کتاب «سخن جاهلی عرب و روش برخورد قرآن کریم» تالیف محمدعلی امانی با مقدمه عباس تقویان، در سه محور آشنایی با شرایط جغرافیایی، اجتماعی و فرهنگی دوران جاهلیت پیش از نزول قرآن و نحوه مواجهه قرآن و پیامبر اکرم (ص) با سنن عرب جاهلی را بررسی میکند. این کتاب در بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب عرضه میشود.-
این کتاب در سه فصل تنظیم و تدوین شده است؛ فصل نخست کتاب به کلیاتی از قبیل معنای جاهلیت، موقعیت جغرافیایی شبه جزیره عربستان، سنن و نظام قبیلهای اختصاص دارد.
در این فصل نویسنده جهل را منحصر در داشتن بینش سطحی نسبت به چیزهای پیرامون انسان نمیداند، بلکه مینویسد: «علاوه برداشتن بینش سطحی، جهل مشتمل بر ناتوانی انسان از دیدن خود و تدبیر کردن صحیح و درست شخص خویش است و آن کس که خود را نشناسد و از حدود توانایی خویش بیخبر باشد نیز جاهل است. اعراب جاهلی نیز چنین ویژگیهایی داشتند.»
در فصل دوم خصلتها و ویژگیهای اخلاقی-رفتاری عرب جاهلی بررسی میشوند. در این فصل خصوصیات اخلاقی اعراب جاهلی اینگونه ذکر شدهاند: «در نظر اعراب جاهلی اخلاق بهصورت دیگری تفسیر میشد. بهطور مثال، غیرت و شجاعت و مروت را میستودند اما مفهوم شجاعت در میان آنها عبارت از سفاکی، زیادی عده کشتگان دشمن و جنگ و غارت بیشتر بود.»
در فصل پایانی کتاب، روشهای رویارویی قرآن کریم و پیامبر اکرم (ص) با سنن عرب جاهلی مورد بحث قرار گرفته است. پیامبر اکرم (ص) با کمک وحی در رویارویی با سنن و عاداتی که در بین اعراب جاهلی رایج بود، نهایت باریکبینی و دوراندیشی را به کار گرفتند، طوری که توانستند در 23 سال رسالت خویش، آن جامعه را از وضعیت اسفناک به جامعهای مترقی تبدیل کنند.
چاپ نخست کتاب «سخن جاهلی عرب و روش برخورد قرآن کریم» با شمارگان یک هزار نسخه، در 244 صفحه و به بهای هفت هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) منتشر شده است. این کتاب را میتوانید در نمایشگاه کتاب تهران مطالعه کنید.
بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به مدت 10 روز از تاریخ 11 تا 21 اردیبهشت 92 در مصلای امام خمینی (ره) برگزار میشود.
نظر شما