به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، مراسم بزرگداشت دو شهيد خاندان صدر آيت الله سيد محمد باقر حكيم و بنتالهدي صدر ساعت 17 امروز( 28 فروردين ماه) در موسسه فرهنگي تحقيقاتي امام موسي صدر در ميدان هفتتير تهران با حضور آيت آلله محسن اراكي، رييس مجمع تقريب مذاهب اسلامي، خانواده سيد محمد باقر حكيم و فریبا انیسی، نويسنده كتاب« دختري از تبار هدايت»برگزار شد.
آيت الله اراكي در مراسم بزرگداشت سيد محمد باقر حكيم و بنتالهدي صدر كه در 19 فروردين ماه 1359 به دست رژيم بعثي صدام به شهادت رسيدند، اظهار كرد: اين مراسم به مناسبت شهادت يكي از بنيانگذاران نهضت آزادي اسلامي در عصر ما و نادره بزرگ زنان عراق، بنتالهدي صدر برگزار شده است.
شاگرد سيد محمد باقر حكيم عنوان كرد: بيت صدر يكي از نادرترين بيوت عالم تشيع است و در اين دو قرن اخير كمتر بيتي از بيوت علمي شيعي پيدا مي شود كه اين تعداد نوابغ اثر گذار را به جهان اسلام تقديم كرده باشد.
دبير كل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي اظهار كرد: طي دو قرن از تاريخ اين بيت شاهد پيدايش نوابغي بوديم كه دست كم هر دوره زماني از وجودشان بهره برده است و بسياري از جريانات معاصر ما در بخش بيداري اسلامي و سرنگوني رژيمهاي طاغوتي عصر حاضر نقش مهمي را بازي كردند.
وي اظهار كرد: سرنگوني ذلت بار و فاجعهآميز شاه تا عبدالله صالح و به ويژه صدام و قذافي ناشي از درگيري مستقيم و غير مستقيم اين رژيمها با اين بيت مبارك است.
آيت الله اراكي اظهار كرد: يكي از ويژگيهاي امام موسي صدر و سيد محمد باقر صدر اين بودكه جامعيت ميان تعهد به اصالتها و انفتاح از ساير جريانها و گرايشهاي سياسي را به خوبي و درستي رعايت كردند و بديهي است كه نگهداشتن اين دو صفت در كنار هم جمع اضداد است.
دبير كل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي با بيان اين كه سيد محمد باقر حكيم فيلسوفي بود كه متعلق به همه اصالتهاي فكري است، اظهار كرد: اين شخصيت بزرگوار كه در صدر ليست تفكر شيعي جهان قرار دارد متكلمي تمام عيار، فيلسوفي توانمند و بنيانگذار اصول و منطق معاصر است.
وي ادامه داد: با اصولي كه آيت الله محمد باقر صدر ايجاد كرده اجتهاد معاصر رنگ ديگري به خود گرفته است و منطق دلالت و استقرايي كه فقط در انحصار حوزههاي علميه ما بود با ساختار نوين و علم جديد مطرح شد.
وي اظهار كرد: اين نظريه بايد در جوامع علمي مورد تحقيق و پژوهش قرار بگيرد تا آثار آن بر جامعه اهل پژوهش و تفكر شناخته شود و اين نظريه بايد وارد متون درسي و دانشگاهي مراكز علمي شود.
دبير كل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي با اشاره به اين كه پيشرفتهاي علمي در كشورهاي عربي متوقف شده، اظهار كرد: فاتحه علم در كشورهاي عربي خوانده شده و در اين ميان تنها اميد به كشور ايران است اما به دليل اين كه كتابهاي قلمي مانند «الاسس المنطقيه للاستقراء» به زبان عربي است و ترجمههاي مناسبي نيز از آنان در دسترس نيست، اين نظريهها هنوز به درستي موفق نشده است.
آيتالله اراكي عنوان كرد: سيد محمد باقر صدر متفكري اصيل بود كه خود را محدود به دايره و گروهي ويژه نميكرد و متفكري اصيل، شيعي، پايبند به اصول و متعلق به همه مسلمانان جهان ( شيعه و سني ) بود.
وي ادامه داد: مسلمانان نبايد با تعيين خط شيعه و سني دچار اختلاف شوند. سران و رهبران حكومتهاي اسلامي بايد با پیروی از امام خميني(ره) و سيد محمد باقر حكيم از نحوه برخورد امامان ما مانند حضرت علي (ع)، امام صادق(ع) الگو بگيرند تا بفهمند چرا كتاب «اقتصادنا» رهرو آنان ( سيد محمد باقر حكيم) در كتابخانههاي شخصي عربستاني ها پيدا مي شود و يا چرا نام علي (ع) به عنوان يك خليفه در ميان اعراب با احترام ياد ميشود.
دبير كل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي اظهار كرد: سيره سياسي امام خميني (ره) و سيد محمد باقر حكيم و حاج محمد صدر بايد بررسي شود تا مشخص شود پرچم حمايت از محرومان( شيعه و سني و يا هر مذهب ديگر) ادامه راه اين بزرگان با سر دادن شعار «حركة المحرومين» است.
فريبا انيسي، نويسنده كتاب« دختري از تبار هدايت» در اين مراسم درباره بنتالهدي صدر گفت: براي گردآوري اين كتاب به سراغ زناني رفتيم كه الگوي موفق زن مسلمان در عرصههاي تاريخي بودند از زناني كه در دوره امام رضا(ع) با بخشيدن مهريه به امامان ما كمك ميكردند تا به زني كه خالق و رهبر زنان عراق شد، رسيديم.
وي با بيان اينكه آگاهي ما از شهادت بنتالهدي صدر فقط در حد اطلاعيه امام بود، اظهار كرد: در مرحله نخست تمام درها بر روي ما بسته بود؛ نه به خانواده ايشان دسترسي داشتيم و نه شاگردانش. فقط شنيده بوديم در مسجد خيابان دستواره تهرانپارس خانمي شروع به جمع آوري خاطرات ايشان ميكند.
نويسنده كتاب« دختري از تبار هدايت» عنوان كرد: در نخستين گام، خانمي به نام نجفي را كه در عراق به دنيا آمده و داراي، مدرك ششم ابتدايي بود، پيدا كرديم؛ کسی كه خانم بنتالهدي براي مدارس خود از وي به عنوان معلم استفاده كرده است.
وي ادامه داد: در هر همايش از زنان عراق مي پرسيديم كه آيا بنتالهدي را مي شناسندو يا چه اطلاعاتي از ايشان دارند و در همين جستجو به سردبير مجله «الرياحي» كه در عراق منتشر ميشد، رسيديم . ام الفوا موسوي از كساني بود كه در زمان صدام حكم اعدام برايش صادر شده بود و از شلمچه وارد ايران شده و بيشترين برخورد را با بنتالهدي صدر داشته است.
انيسي اظهار كرد: اگر قرار باشد الگویي عملي از حضرت زهرا (ص) در عصر خود داشته باشیم آن شخص بنت آلهدي صدر بود كه بدون مدرسه، معلم شد، مبلغ ديني شد؛ معلمي كه آداب اجتماعي، ديني و علوم تربيتي را با شعر به بچهها درس مي داد.
نويسنده كتاب« دختري از تبار هدايت» اظهار كرد: 20 دختر دانشجو شاگرد مستقيم بنتالهدي صدر بودند كه در رشته پزشكي وارد دانشگاه بغداد شدند و دو نفر موفق شدند اين دوره را سپري كنند و بقيه به اجبار به ایران و سوریه مهاجرت کردند.
انيسي با بيان اينكه خانواده وي تاكيد داشتند اين كتاب به صورت خاطره باشد، عنوان كرد: خانواده ايشان گفتند بهتر است كتاب داستان نباشد تا مرجعيت حقيقي و مستند آن حفظ شود.
وي درباره شهادت بنتالهدي صدر گفت: بعد از سه روز از دستگيري سيد محمد صدر به دنبال اين شخصيت بزرگوار مي آيند و بعد از مدتي خانواده صدر متوجه مي شوند هيچ ماموري در خيابان نيست و حصري وجود ندارد ام جعفر( دوست نزديك بنتالهدي صدر) به همراه مادر وي و سه دختر و پسر ايشان نزد سيد حسين صدر ميروند و هيچ سندي از شهادت دختر و پسرش نداشتند تا پسر عموي سيد محمد باقر صدر را براي شناسايي
مي برند اما فقط سيد محمد باقر حكيم شناسايي مي شود و جسد بنتالهدي را نمي بيند. مكان و جسد اين شهيده مانند زهرا(ص) هنوز ناشناخته است.
چهارشنبه ۲۸ فروردین ۱۳۹۲ - ۲۲:۳۵
نظر شما