کتاب تفسیر قرآن و هرمنوتیک کلاسیک به قلم علیرضا آزاد از سوی انتشارات بوستان کتاب روانه بازار نشر شد. این اثر ویژه طلاب، دانشجویان، پژوهشگران و استادان حوزه و دانشگاه به رشته تحریر درآمده است._
مخاطبان کتاب تفسیر قرآن و هرمنوتیک کلاسیک در فصل نخست با مضامین اهمیت و تبیین موضوع، پرسشها و مدعاها، کلیات، مطالعات تطبیقی، رابطه هرمنوتیک و علوم انسانی، هرمنوتیک و تفسیر قرآن، دلایل مخالفت و پاسخ به آن و آغاز بحث هرمنوتیک در عرصه قرآنپژوهی آشنا میشوند.
فصل دوم این اثر به مبانی مفهومشناسی تفسیر و تاویل، معنای لغوی تاویل، قواعد عام تفسیر، مفهومشناسی گرایش تفسیری، روش تفسیر روایی، مقصود از روش تفسیر روایی، لزوم استفاده از روایات در تفسیر، تفسیر قرآن با احادیث پیامبر اکرم(ص)، تفسیر قرآن به وسیله سخنان صحابه و تابعین، دلایل قرآنی، شناخت قرائت، شناخت مفاهیم واژگان، روش تفسیر عقلی، رویکرد ادبی ملاصدرا، روش تفسیر باطنی، درآمد، روش تفسیری ابن عربی، مراتب فهم قرآن و نمونههایی از کاربرد روش تفسیر باطنی میپردازد.
چیستی، اهداف و اهمیت هرمنوتیک، از دوران باستان تا آغاز نهضت اصلاح دینی، هرمنوتیستهای کلاسیک، هاور، کلادنیوس، هرمنوتیک عام، تفسیر دستوری، تفسیر روانشناختی و دور هرمنوتیکی از نظر شلایر ماخر، از جمله مطالبی است که به فصل سوم اثر حاضر اختصاص دارند.
در آخرین فصل کتاب تفسیر قرآن و هرمنوتیک کلاسیک، سخن از مباحث بررسی تطبیقی مبانی عام تفسیر قرآن و هرمنوتیک کلاسیک، مبانی عام مشترک، معیارگرایی، بهرهگیری از قراین، خطاناپذیری الفاظ، گریز از تفکر ماوراءالطبیعی، هرمنوتیستهای کلاسیک، مقالات فارسی، کتابهای فارسی و عربی، تطبیق مبانی روش تفسیر عقلی و بررسی تطبیقی مبانی روش تفسیر قرآن به قرآن به میان میآید.
در بخشی از این نوشتار آمده است: «کتاب حاضر در پی مقایسه مبانی پنج روش اصلی تفسیر قرآن و دیدگاههای مطرح شده در هرمنوتیک کلاسیک است و نشان میدهد که علیرغم برخی پیش فرضها و مبادی معرفتی متفاوت، شباهتهایی میان مبانی عام تفسیر قرآن و هرمنوتیک کلاسیک و نیز میان مبانی خاص روشهای تفسیر قرآن و انگارههای برخی از هرمنوتیستهای کلاسیک وجود دارد.»
نخستین چاپ کتاب تفسیر قرآن و هرمنوتیک کلاسیک با شمارگان 800 نسخه، در 344 صفحه و به بهای یکصد هزار ريال از سوی نشر بوستان کتاب قم منتشر شده است.
نظر شما