چهارشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۷:۳۱
کسب رتبه سوم در ثبت میراث مستند حافظه جهانی از سوی ایران

«ذخیره خوارزمشاهی» و «مجموعه برگزیده نقشه‌های تاریخی ایران در عصر قاجار» دو اثر جدید از کشورمان است که در نشست شورای مشورتی بین‌المللی برنامه حافظه جهانی در کره جنوبی به پیشنهاد ایران به ثبت جهانی رسید. کسب رتبه سوم در ثبت میراث مستند حافظه جهانی از سوی میهنمان در منطقه آسیا و اقیانوسیه از مواردی بود که در نشست خبری امروز به آن اشاره شد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست خبری ثبت دو اثر جدید از ایران در فهرست میراث مستند حافظه جهانی یونسکو ، عصر امروز (29 خرداد ماه) در ساختمان کمیسیون ملی یونسکو در تهران با حضور دکتر محمدرضا سعیدآبادی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو و همچنین فرهاد اعتمادی، مدیر گروه ارتباطات کمیسیون ملی یونسکو در تهران برگزار شد.

دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران در این نشست خبری عنوان کرد: 54 اثر جدید در نشست شورای مشورتی بین‌المللی برنامه حافظه جهانی که از 18 تا 21 ژوئن 2013 در کره جنوبی برگزار شد، در فهرست میراث مستند برنامه حافظه جهانی یونسکو، به ثبت رسید.

سعید‌آبادی با اشاره به ثبت دو اثر پیشنهادی به نام‌های «ذخیره خوارزمشاهی» و مجموعه «برگزیده نقشه‌های تاریخی ایران در عصر قاجار» در این نشست بین‌المللی اظهار کرد: ثبت دو اثر جدید دیگر از سوی جمهوری اسلامی ایران در فهرست میراث مستند برنامه حافظه جهانی، ایران را صاحب هفت اثر جهانی ثبت شده کرد.

وی اظهار کرد: کشور ایران با ثبت هفت اثر جهانی در فهرست میراث مستند برنامه حافظه جهانی به طور مشترک با کشور هندوستان در رتبه سوم منطقه آسیا و اقیانوسیه قرار گرفت و همچنین به جایگاه 10 کشور نخست دارای آثار ثبت شده جهانی در یونسکو قرار رسید.

سعید‌آبادی افزود: کشور‌های کره‌جنوبی با 11 ، چین با 9 و ایران و هندوستان با هفت اثر جهانی ثبت شده در رتبه‌های اول تا سوم آسیا و اقیانوسیه قرار دارند و در بخش جهانی آلمان با 17 ، اتریش با 13 و روسیه با 12 اثر، در رتبه‌های اول تا سوم قرار گرفتند.

سعید آبادی درباره دو اثر ثبت شده پیشنهادی ایران در حافظه جهانی یونسکو که ظرف روز گذشته قطعی شد، اظهار کرد: کتاب «ذخیره خوارزمشاهی» تالیف زین‌الدین اسماعیل جورجانی، مهم‌ترین کتاب و دایرة‌المعارف پزشکی است که قدمت آن به 900 سال پیش بر می‌گردد.  این اثر نشان‌‌دهنده اهمیت زبان فارسی به عنوان یک زبان علمی در حافظه جهانی است.

دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران با بیان این‌که این کتاب در کتابخانه شهید مطهری نگهداری می‌شود، افزود: کلیات پزشکی، تشریح، فیزیولوژی علل بیماری، انواع‌درمان‌ها، بهداشت، دستور تغذیه، جراحی‌ها، بیماری‌های پوستی، داروشناسی و گیاهان دارویی از مهم‌ترین موضوع‌های مطرح شده در این کتاب هستند.

وی همچنین درباره مجموعه برگزیده نقشه‌های دوره قاجار ایران که مربوط به سال‌های 1193 تا 1344 هجری قمری است، اظهار کرد: محل نگهداری این اثر در مرکز اسناد و تاریخ دیپلماسی وزارت امور خارجه است که شامل 500 نقشه دست‌نگار  یا چاپ سنگی دوره قاجار است.
 
سعید آبادی درباره ارزش این اثر عنوان کرد: مرکز اسناد و دیپلماسی وزارت امور خارجه اکنون با دارا بودن بیش از شش هزار نقشه و 100 جلد اطلس یکی از آرشیو‌های غنی نقشه در کشور محسوب می‌شود و طبق نظر کارشناسان این مرکز، به دلیل این که نقشه‌های مذکور تا کنون از سوی کشور‌های منطقه و یا در کتاب‌ها و اطلس های موجود ثبت نشده است، منحصر به فرد محسوب می‌شوند.

دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران گفت: حافظه جهانی یونسکو برای ثبت آثار در فهرست میراث مستند حافظه جهانی، قدمت آثار پیشنهادی و همچنین دستاورد‌‌های این ثبت را برای جهانیان و بخش تعلیمی داشتن آن را در نظر می‌گیرند.

وی با اشاره به تشکیل کمیته ملی حافظه جهانی کمیسیون ملی یونسکو در تهران گفت: این کمیته از سال 1992 ایجاد شد و در سال 1997 شروع به ثبت آثار  کرد. هر دو سال یکبار کشور‌های گوناگون می توانند آثار خود را در حافظه جهانی یونسکو در بخش‌های گوناگون ثبت کنند.

دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران درباره آثار ثبت شده از سوی ایران در فهرست میراث مستند حافظه جهانی یونسکو گفت: شاهنامه بایسنقری و وقف‌نامه ربع رشیدی در سال 2007، مجموعه اسناد اداری آستان قدس رضوی در سال 2009 ، التفیهم ابوریحان بیرونی در سال 2011و خمسه نظامی از ‌آثاری بودند که در فهرست میراث مستند حافظه جهانی یونسکو ثبت شدند.

وی با بیان این‌که کمیته ملی حافظه جهانی کمیسیون ملی یونسکو در تهران با حضور متخصصان دانشگاهی، کارشناسان به انتخاب آثار برای ثبت جهانی می‌پردازند، عنوان کرد: 29 اثر تا کنون در کمیته ملی حافظه جهانی به ثبت ملی رسیده است و این کمیته وظیفه خود می‌داند بر اساس دریافت اطلاعات و معیار‌هایی که آثار تاریخی موجود برای جهانیان دارد، دست به گزینش برای ثبت جهانی بزند.

فرهاد اعتمادی، مدیر گروه ارتباطات کمیسیون ملی یونسکو در این نشست با اشاره به اهداف ثبت آثار در کمیته ملی حافظه جهانی یونسکو گفت: ثبت آثار کشور‌های گوناگون در فهرست میراث مستند حافظه جهانی یونسکو باعث می شود آثار، شهرت جهانی پیدا  کنند، نظر مردم جهان به این آثار ثبت شده معطوف و زمینه‌های بیشتری برای شناخت تاریخی آن‌ها از سوی یونسکو فراهم شود.

وی با اشاره به حمایت‌های سازمان ملی یونسکو از آثار جهانی ثبت شده از سوی کشور‌ها گفت: یونسکو بعد از ثبت آثار از سوی کشور‌های جهان تلاش می‌کند با حمایت‌های مادی و با همکاری کشوری که اثر ثبت شده دارد، آثار ثبت جهانی شده را از خطر و آسیب حفظ کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط