همزمان با سالگرد میلاد امام حسین(ع)، سلسله جشنهای کتابخانه و موزه ملی ملک به بررسی جایگاه علمی عبدالعلی بیرجندی منجم و ریاضیدان سده نهم و دهم هجری اختصاص یافت. نوشاد رکنی در سخنان خود درباره جایگاه این حکیم ریاضیدان گفت: بسیاری از کتابهای این فاضل ریاضیدان و منجم که به شکل نسخ خطی است هنوز به مرحله باز نشر نرسیده است.-
رکنی،با اشاره به اینکه عبدالعلی بیرجندی در پیوند بین علوم موفق بوده است گفت: اطلاق عنوان «حکیم» به عبدالعلی بیرجندی به واسطه اشراف وی به رشتهها و علوم مختلف کاملا صحیح است، اما باید گفت، امروزه دانش تخصصی شده است و متخصصان خود را موظف به آموختن سایر علوم نمیدانند. مانند فلسفه و پزشکی که هر کدام حوزههای تخصصی جداگانه دارند، در صورتیکه ابنسینا هم طبیب بود و هم به فلسفه احاطه کامل داشت.
وی ادامه داد:حکیم در اصطلاح سنتی به کسانی اطلاق میشد که قادر به ارتباط و پیوند بین رشتهها بود، هر چند امروزه نیز با ایجاد رشتههای میان رشتهای سعی میشود بین علوم و رشتههای متنوع پیوندی ایجاد کرد.
این پژوهشگر در ادامه به تخصص این حکیم در زمینه ریاضی و نجوم پرداخت و افزود: کتاب «شرح تذکره نصیریه» عنوان کتابی است که به سفارش این حکیم درباره اثر خواجه نصیرالدین طوسی به رشته تحریر درآمده است و خود عبدالعلی بیرجندی بر آن حاشیه نویسی کرده است.
رکنی، با اشاره به اینکه درباره سال تولد این حکیم اطلاعاتی در دست نیست گفت: این عالم و حکیم ایرانی در سال 936 هجری قمری از دنیا رفته و در طول حیات خود به عنوان یک حکیم، بین تمامی علوم از ریاضی تا نجوم و کشاورزی پیوند برقرار کرده است و رسالهای نیز به همین نام (رسالهای در علم فلاحت) نگارش کرده است.
در ادامه آیین گرامیداشت دراین موزه که از موقوفات حسین ملک است، نسخه خطی کتاب «شرح تذکره نصیریه» در محل این موزه به مدت 6 ماه در معرض دید علاقهمندان قرار گرفت. همچنین نمایشگاهی از آثار برگزیده کارگاه سه روزه ابرو باد نیز افتتاح شد. منقبت خوانی در رثای حضرت امام حسین (ع) نیز از دیگر برنامههای این آیین بود.
نظر شما