شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۹:۱۳
وقتی فرهنگ شفاهی از فرهنگ مکتوب پیشی می‌گیرد

بسیاری استان کهگیلویه و بویراحمد را به‌ دیار «آریو برزن» فرمانده نام‌آور سپاه ایران می‌شناسند. آوازه تاریخی این استان همواره مورد توجه گردشگران و فرهنگ‌دوستان قرار داشته است اما با وجود همه ارزش‌های بومی که در این استان مستتر است، به‌نظر می‌رسد فرهنگ شفاهی بر فرهنگ مکتوب استان پیشی گرفته و فعالیت کتابی چندانی در استان صورت نمی‌گیرد. اکنون تنها دو ناشر خصوصی در این استان مشغول به فعالیتند.-

 خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)_ استان کهگیلویه و بویراحمد از استان‌های جنوبی ایران به شمار می‌رود که با پنج استان اصفهان، فارس، بوشهر، خوزستان و چهار محال بختیاری همسایه است. این استان از نظر جمعیت و مساحت از استان‌های کوچک ایران به شمار می‌آید. اکنون تنها دو موسسه انتشاراتی خصوصی به نام‌های چویل و فاطمیه و همچنین شش چاپخانه ساده به‌ نام‌های اسلامی، امیر یاسوج، امین، زاگرس، ملت و میلاد در استان فعالیت می‌کنند.
 
البته کتابخانه‌های استان کهگیلویه و بویراحمد جای خالی فعالان چاپ و نشر استان را تا حدودی پر کرده‌اند، به طوری‌که کتابخانه‌های عمومی شهرستان‌های بویراحمد، گچساران، دنا، کهگیلویه، بهمئی، بویراحمد و یاسوج و همچنین کتابخانه‌های مشارکتی به نام‌های مرکز فنی یاسوج، ثقلین یاسوج، بوستان تربیت یاسوج، بوستان طراوت یاسوج، فاطمیه یاسوج، گلستان تربیت دوگنبدان و مرکز هلال احمر دهدشت در این استان بسیار فعال و پرکارند. 

شروع سال تحصیلی با برگزاری مسابقه قرآن‌خوانی
پس از تعطیلات نوروزی، آموزش و پرورش استان کهگیلویه و بویراحمد اقدام به برگزاری یک‌دوره مسابقه قرآن و نهج‌البلاغه کرد. در این مسابقه که از 23 تا 29 فروردین در شهر چرام برگزار شد، بیش از دو هزار دانش‌آموز شرکت کردند. 

این مسابقات در رشته حفظ، قرائت، مفاهیم و تفسیر قرآن کریم و نهج‌البلاغه و نگارش انشا با موضوع نماز برگزار شد. 

تلاش برای ترویج فرهنگ مطالعه
نادر حسینی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کهگیلویه و بویراحمد که دیر زمانی به‌کار روزنامه‌نگاری و فعالیت در سرویس‌های فرهنگی صدا و سیما مشغول بوده است، با شروع سال جدید طرح «پیک مهر» را به اجرا گذاشت. وی سوم اردیبهشت با هدف ترویج کتاب و کتابخوانی و پرکردن اوقات شده مردم، دستوری مبنی بر برپایی بیست قفسه کتابخانه‌ در شهرستان یاسوج را صادر کرد. این گنجه‌ها اغلب براي استفاده از وقت‌های انتظار همراهان بیمار، مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی، مشتریان بانک‌ها، مسافران پايانه‌هاي مسافري، بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در شهر یاسوج نصب شدند. 

اقدامی فراموش‌نشدنی
پنجم مرداد اعضای کتابخانه‌های عمومی استان به‌سراغ زندانیان در بند زندان استان رفتند و اقدام به برگزاری مسابقه کتابخوانی با موضوع «آشتی با خدا» کردند.

برای برگزاری مسابقه کتابخوانی «آشتی با خدا» کتاب‌های اصغر طاهرزاده بین زندانیان توزیع شدند و در پایان ماه رمضان به کسانی که این مجموع کتاب‌ها را مطالعه کردند و به یک‌سری سوالات پاسخ داده بودند، جوایز نقدی اهدا شد.
 
ایستادگی ناشران برابر موج گرانی 
 
با وجود این‌که شروع سال 91 همزمان با افزایش قیمت کاغذ و دیگر اقلام چاپ بود اما ناشران استان کهگیلویه و بویراحمد در مقابل نومیدی ناشی از گرانی‌ها ایستادگی کردند.
 
مدیر موسسه انتشاراتی «چویل» در استان کهگیلویه و بویراحمد زندگی‌اش را به کتاب و کتابخوانی وقف کرده است. رضا یوسف‌زاده در این باره گفت: «چون عاشق کتابم، از هیچ مشکلی هراس ندارم و با اين كه چند وقت پیش تعداد زیادی از کتاب‌هایم را به سرقت بردند اما از اين بابت ناراحت نيستم.»

وی افزود: «عشق به کتاب و کتابخوانی مهم‌ترین عامل و انگیزه‌ام در تاسیس موسسه انتشاراتی چویل است، به طوری‌که چند وقت پیش تعداد زیادی از کتاب‌هایم را به سرقت بردند اما با این حال، خیلی خوشحال شدم چون این امکان وجود دارد که دزدان با نگاه به کتاب‌ها تاثیری بپذیرند و به این شکل شاید هدایت شوند!»

یوسف‌زاده حتی پا را از این موضوع فراتر گذاشت و گفت: «در بیشتر نمایشگاه‌های فرهنگی کشور شرکت کرده‌ام و اعتقاد دارم اگر کسی فقط عنوان کتاب را هم بخواند، ممکن است همین یک نگاه برای برای اثر پذیری او کافی باشد. سود و زیان فروش کتاب برایم مهم نیست و بیشترین موضوعی که برایم اهمیت دارد، مشارکت در امور فرهنگی کشور چون کتاب و کتابخوانی است.»

حمایت اداره از ناشران، چاپخانه‌داران واهل قلم
امین کمال‌وندی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد به خوبی از مشکلات مربوط به فرهنگ مکتوب استان آگاه است. وی همواره سعی می‌کند تا فرهنگ مکتوب را در استان به عناوین مختلف گسترش دهد. 

وی گفت: «اداره ارشاد استان کهگیلویه و بویراحمد مانند سال گذشته طرح حمایت از فعالان صنعت چاپ و نشر را ادامه می‌دهد و مطابق این طرح، بن الکترونیکی خرید کتاب در سطح وسیعی تهیه و توزیع شده است تا علاقه‌مندان به کتابخوانی بتوانند بدون نگرانی از افزایش قیمت کاغذ، کتاب‌های مورد نیاز خود را تامین کنند.»

وی افزود: «این اداره با تخصیص بودجه فرهنگی اقدام به خرید کتاب از ناشران و اهل قلم بومی این شهرستان می‌کند و نویسندگان و مترجمانی که آثار خود را به این اداره ارسال کنند، مانند سال گذشته زیر چتر حمایتی ما قرار خواهند گرفت.»

کمال‌وندی‌ به‌ عنوان بالاترین مسوول فرهنگی در استان کهگیلویه وبویراحمد اعتقادی به رابطه بین گرانی کتاب و کاهش مطالعه ندارد. وی 24 مرداد 91 به ایبنا گفته بود که خرید و فروش کتاب هیچ ارتباطی با گرانی کاغذ ندارد و باید مشکل را جای دیگری جست‌وجو کرد. برخی افراد گرانی کاغذ را عامل رکود بازار کتاب می‌دانند، در صورتی ‌که اقلام دیگر هم گران شده‌ اما می‌بینیم که مردم برای خرید آن کالاها مشتاق‌تر هم شده‌اند. 

وی که از قدرت فرهنگ شفاهی و غلبه آن بر فرهنگ مکتوب آگاه است، تاکید کرده بود که مردم برای خوراک به راحتی پول خرج می‌کنند ولی هنگام خرید کتاب پنج‌ هزار تومانی گله‌مندند. بنابراین، مساله گرانی لزوما نمی‌تواند دلیلی برای کسادی بازار باشد. اگر بحث گرانی کاغذ ارتباطی به رکود کتابخوانی دارد، پس چرا کتابخانه‌ها که کتاب رایگان را در اختیار افراد قرار می‌دهند، بیشتر مواقع خلوتند و از کتابخانه‌ها استقبالی نمی‌شود؟!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط