به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی از سال 1384 فعالیت فرهنگی خود را با همکاری ناشران فعال حوزه دانشگاهی آغاز کرد و در حال حاضر 120 ناشر عضو این انجمن هستند و سالانه طبق اساسنامه، اقدام به تشکیل مجمع عمومی عادی سالیانه میکنند. در سال 1391 پنجمین دوره مجمع عمومی سالیانه و فوقالعاده با حضور بیش از دو سوم اعضای انجمن، در تیرماه برگزار شد و اعضای پنجمین دوره هیات مدیره از میان ناشران مختلف برگزیده شدند.
محمدرضا حاتمی، مدیر انتشارات «دانشنگار» و یکی از اعضای منتخب هیات مدیره درباره محوریت فعالیتهای اعضای هیات مدیره دوره جدید گفت: پژوهش و مطالعه پیرامون مسایل و معضلات مربوط به تولید، چاپ و نشر کتابهای دانشگاهی با استفاده از نظر استادان، اندیشمندان و صاحبنظران و ارایه پیشنهادهای سازنده به دست اندرکاران مربوط، تشکیل کارگروههای تخصصی به منظور انسجام بیشتر فعالیتها و جهتگیری اهداف در راستای تخصصی شدن، حفظ و گسترش روابط سازنده فرهنگی میان اعضا، توسعه دانش استفاده از ارتباطات الکترونیکی و مجازی بین اعضا، تعامل با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاری با انجمنها و نهادهای مردمی مهمترین اهدافی بود که توسط اعضای انجمن برای فعالیت بهتر ناشران کتابهای دانشگاهی تدوین شد و تمام تلاشها در راستای تحقق آنها بود.
وی سال 1391 را سالی پر از مشکلات برای ناشران دانست و گفت: گرانی کاغذ، برنامهریزی نامناسب برای تامین کاغذ و در اولویت قرار نگرفتن تامین کاغذ در کشور از مسایلی بود که سبب شد ناشران اوضاع نابسامانی را تجربه کنند. علاوه بر کاغذ، قیمت مواد اولیه ناشران نیز حدود 10 برابر شد و گرانی کتاب نیز سبب شد شمارگان کتابها و میزان فروش کاهش یابد.
مدير مسوول انجمن فرهنگی ناشران كتاب دانشگاهی درباره فعالیتهای اصلی این انجمن در سال 91 برای تحقق اهداف تدوین شده گفت: در نتيجه تعامل با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن فرهنگی ناشران كتاب دانشگاهی چندين سال است كه مسووليت حوزه ناشران دانشگاهی در نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران را بر عهده دارد. در بيستوپنجمین نمايشگاه بينالمللی كتاب تهران که ربع قرن از این جهاد فرهنگی میگذرد، اين مسووليت به انجمن واگذار شد كه در اين رابطه ستادی را با همفكری اعضای هيات مديره و اعضاي انجمن تشكيل دادیم كه در آن فعالیتهایی مانند ثبتنام از ناشران بخش دانشگاهی، چیدمان غرفهها، آمادهسازی نقشه سالنها، اجرای غرفهبندی، مدیریت سالنها و تبلیغات و اطلاعرساني انجام شد.
وی نمایشگاه کتاب را فضای مناسبی برای ناشران دانست و افزود: از آنجا که ناشران بخش دانشگاهی از لحاظ گستردگی فضا، دومین مساحت در نمایشگاه بینالمللی را به خود اختصاص میدهند، تعداد کل ناشران شرکتکننده در بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در حوزه ناشران دانشگاهی 620 ناشر بودهاند که در قالب 452 غرفه در بخش دانشگاهی مستقر شدند و فضای مفید اختصاص يافته به این ناشران حدود 6 هزار و 900 مترمربع بوده است.
اصلاح اساسنامه انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی نیز موضوع دیگری بود که حاتمی از آن به عنوان یکی از فعالیتهای انجمن در سال گذشته نام برد و توضیح داد: در سال گذشته کارگروهی برای بررسی و اصلاح اساسنامه انجمن با حضور نمایندگان اعضای هیات مدیره، نمایندگان اعضای انجمن و کارشناس حقوقی مسایل نشر تشکیل شد که نتیجه آن اصلاح موادی از اساسنامه انجمن بود که این تغییرات در مجمع عمومی فوقالعاده انجمن که دی ماه 1391 تشکیل شد توسط اعضای حاضر در مجمع به تصویب رسید.
حاتمی راه اندازی سایت جدید انجمن به نشانی اینترنتی www.abup.ir را نیز حرکت مثبتی برای تحقق اهداف انجمن دانست و درباره ویژگیهای آن گفت: ناشران عضو انجمن در این سایت دارای صفحههای شخصی هستند و بهروزرسانی اطلاعات توسط افراد عضو در سایت، دانلود کتابهای هر ناشر به صورت مجزا و جستوجوی موضوعی در کلیه کتابهای بارگذاری شده به همراه معرفی ناشر از قابلیتهای این سایت است. از همین طریق طراحی و دسترسی به سامانه نمایشگاههای بینالمللی کتاب تهران و نمایشگاه تخصصی و امکان ثبت نام اینترنتی به صورت آنلاین، برای ناشران شرکت کننده در نمایشگاه و همچنین کتابخانههای مراکز علمی، تخصصی و دانشگاهی فراهم و فضایی نیز برای تبلیغات محصولات ناشران ایجاد شده است.
مدير مسوول انجمن فرهنگی ناشران كتاب دانشگاهی به برخی مشکلات این انجمن که در پی مشکلات صنعت نشر به وجود آمد اشاره کرد و گفت: به مناسبت بزرگداشت هفته کتاب، طی چهار سال و از سال 87 تا 90 نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی توسط انجمن و حمايت حوزه معاونت امور فرهنگي وزارت ارشاد در راستای تجهیز کتابخانههای مراکز علمی، تخصصی و دانشگاهی برگزار ميشد. در سال 91 نیز مانند سالهای گذشته مراحل اطلاعرسانی، پیش ثبتنام از ناشران و خریداران، ایجاد صفحه سامانه نمایشگاه پنجم در سایت انجمن، طراحی پوستر نمایشگاه و مکاتبات مربوط با نهادهای ذیربط از جمله شهرداری، باغ کتاب و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان انجام شد ولی به علت عدم تخصیص یارانه از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و کمبود بودجه برای اجاره فضای برگزاری نمایشگاه، دوره پنجم آن تشکیل نشد که ضربه زیادی را به صنعت نشر کتابهای دانشگاهی وارد کرد.
وی درباره دیگر فعالیتهای انجمن در هفته کتاب گفت: ارایه پیشنهادها و انتقال دیدگاه های ناشران حوزه دانشگاهي به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره موارد مختلف از جمله تنظیم آییننامه حضور ناشران در نمایشگاههای خارج از کشور، طرح نظام جامع توزیع کتاب کشور، اصلاح قوانین و مقررات مرتبط با نشر کتاب، تدوین نظام رتبهبندی ناشران، اصلاح آییننامه ناشر برگزیده و اصلاح آییننامه معرفی ناشران و کتابفروشان فعال پیشکسوت به مناسبت هفته كتاب از دیگر فعالیتهای این انجمن بوده است.
حاتمی تشکیل و راهاندازی چهار کارگروه رفاهی، نمایشگاهی، حقوقی و آموزشی با همفکری و هماندیشی اعضای فعال انجمن را از مهمترین برنامههای پیش روی انجمن در سال 92 دانست و گفت: رسیدن به نقطه مطلوب نیازمند همت هر چه بیشتر تمامی اعضای هیات مدیره و دستاندرکاران صنعت نشر است و امیدواریم سال 92 طرحهای موجود به بهرهبرداری اجرایی برسند.
وی اظهار کرد: در سال جدید انتظار داریم شرایطی فراهم شود که مسوولان دولتی بتوانند روند کلی صنعت نشر را کنترل کنند زیرا صنعت نشر نمیتواند با تورم موجود به حیات خود ادامه دهد و ناشران و کتابخوانها از گردونه نشر خارج خواهند شد.
شنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۰
نظر شما