عرفان نظرآهاری، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان، که عصر امروز در سالن «ایبنا» در نمایشگاه کتاب حضور یافت، با انتقاد نسبت به نبود نظارت کافی بر کتابهای الکترونیک گفت: یکی از دلایل کاهش سطح مخاطبان در این دوره از نمایشگاه، وجود کتابهای الکترونیک به صورت رایگان در اینترنت است.-
وی افزود: در تمام دنیا، کتابهای الکترونیک، با پرداخت هزینه در اختیار مخاطبان قرار میگیرند. یعنی کتابهای الکترونیک جایگزین کتابهای کاغذی شدهاند اما همچنان بحث درآمدزایی برای نویسنده و ناشر پابرجاست.
نظرآهاری اظهار کرد: در کشور ما، در سالهای اخیر سایتهایی همچون سایت «کتابناک» ایجاد شدهاند که بدون اجازه از نویسندگان، آثارشان را روی سایت آپلود میکنند. نکته جالبتر این است که هیچ برخوردی نیز با مسوولان این سایتها نمیشود و حتی به آنها در بخش غرفههای الکترونیک غرفه داده میشود.
نویسنده کتاب «دو روز مانده به پایان جهان» گفت: وقتی با مسوولان سایت کتابناک در نمایشگاه این مساله را در میان گذاشتم، آنها به من گفتند، ما کار فرهنگی میکنیم! این افراد بدون هماهنگی با نویسنده این کار انجام میدهند از این رو به اقتصاد نشر و درآمد نویسنده به شدت آسیب میزنند.
وی افزود: این رفتار خیرخواهانه به نظر میآید، اما کاملا مخالف این نیت است. ضمن این که در سایت مذکور، داستانهایی به نام من گذاشته شده که مال من نیست. با توجه به این مسایل، وظیفه نظارت بر این سایتها، بر عهده کیست؟ با توجه به مسایل جدیدی در حوزه فرهنگ پدید میآید، روز به روز وظایف وزارت ارشاد افزایش مییابد که باید در حیطه وظایف این وزارتخانه تعریف شود.
نظرآهاری ادامه داد: من و بسیاری از نویسندگان دوست نداریم که در این سایتها به معرفی آثارمان بپردازند. هم اکنون من با یک انتشارات کتابهای الکترونیکی در فرانسه قرارداد امضا کردهام. این سایت با کسانی که داستانهای مرا به صورت غیرقانونی منتشر کنند، برخورد میکند و از آنجایی که سرور اصلی، سایتهای داخلی در خارج از کشور هستند، پس از طرح این مساله در دادگاههای بینالمللی مسدود میشود.
وی گفت: پیش از اینکه با سایتهای داخلی از مجراهای خارج از کشور برخورد شود، با سایتهایی که در داخل کشور بدون اجازه آثار را منتشر میکنند، برخورد قانونی صورت گیرد.
نویسنده کتاب «روی تخته سیاه جهان با گچ نور بنویس»، اظهار کرد: بالا بردن اخلاق اجتماعی از مسایلی است که به نظر من باید در دستور کار نهادهای مسوول قرار گیرد.
نظرآهاری نظرش را درباره بیست و ششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب این گونه مطرح کرد و گفت: هر سال که به نمایشگاه میآیم، آرزو میکنم که شان نویسندگان و ناشران کودک حفظ شود. امیدوارم که در سالهای آینده، نمایشگاه دایم کتاب ایجاد شود که در آن فضایی درخور برای دستاندرکاران این حوزه به وجود آید.
نظرآهاری، نویسنده و شاعر، متولد تهران و دکترای رشته زبان و ادبیات فارسی است. «دو روز مانده به پایان جهان»، «روی تخته سیاه جهان با گچ نور بنویس»، «در سینهات نهنگی میتپد»، «پیامبری از کنار خانه ما رد شد»، «لیلی نام تمام دختران زمین است»، «جوانمرد نام ديگر تو»، «من هشتمین آن هفت نفرم»، و «چای باطعم خدا» از آثار اوست که برخی از آنها به زبان انگلیسی، فرانسه، ترکی، کردی و عربی ترجمه شدهاند.
وی تاکنون جوایزی چون جایزه ادبی پروین اعتصامی، جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، جایزه کتاب فصل و نیز لوح افتخار IBBY(دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان) در اسپانیا را از آن خود کرده است.
نظرآهاری یکی از نویسندگان کتاب «داستان صلح» است که در کره جنوبی به چاپ رسیده است. وی هم اکنون در دانشگاه نیز تدریس میکند.
نظر شما