سه‌شنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۸
تجربه خطر و ماجراجویی از نیازهای نوجوان امروز است

یدالله آقا عباسی، یکی از نمایشنامه‌نویسان «طرح نمایشنامه نوجوان امروز» کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، با اشاره به این‌که تا به حال در حوزه ادبیات نمایشی از گروه سنی نوجوان غافل بوده‌ایم، گفت: نوجوان در سنی است که نیاز به خطر، ماجراجویی و عشق دارد و آشنایی با کارکرد اشیاء، سفرنامه‌ها و شناخت سرزمین‌های دور، از موضوعاتی است که باید در ادبیات نوجوانان به ویژه ادبیات نمایشی وجود داشته باشند.-

آقاعباسی، نویسنده و نمایشنامه‌نویس کودک، نوجوان و بزرگسال، درباره طرح نمایشنامه نوجوان امروز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که به تازگی و به دنبال طرح رمان نوجوان امروز این مرکز آغاز به کار کرده است،‌ به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،‌ گفت: نوجوانان قشری از جامعه هستند که نه‌ تنها در حوزه ادبیات نمایشی، بلکه در بسیاری از موارد از آن‌ها غافل بوده‌ایم.

وی افزود: در تعریف روانشناسی رشد، نوجوان در سنی است که نیاز به خطر، ماجراجویی و عشق دارد، اما این سه مفهوم جایگاهی در ادبیات نمایشی نوجوانان ندارند. پاسخگویی به نحوه کارکرد اشیاء، سفرنامه‌ها و شناخت سرزمین‌های دور، موضوعاتی هستند که باید در ادبیات نوجوانان به خصوص ادبیات نمایشی وجود داشته باشند.

نویسنده نمایش‌نامه «سنگ تیمار‌خوار» اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین مسایلی که در ادبیات نمایشی باید به آن پرداخته شود، مساله عشق است. متاسفانه در بسیاری از موارد ما عشق را همراه با مسایل جنسی می‌بینیم و این سبب شده که به این مفهوم در ادبیات نوجوان کم‌تر پرداخته شود، اما عشق نوجوانی این‌گونه نیست. در این دوران نوجوانان می‌خواهند یکدیگر را بشناسند و مفهوم عشق در این دوران آتشی و زودگذر است.

این نویسنده اضافه کرد: عشق‌های این دوران با احساسات تند همراه هستند و نوجوان می‌خواهد که این مفهوم را در آثار مربوط به خود ببیند. نکته‌ای که سبب شده این مفهوم در آثار نوجوانان مهجور بماند، حساس بودن آن است. صحبت کردن از عشق محدودیت‌هایی دارد و از این رو هرکسی به سمت آن نمی‌رود. باید با توجه به معیارهایی که در جامعه وجود دارد سعی کنیم، این مفهوم را در آثار نوجوانان وارد کنیم.

وی درباره طرح نمایشنامه نوجوان امروز گفت: این طرح یا هر طرحی که به نمایشنامه‌ برای نوجوانان اولویت دهد، از دید من می‌تواند تحول زیادی در این عرصه ایجاد کند اما طرح نمایشنامه‌ نوجوان امروز، به دلیل این که از طرح‌های اولیه در این زمینه است، می‌تواند درها را به سوی سایر نمایشنامه نویسان و اهالی فن باز کند تا در این زمینه به فعالیت بپردازند.

آقا عباسی در ادامه اظهار کرد: به طور قطع می‌‌توانم بگویم که این طرح نمی‌تواند به تمامی نیازهای مخاطبان نوجوان در وهله نخست، پاسخ دهد اما این طرح می‌تواند تاثیرگذاری خود را در آغاز نگارش نمایشنامه برای نوجوانان از سوی سایر نویسندگان نشان دهد.

این نمایشنامه‌نویس درباره اثری که از او قرار است در این طرح منتشر شود، افزود: تاکنون دو کتاب «به ستاره‌ها به باران» و «سنگ تیمارخوار» در زمینه نمایشنامه‌های نوجوانان از من منتشر شده که این دو کتاب در مجموعه شامل 14 نمایش هستند. قرار است یکی از نمایشنامه‌های این کتاب از سوی هیات بررسی این طرح انتخاب شوند و به صورت مجزا در طرح نمایش‌نامه نوجوان امروز انتشار یابند.

وی درباره کار در زمینه نمایشنامه برای نوجوانان گفت: کار در این حوزه از اولویت‌های من است و در آینده در این زمینه بیشتر کار خواهم کرد.

یدالله آقا عباسی متولد کرمان و فارغ‌التحصیل رشته مدیریت و زبان و ادبیات انگلیسی در مقطع کارشناسی است. وی همچنین دارای مدرک کارشناسی ارشد رشته اطلاع‌رسانی و علوم کتابداری و دکترا در رشته ادبیات نمایشی از دانشگاه شهید باهنر کرمان است.

این نویسنده تاکنون به عنوان پژوهشگر و مترجم نمونه تئاتر کشور (منتخب خانه تئاتر کشور، مرکز هنرهای نمایشی و مرکز ITI ایران) در سال 1382، نمایشنامه‌نویس برگزیده برای نمایش «دیوار بزرگ چین» از جشنواره تئاتر دانشجویان کشور منطقه پنج و مقام برگزیده برای نمایش «چاهی که کنی بهر کسی» از سومین دوره انتخاب آثار برگزیده در حوزه تئاتر کودکان و نوجوانان و کانون نمایشنامه‌نویسان خانه تئاتر ایران معرفی شده است.

او هم اکنون به ترجمه و نگارش اثر در حوزه ادبیات نمایشی مشغول است.
«مرد یخین می‌آید»، «نظریه صحنه‌ی مدرن» و «سیزوئه بانسی مرده است» از ترجمه‌های عباسی هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط