پنجشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
آیینه کتاب در شهر شعر و داستان

نیازی به معرفی استان ادب و فرهنگ ایران نیست، چراکه هر ایرانی‌ اهل فرهنگ بسیاری از ویژگی‌های دیار شیخ اجل و لسان‌الغیب را می‌شناسد و از شهر شعر، باغ و گل و بلبل ایران، شیراز زیبا دیدن کرده است. ادب و فرهنگ در میان زنان و مردان شیرازی، قدمتی دیرینه دارد، از جهان ملک‌ خاتون، بانوی شاعر فارسی گرفته تا استاد سخن، حافظ. فارسی‌ها در سال 1391 اگرچه داغدار از دست دادن چند تن از ادبای خود بودند‌ اما میزبان طرح‌ها و برنامه‌های متنوعی مانند کلینیک کتاب‌درمانی و طرح هاتف نیز بودند._

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)_ پس از تعطیلات نوروزی در هفتمین روز فروردین ماه سال 1391، مراسم نکوداشت عبدالمجید ارفعی، در شهر لارستان استان فارس برگزار شد. ارفعی باستان‌شناس، زبان‌شناس و نخستین مترجم ایرانی است که فرمان کورش بزرگ را از زبان اصلی به فارسی برگرداند. وی تنها متخصص زبان‌های ایلامی و اکدی در جهان است و می‌تواند کتیبه‌های نوشته شده به خط میخی ایلامی را بخواند و ترجمه کند.

راه‌اندازی تلفن گويای بخش نابینایان در کتابخانه رييسي در هشتم اردیبهشت ماه امسال، یکی از اقدامات ارزشمند اداره کتابخانه‌ها بود. این تلفن گویا توسط کاظم حسینی، عضو نابینای کتابخانه راه‌اندازی شد. خدماتي كه از طريق این تلفن ارایه مي‌شود، شامل راهنمايي عضو نابينا، فهرست كتاب‌هاي گويا، فهرست كتاب‌هاي بريل و مسابقه‌هاي كتابخواني است.

در کنار اخبار خوش کتابی، یک خبر ناگوار نیز در سال 91 جامعه ادبی و پژوهشی ایران به ویژه اهالی فارس را به سوگ نشاند. در آخرین روزهای اردیبهشت، هوشنگ فتی، پژوهشگر و محقق شیرازی درگذشت. فتی 26 اردیبهشت دارفانی را وداع گفت. وی پژوهشگر در زمینه حافظ و عرفان بود و در حوزه فرهنگ ایران کتاب‌های زیادی به رشته تحریر درآورد. اين استاد فقيد داراي تحصیلات آکادمیک (لیسانس در تاریخ و جغرافیا) بود.

تابستان ادبی
جایزه ادبی شیراز، یکی از اتفاق‌ها و رخدادهای فرهنگی استان فارس در فصل تابستان بود که اختتامیه آن 22 تیر در شیراز برگزار ‌شد. اين جشنواره با هدف ایجاد نشاط در جامعه فرهنگی، شناخت استعدادها، تبیین جایگاه ادبی شیراز در عرصه فرهنگی معاصر کشور و ایجاد فضای تعامل افکار در میان نخبگان فرهنگی برگزار و از 25 نفر از شاعران، نويسندگان و پژوهشگران در رشته‌هاي مختلف اين جشنواره تجليل شد. 

برای رقابت در این جشنواره که در رشته‌هاي شعر شامل كلاسیک، نو و کودک و نوجوان، نقد ادبی در دو بخش نقد شعر و نقد برپا شد، حدود دو هزار و 290 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شدند که از میان آن‌ها 290 اثر به مرحله دوم داوری راه یافتند و در هر رشته سه اثر برگزیده شدند.

اما خبر خوش دیگر این فصل، به زمین زده شدن کلنگ کتابخانه مرکزی شیراز بود. ساخت این کتابخانه هشتم مرداد ماه پس از دو سال تاخیر آغاز شد. قرار است کتابخانه مرکزی شیراز در زمینی به مساحت پنج هزار و 500 متر مربع ساخته شود.

چراغ نمایشگاه روشن شد
یازدهمین نمایشگاه استانی کتاب فارس از 25 آبان تا اول آذر در شهر شیراز برگزار شد. 850 ناشر در بخش داخلی و بین‌المللی حدود 100 هزار عنوان کتاب را در این نمایشگاه ارایه کردند که از میان آن‌ها، 85 ناشر از استان فارس‌ بودند. بخش بین‌الملل این نمایشگاه نیز امسال برای دومین سال متوالی برگزار و در آن حدود 25 هزار عنوان کتاب جدید ارایه شد.

این نمایشگاه در فضایی به وسعت 18 هزار متر در پنج سالن پیش‌بینی شده بود که سالن حافظ با 330 غرفه، سالن بهار با 90 غرفه دانشگاهی، سالن سرو با 90 غرفه ناشران مذهبی، سالن نرگس با 75 غرفه ناشران بخش کودک و نوجوان و سالن ملاصدرا با 110 غرفه در اختیار ناشران بین‌الملل و کتاب‌های حقوق، هنر، کشاورزی و زبان قرار داشتند.

برگزاری جشنواره داستان کوتاه «واژگان راز» در دو محور با موضوعات کتاب و کتابخوانی، نهضت عاشورا، انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، بیداری اسلامی، رسول مهربانی، اقتصاد مقاومتی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی نیز از دیگر برنامه‌های کتابی فصل پاییز بود. این جشنواره با هدف شناسایی نویسندگان این حوزه‌ها، ارتقای سطح علمی نویسندگان استان فارس، جهت‌دهی‌آن‌ها و تولید آثار فاخر شکل گرفت.

اتوبوس کتابخانه‌ای به راه افتاد
آذر ماه امسال نخستين اتوبوس كتابخانه‌اي در شهرستان مرودشت به همت شهرداري مرودشت راه‌اندازی شد. در این اتوبوس‌ مجموعه‌ای از کتاب‌های حوزه‌های مختلف موجود بود که برای استفاده مردم به امانت داده می‌شدند.  کتاب‌های این کتابخانه سیار به مدت 10 روز امانت داده شد. این اقدام راهکاری برای گسترش فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در میان مردم شهرستان و همچنین دسترسی بهتر مردم به کتاب محسوب بود.

بانک نویسندگان فارس
وعده راه‌اندازی بانک نویسندگان استان فارس را مدیرکل کتابخانه‌های عمومی این استان داد. تهیه بانک نویسندگان استان فارس، اقدامی جدی و ضروری است که با هدف تجمیع اطلاعات و دسترسی بهتر به آنان برای کارهای تحقیقاتی و پژوهشی استانی اجرا خواهد شد. با این اقدام، ارایه خدماتی مانند بیمه نویسندگان، تامین نیازها و خواسته‌های آنان و همچنین برپایی کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی صورت خواهند گرفت.

زمستان سیاه 
درگذشت «جهانشاه سی‌سختی» ادیب، نویسنده، مترجم و فعال مطبوعاتی استان فارس در روز دوم بهمن ‌ماه بسیاری از اهالی ادب این استان را داغدار کرد. سی‌سختی به دلیل کهولت سن و بیماری و پس از آن‌که به‌دلیل سکته مغزی مدتی را در بیمارستان نمازی شیراز بستری بود، از دنیا رفت. وی سال‌ها فعالیت در حوزه ادبی، پژوهشی و ترجمه را در کارنامه خود دارد و همکاری او با مطبوعات بیش از سه دهه ادامه داشت. 

کمتر از 9 روز بعد نیز خبر درگذشت استاد محمد مهدی مدرس، روزنامه‌نگار، منتقد ادبی و چهره فرهنگی فارس بار دیگر مردم این شهر را داغدار کرد. وی 11 بهمن ماه به علت عارضه قلبی در سن 83 سالگی دار فانی را وداع گفت.

10 روز بعد از فوت استاد مدرس، خبر درگذشت مرحوم جمشید صداقت‌کیش، نویسنده و پژوهشگر فعال حوزه ایرانشناسی منتشر شد. دکتر صداقت‌کیش پس از طی یک دوره بیماری سرطان، چشم از دنیا فرو بست. وی سال 1315 در شهر آباده استان فارس متولد شد. او که به‌ عنوان چهره‌ ماندگار این استان در سال 1384 معرفی شد، مدرک دکترای خود را از آکادمی علوم تاجیکستان گرفته بود. 

کلینیکی برای‌ درمان کتاب‌
اما در میان خبرهای ناگوار فصل زمستان، راه‌اندازی کلینیک‌ کتاب‌درمانی در کتابخانه‌های شیراز خبر نسبتا خوبی بود. این کلینیک در سه کتابخانه شهید آیت‌الله دستغیب، رییسی اردکانی و مولوی شهر شیراز فعالیت خود را آغاز کردند. حدود 10 مشاور روانشناسی و روانپزشک در این کتابخانه‌ها مستقرند. افرادی که نیازمند مشاوره در زمینه‌های مختلف‌اند، با مراجعه به این کلینیک که در جوار کتابخانه قرار دارد، از مشاوران می‌خواهند که آنان را راهنمایی کنند و مشاوران و پزشکان نیز پس از شنیدن سخنان مراجعه‌کنندگان، کتابی را متناسب با مشکل‌شان به آن‌ها معرفی می‌کنند. همچنین فرد مراجعه‌کننده در جریان مشاوره باید قسمت‌هایی از کتاب را که دکتر یا مشاور انتخاب می‌کند، مطالعه کند و در این حالت، نوعی خوددرمانی ایجاد می‌شود.

هاتف درمدارس پاسارگاد
اجرای طرح «هاتف» با همکاری اداره آموزش و پرورش و اداره کتابخانه‌های عمومی شهرستان پاسارگاد این استان، یکی دیگر از طرح‌های انجام شده در استان فارس بود. 

در طرح هاتف یک نفر به نمایندگی از چندین شخص هزینه عضویت را پرداخت می‌کند و می‌تواند کتاب را به امانت بگیرد. همچنین یک کارت عضویت برای افراد صادر می‌شود و کتاب‌ها در سبد امانت او قرار می‌گیرند. در این طرح به صورت معمول به ازای هر 100 نفر یک نماینده انتخاب و در هر مرحله 100 کتاب به مدارس تحویل داده می‌شود و پس از مدت دو هفته تا سه هفته این کتاب‌ها باید به نماینده بازگردانده شوند.

بزرگداشت چهره‌های درگذشته
مراسم بزرگداشت پنج تن از بزرگان ادبی و فرهنگی درگذشته استان فارس دهم اسفند ماه در شیراز برگزار شد. در این مراسم، هوشنگ فتی، پژوهشگر و محقق حوزه حافظ و عرفان، رحیم فتحعلی‌زاده، نویسنده و آهنگساز، جهانشاه سی‌سختی، نویسنده، مترجم و روزنامه‌نگار، محمدمهدی مدرس، روزنامه‌نگار، نویسنده و منتقد ادبی و جمشید صداقت‌کیش، نویسنده و پژوهشگر پیشکسوت استان فارس تجلیل شدند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط