گزارش آیین گرامیداشت مقام علمی و معنوی آیتالله سیدمحمد خامنهای/2
علیاکبر رشاد: وجود فیلسوف، تصور حکمت است
حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر رشاد، رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در آیین گرامیداشت مقام علمی و معنوی آیتالله سیدمحمد خامنهای بیان کرد: فیلسوف با فلسفهدان متفاوت است. فیلسوف آن است که به معرفت بدل و موازی هستی میشود و وجودش تصور حکمت است اما فلسفهدان فلسفه را میآموزد و نقد میکند یا تاریخ آن را نقل و گزارش میکند.-
حجتالاسلام والمسلمین رشاد در پایان گفت: ما باید امروز فلسفه را در جامعه و زندگی کاربردیتر کنیم و آن را به متن جامعه بیاوریم. ما به فلسفه هنر، سیاست، حقوق و تکنولوژی نیاز داریم.
دکتر محمدباقر خرمشاد، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی دیگر سخنران این مراسم، در بخشی از سخنان خود عنوان کرد: یکی از دستورات والای اجتماعی دین اسلام تکریم پدر و مادر است. اگر احترام پدر خونی بر ما واجب است، تکریم و احترام پدران معنوی و اندیشمندان واجبتر است. ایران اسلامی آسمانی پرمفاخر دارد که پر از ستارگانی است که راه را به نسلهای آینده نشان میدهند.
وی افزود: در این مجال اندک تنها به ذکر چند نکته درباره استاد آیتالله سیدمحمد خامنهای اکتفا میکنم. از ویژگیها مهم شخصیتی ایشان تعلق داشتن به یک خانواده روحانی، علمی، اصیل و مبارز است. ایشان به فرهنگ جهاد تعلق خاطر دارند و تلاش بسیاری در دفاع از حقوق مبارزان و زندانیان در سوابق انقلابی استاد دیده میشود. در عرصه سیاسی هم ایشان در مقاطع حساسی عضو مجلس خبرگان رهبری بودهاند و نقش موثری در تصویب و تثبیت اصول بنیادین و اساسی قانون اساسی داشتهاند.
وی در ادامه تعداد آثار مکتوب آیتالله سید محمد خامنهای را در حدود 140 عنوان ذکر کرد و گفت: استاد تاکنون حدود 40 عنوان کتاب و 100 مقاله را در حوزههای تفسیر، فقه، حقوق، کلام و فلسفه به چاپ رساندهاند.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در تایید مقام علمی رییس بیناد حکمت اسلامی صدرا یادآور شد: تاسیس چنین بنیادی در چنین زمانهای و اینکه ایشان خود را تنها وقف تعلیم و ترویج فلسفه کردهاند، بسیار ارزنده است. ایشان نقش اساسی در ترویج حکمت متعالیه و تاثیری را که میتواند در آینده کشور داشته باشد، دارند.
خرمشاد در پایان اظهار کرد: ایشان در کنار مقام علمی در طول سالیان گذشته سفیر و یار فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بودهاند. در کنار این ویژگیها نباید از یاد برد که استاد به عنوان برادر بزرگتر و مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره یار و یاور و در کنار ایشان بودهاند.
دیگر سخنران این آیین حجتالاسلام والمسلمین فیاضی، رییس مجمع عالی حکمت اسلامی بود. وی در بیان ارزش والای عالم شیعی عنوان کرد: ارزش برتر عالم شیعی از مجاهدی که جان خود را در طبق اخلاص گذشته، این است که دانشمند و عالم در دفاع از دین عمل میکند تا دشمنان نتوانند گوهرهای ارزشمند انسانی را از دست شیعیان خارج کنند.
وی با بیان اینکه در درجهبندی انسانها دانشمندان بعد از انبیا و اوصیا قرار دارند، افزود: دانشمندان شیعه در واقع، انجام دهنده وظیفهایاند که به عهده رسول اکرم (ص) و امامان معصوم (ع) بوده است.
رییس مجمع عالی حکمت اسلامی در پایان یادآور شد: حضرت آیتالله سیدمحمد خامنهای علاوه بر فضایل اخلاقی و علمی بیشمار، متون درسی و کتابهای اساسی حکمت متعالیه را دارای چاپها و قلم خستهکنندهای بودند، به قلمی شیوا و قابل فهمتر تصحیح کردند. ایشان کار و خدمت بزرگی به حوزهها و کلاسهای فلسفه و علوم عقلی عرضه داشتهاند.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه، رییس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران هم در ادامه این آیین بزرگداشت عنوان کرد: گرامیداشت حکیم، گرامیداشت حکمت است. حکیمان با دقت نظر در حکمت قرآنی، حکمت اسلامی را دنبال کردند.
وی فلسفه اسلامی را جدای از فلسفه یونان باستان دانست و افزود: فلسفه اسلامی در ارتباط با قرآن به بالندگی رسید. عرفان اسلامی چون زاییده قرآن بود، رشد و نمو یافت و فلسفه اسلامی در ارتباط با عرفان اسلامی رشد کرد و حکمت متعالیه شد. ملاصدرا فلسفه را به حکمت و بینشی که بر کنش و منش انسان در زندگی تاثیرگذار باشد، تبدیل کرد.
رییس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در پایان گفت: امتیاز ویژه آیتالله سیدمحمد خامنهای، علاوه بر خدمات بسیار ایشان، این است که از حکمت متعالیه در برخی مسایل امروز مانند مساله زن و مباحث مفهومی استفاده کردهاند. استاد نشان دادهاند که بین حکمت متعالیه و فلسفه اسلامی نه تنها تعارضی نیست، بلکه پیوند عمیقی وجود دارد.
آیین گرامیداشت مقام علمی و معنوی آیتالله سیدمحمد خامنهای از ساعت 17 تا 20 دوشنبه (ششم خردادماه) در تالار وحدت واقع در خیابان حافظ، خیابان استاد شهریار برگزار شد.
نظر شما