ درصد پیشرفت کرده و این نشان میدهد که رفته رفته اهمیت آن بیشتر میشود. ۱۱ ردصد رشد در میان شرکتکنندگان کانون، ۶۰۰ درصد رشد در میان آثار ارسال شده و افتتاح بخش جدیدی در جشنواره با عنوان قصهگویان خارجی که ۱۲۹ نفر در آن شرکت داشتند، گویای پیشرفت جشنواره است.
در ادامه مروج گفت: این مرحله از جشنواره که قرار است از بیست و نهم بهمن در تبریز آغاز شود، آخرین مرحله برگزاری جشنواره است. این جشنواره فقط چهار مرحله داشت که در مرحله نخست قصهگویان در استان خود با یکدیگر به رقابت پرداختند. برگزیدگان این مرحله به دومین بخش از این جشنواره که جشنواره استانی بود راه یافتند. سومین مرحله از این جشنواره هم در چهار منطقه کشور (گیلان، کرمانشاه، هرمزگان و بوشهر) برگزار شد و منتخبان آن به آخرین گام جشنواره راه یافتند. این بخش از جشنواره جنبه ملی و بینالمللی دارد و علاوه بر مربیان کانون و قصهگویان آزاد ایرانی، از کشورهای سنگاپور، روسیه، اسپانیا، پرو، پرتغال، استرالیا، کنیا، مالزی، فرانسه و ژاپن قصهگویانی در آن حضور دارند.
وی افزود: در مرحله پایانی از این رقابتها، ۳۶ قصهگوی ایرانی و ۱۰ مهمان خارجی به قصهگویی خواهند پرداخت. از نکات جالب توجه این جشنواره این است که قصهگویان این مرحله، پس از اختتامیه جشنواره برای قصهگویی به نقاط مختلف ایران فرستاده میشوند تا برای بچههای ایران زمین قصه بگویند.
مروج اظهار کرد: داوران این جشنواره پنج نفر هستند که در میان آنها داوری از کانادا نیز حضور دارد.
غلامعلی کیومرثی، مهدی آرائی، مریم مهدوی، معصومه باقری و رکسانا خان داوران این جشنواره هستند.
آخرین بخش از شانزدهمین جشنواره قصهگویی صبح 29 بهمن در تبریز آغاز میشود و بعدازظهر اول اسفند به کار خود پایان خواهد داد.
نظر شما