سه‌شنبه ۷ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۲
بررسی جایگاه «اوراق استصناع» در نظام اقتصادی

«اوراق استصناع» با زیر عنوان «بررسی فقهی ـ حقوقی» عنوان اثری از احسان بازوکار است که با مقدمه حجت‌السلام دکتر سیدعباس موسویان از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شده است. این اثر یکی از ابزارهای مالی را در نظام اقتصادی بررسی می‌کند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، بهره‌گیری از ابزارهای مالی به عنوان یکی از روش‌های تامین سرمایه‌های مورد نیاز دولت، موسسات عمومی و شرکت‌های تجاری همواره مورد توجه بوده است و از این ابزارها برای ایجاد رونق اقتصادی و انجام پروژه‌های بزرگ تولیدی و سازندگی که تاثیرات مطلوب اقتصاید در یک کشور خواهد داشت، استفاده شده است.

یکی از این ابزارهای مالی، اوراق استصناع است که به دلیل ویژگی‌هایی مانند ریسک پایین و معین‌بودن سود سرمایه‌گذاری در کشورهای اسلامی مورد توجه بازارهای مالی قرار گرفته و به سمت اجرایی شدن پیش می‌رود. یکی از ضروری‌ترین اقدامات برای رسیدن این ابزار مالی به مرحله اجرا، شناخت روابط حقوقی شکل گرفته در نتیجه انتشار اوراق و آثار حقوقی مترتب بر آن است. از این رو این اثر به بررسی ماهیت روابط حقوقی موجود در مهم‌ترین مدل‌های انتشار این اوراق از دیدگاه حقوق ایران و فقه اسلامی و سپس به آثاری که از لحاظ حقوقی به سبب انتشار این اوراق به وجود خواهد آمد، می‌پردازد.

این اثر در سه فصل با عنوان «کلیات و مفاهیم»، «اوراق استصناع موازی» و «اوراق استصناع و اجاره به شرط تملیک» پدیده آمده است.

همچنان که در مقدمه این کتاب ذکر شده است، انتشار اوراق بهادار و استفاده از سرمایه‌های راکد مردم در کشورهای مختلف جهان جایگاه ویژه‌ای دارد و قسمت مهمی از بازار شرمایه را به خود اختصاص می‌دهد. در این میان اوراق استصناع یکی از ابزارهای مالی است که تضمین بالایی برای بازگشت سرمایه دارد و علاوه بر آن مهم‌ترین ویژگی‌های اوراق قرضه را هم دربر دارد. همچنین با ممنوعیت شرعی مواجه نیست، به همین سبب در کشورهای اسلامی مورد توجه بازارهای مالی قرار گرفته است.

در کشور مانیز این ابزار مالی تاحدودی مورد بررسی اقتصادی ـ فقهی قرار گرفته و به سمت اجرایی شدن پیش می‌رود اما از آنجایی که یکی از ضروری‌ترین اقدامات برای رسیدن این ابزار مالی به مرحله اجرا، شناخت روابط حقوقی شکل گرفته و در نتیجه انتشار این اوراق و احکام و آثار حقوقی مترتب بر آن است و تاکنون در این زمینه منطالعات دقیق و جامعی انجام نشده، مولف این کتاب می‌کوشد از دو زوایه یاد شده این مساله بررسی کند. 

در بخشی از این کتاب نوشته شده است: «در کتاب قوانین فقه اسلامی درباره عقد استصناع چنین گفته شده است: "استصناع مقاوله‌ای است که واقع می‌شود با اهل صنعت که چیزی درست کنند. در این عقد عامل را صانع و مشتری را مستصنع و موضوع را مصنوع می‌نامند. بنابراین عقد، شیء مصنوع نتیجه عمل و عینی است که در صانع تسلیم مستصنع می‌کند و به طوری که ملاحظه می‌شود، مصنوع در هنگام عقد موجود نیست و در آینده درست شده تحویل می‌شود. مع ذالک این عقد را فقها استحسانا و استنادا به سنت و اجماع تجویز نموده‌اند."»(صفحه 37)

نخستین چاپ کتاب «اوراق استصناع» را انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) با شمارگان هزار نسخه در 208 صفحه به بهای شش هزار تومان منتشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها