شنبه ۱۰ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۷:۳۲
«روش‌شناسی تحقیقات کیفی» منتشر شد

کتاب «روش‌شناسی تحقیقات کیفی» به قلم محمدتقی ایمان انتشار يافت. این اثر، منبعی درسی برای دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته‌های جامعه‌شناسی، جمعیت‌شناسی، روانشناسی، مددکاری اجتماعی، مدیریت، پرستاری و علوم‌تربیتی است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، یکی از ضعف‌های مبنایی روش‌شناسی علوم انسانی در کشور ما، به حوزه تحقیقات و پژوهش‌ها مربوط است که این امر، ناشی از عدم توجه به مبانی منطقی روش‌های تحقیق است. این مسأله باعث شده که حوزه‌های مختلف علم در کشور، با چالش‌های جدی در استفاده از روش‌شناسی‌هایی که متناسب با جامعه باشد، روبه‌رو شوند و به تبع آن، باعث غالب‌شدن مشکلاتی جدی در حوزه علوم انسانی شده است. افزون بر این، استفاده بسیار جزيی از روش‌های کیفی نیز در پژوهش‌هایی که در دانشگاه‌ها انجام می‌گیرد و عمدتاً به دلیل غالب بودن روش‌های اثباتی در مجامع علمی کشور است، بر پیچیدگی‌های مسأله می‌افزاید. غالب شدن روش‌های تحقیق کمّی و مبانی منطقی آن، باعث ضعف و کاستی روزافزون حوزه‌های علم و دانش، به‌ويژه حوزه علوم انسانی شده است.

در بخشی از مقدمه کتاب «روش‌شناسی تحقیقات کیفی» آمده است: «پدیدارشناسی، برای استخراج عصاره و ذات تجربه انسانی، شیوه‌ای از تحقیق با مختصات توصیفی، انعکاسی و تفسیری را پیشنهاد می‌کند. در این توصیف، شیوه تجربه و آنچه که افراد تجربه می‌کنند، ارائه می‌شود. دو پیش فرض اساسی و پایه‌ای پیدارشناختی، موردنظر اندیشمندان است؛ نخست این‌که، جهان زیسته یا تجربه زیسته، برای پدیدارشناسی امری واضح و دارای قطعیت است. فرض دوم، دلالت بر وجود و موجودیت با معنای انسان دارد. دو رهیافت پدیدارشناسی هرمنوتیکی و پدیدارشناسی تجربی یا روان‌شناختی، در این روش تحقیق فعال هستند. در یک سنخ‌شناسی دیگر، دو رهیافت بسیار متفاوت در تحقیقات پدیدارشناسی عبارت است از: رهیافت «مستقیم» و «غیرمستقیم». تکنیک رایج در پدیدارشناسی، روش «در پرانتز گذاشتن» است. ابزارهای پدیدارشناختی شامل: استفاده از روش‌های درون‌نگری و تفهمی، برای توصیف جزيی و غنی از چگونگی فعالیت آگاهی هستند. رویکرد تحقیقاتی پدیدارشناسی، رویکردی تفسیری با تمامی مشخصات تحقیقات کیفی است. تحقیقات پدیدارشناسی نیز، در یک فرایند انجام می‌شود که مراحل آن خطی نبوده و حالت بازگشتی و دوری دارند که در این فصل مسیر و نحوه انجام تحقیق پدیدارشناسانه، به تفصیل ارايه می‌شود.»

این اثر در هفت فصل با عنوان‌های «پدیدارشناسی»، «مردم‌‌نگاری»، «نظریه بنیادی»، «تحقیق اقدامی»، «روش‌شناسی تاریخی تطبیقی»، «روش‌شناسی فمینیستی» و «تحلیل گفتمان» تدوین شده است. 

در این کتاب، تلاش شده است تا مبانی بنیادین روش‌شناسی‌های غالب تحقیق کیفی معرفی شوند. همچنین، رابطه میان این مبانی بنیادنی، با مدل‌های ورود به واقعیت تجربی تحقیق نیز معرفی شده است تا اندیشمندان و محققانی که علاقه‌مند به استفاده از این روش‌ها هستند، درک مناسبی از این روش‌شناسی‌ها داشته باشند. 

چاپ نخست کتاب «روش‌شناسی تحقیقات کیفی» در 248 صفحه با شمارگان هزار و 500 نسخه و بهای 45 هزار ریال از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه روانه بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها