سه‌شنبه ۸ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۲:۲۸
علی معلم: هنر به اعتبار فرهنگ ایرانی به معنای انسانیت است

رییس فرهنگستان هنر در مراسم افتتاحیه همایش ملی «هنرهای آیینی در ایران» گفت: هنر به اعتبار فرهنگ ایرانی نیک مردی و انسانیت است. تجلی هنر به اعتبار تصرف در نفوس است. در کتاب خدا به قلم سوگند خورده شده، بنابراین آن‌چه نگاشته می‌شود، مقدس و هنری است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم افتتاحیه «همایش ملی هنرهای آیینی در ایران» صبح امروز، سه‌شنبه، هشتم اسفند، با سخنرانی محمدعلی معلم‌دامغانی، رییس فرهنگستان هنر و شهاب پازوکی، دبیر علمی این همایش در محل فرهنگستان هنر برگزار شد. 

معلم‌‌دامغانی در این مراسم گفت: هنر به اعتبار فرهنگ ما ایرانیان نیکمردی و انسانیت است. فنون خاص به دلیل برجستگی‌هایشان به عنوان هنر خوانده شده‌ است و شواهد بسیاری از متون قدیمی و کلاسیک فرهنگ ایرانی این معنا را تایید می‌کند. 

وی افزود: هنر آن‌گاه تجلی می‌کند که در نفوس انسان‌های بیننده یا شنونده تصرف کند. اصالت هنرها به آیین برمی‌گردد. ذات پیامبر(ص) به صفت و ذات هنری‌ترین نفسی بود که خداوند آفرید. پیامبر اسلام پیش از دوران پیامبری خود از فتیان و جوانمردان بود. 

معلم‌دامغانی گفت: به اعتبار کتاب خدا، در حقیقت اصل کتابت آن چیزی است که خداوند به آن سوگند می‌خورد؛ یعنی به «ن» و آن‌چه نگاشته می‌شود. اگر خداوند به قلم سوگند می‌خورد، پس آن‌چه نوشته می‌شود، مقدس و هنری است. 

وی در ادامه با اشاره به قصه‌های قرآنی گفت: قصص قرآنی برای عبرتند و مصیبت تاریخی‌نگاری را ندارد. در هیچکدام از قصه‌های قرآنی مباحث تاریخی را نمی‌بینید، حتی قصه‌های پیامبران هم به ترتیب نیست، اما قصه‌ها با عبرت‌های خود تجلی می‌شوند. قصص نه اساطیر است نه افسانه و نه داستان. قصص عبرت است و به همین اعتبار به درجه تقدس می‌رسد و آدمی باید از آن تقلید کند. 

این شاعر گفت: آن‌چه در همه‌جا ارجمند است، هنری‌تر است به شرط آن‌که تصرف در نفوس کند. قصص قرآنی قصه نیک مردان و بدکرداران است. این قصص چون در نفوس تصرف می‌کند، ارجمند و هنری است. 

رییس فرهنگستان هنر در پایان گفت: من خسته‌ نباشید عرض می‌کنم خدمت همه کسانی که در این همایش زحمت کشیدند. در این میان بزرگداشت محمد میرشکرایی اساس و همه ماجرا بوده است. من از خداوند متعال برای این چهره برگزیده و ارجمند، تمام مقامات مردان هنری را آرزومندم. 

در ادامه پازوکی، دبیر علمی همایش به نمایندگی از اعضای هیات علمی همایش ملی هنرهای آیینی در ایران گزارشی از چگونگی برپایی این همایش به مخاطبان ارایه کرد. 

پازوکی گفت: برنامه‌ریزی‌های این همایش از ابتدای تابستان امسال شروع شد. پس از اعلام فراخوان از تمام استادانی که در این موضوع کار کرده و یا در حال پژوهش بودند نیز برای ارایه پژوهش‌های خود دعوت به عمل آمد. 

وی افزود: ما از ابتدا این همایش را در دو بخشِ استادان و دانشجویی، برنامه‌ریزی کرده بودیم، اما از بخش دانشجویی استقبال چندانی نشد و هیات علمی فقط به دو مقاله رسید. این دو مقاله دانشجویی نیز در طی دو روز همایش ارایه می‌شود. 

دبیر علمی همایش در ادامه از معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، فرهنگستان هنر و دانشگاه هنر تبریز برای همکاری مناسب در روند شکل‌گیری و برپایی این همایش تشکر کرد. 

پازوکی در پایان گفت: امیدوارم آن‌چه در این دو روز همایش ارایه می‌شود و همچنین کتاب حاصل از این همایش کمکی در راستای پژوهش‌های بهتر در هنرهای آیینی باشد. 

همایش ملی «هنرهای آیینی در ایران» امروز سه‌شنبه، هشتم اسفند، در فرهنگستان هنر و یکشنبه، سیزدهم اسفند در دانشگاه هنر تبریز با سخنرانی استادان و پژوهشگران هنرهای آیینی برگزار می‌شود. 

همچنین در روز نخست این همایش از محمد میرشکرایی، پژوهشگر برجسته هنرهای آیینی و مردم‌شناس، تجلیل به عمل می‌آید. 

به گفته دبیر علمی این همایش، کتاب مجموعه مقالات این همایش در بیست‌و‌ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب ایران، از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری «متن» فرهنگستان هنر منتشر خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط