ايبنا - خواندن يك صفحه از يك كتاب را ميتوان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعهاي از اكسير دانايي، لحظهاي همدلي با اهل دل، استشمام رايحهاي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و...
آیه جمعه صراحت به رها کردن بیع و خرید و فروش در هنگام بلند شدن بانگ اذان دارد، به این معنا که حکم تکلیفی آن حرمت انجام بیع است، و رها کردن بیع واجب میباشد، زیرا کلمه «ذروا» در آیه جمعه، صیغه أمر است، و ظهور در وجوب دارد، و ترک واجب، حرام است، یعنی رها نکردن خرید و فروش حرام است.
بنابراین بحثی در حرمت خرید و فروش نیست، سؤالی که وجود دارد این است که آیا فقط خرید و فروش حرام است؟ یا مطلق معاوضه و معامله اعمال حرام است؟ اگر فقط خرید و فروش حرام است حکمتش چیست؟ و اگر مطلق معاوضه و معامله و اعمال حرام است رحجان ذکر بیع چیست؟
سؤال دیگر اینکه آیا آنجا خرید و فروش، فقط حرام است یا باطل هم هست؟
شبههای که موجب انحصار حرمت به خرید و فروش است، این که به صورت خاص نسبت به بیع، نهی شده است، از خاص حکم عام بدست نمیآید، لازم است به مورد نهی بسنده و اکتفاء شود و به دیگر اعمال تسرّی داده نشود، و نیز اینکه بقیه اعمال بر اصل اباحه و عدم تحریم باقی است.
صفحات 110 و 111/ نمازجمعه تجلی حکومت و هدایت امت اسلامی/ سید یدالله شیرمردی/ انتشارات کارآفرین برتر/ چاپ اول/ سال 1391/ 270 صفحه/ 12000 تومان
نظر شما