پنجشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۳
انتشار شماره چهل و یکم فصلنامه «فضای جغرافیایی»

چهل و یکمین شماره فصلنامه علمی-پژوهشی «فضای جغرافیایی» به تازگی از سوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر منتشر شد. این فصلنامه در هر دوره با چاپ دوازده مقاله‌ تخصصی در حوزه جغرافیا به ارتقای این دانش در سطح کشور کمک می‌کند._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شماره 41 فصلنامه علمی-پژوهشی «فضای جغرافیایی» به موضوع‌های «امکان‌سنجی محصول گردشگری روستایی، عمق‌يابي با استفاده از داده‌هاي ماهواره ارتفاع‌سنجي، ارزيابي تغييرات سطح درياچه اروميه و تحليل پخش فضايي الگوهاي جديد مسكن در روستا-شهرها» می‌پردازد.

نخستین شماره این مقاله با عنوان «امکان‌سنجی محصول گردشگری روستایی در شهرستان پاوه» به قلم مهدی سقایی و دانا علیزاده است. امكان‌سنجي محصول گردشگري است و در گام نخست نيازمند يك نگرش ساختاري به جريان گردشگري بوده و می‌تواند رويكرد مداخله فضايي را در ارزيابي و قابليت‌سنجي مشخص سازد. با يك نگرش ساختاري به گردشگري اين فرصت مهيا مي‌شود كه كلیتي معنايي از گردشگري شكل گرفته و اجزاء و هم پيوندهاي ساختار قابل مشاهده و تحليل باشد.

«عمق‌يابي با استفاده از داده‌هاي ماهواره ارتفاع‌سنجي توپكس-پوزايدون، مطالعه موردي درياي عمان» عنوان مقاله دوم است. امروزه با توجه به اهميت و كاربرد نقشه‌هاي عمق‌يابي در علوم ژئوفيزيك، اقيانوس‌شناسي، ژئودزي و هيدروگرافي نياز به تهيه نقشه‌هاي عمق‌يابي براي محدوده آب‌هاي ايران در شمال و جنوب بيش از پيش احساس مي‌شود. رامین کیامهر و مجید ابره‌دری در اين مقاله ضمن مرور اجمالي بر مباني نظري ارتفاع‌سنجي ماهواره‌اي، مقادير آنامولي ثقل و پارامتر عمق با استفاده از مشاهدات ماهواره توپكس-پوزايدون در طي سال‌هاي 2003-1992 از روش ارتفاع‌سنجي ماهواره‌اي براي عمق‌يابي در محدوده درياي عمان استفاده کرده‌اند.

مقاله سوم با عنوان «تحليل تداوم كاركرد اقتصادي روستاهاي در معرض تخليه جمعيتي شهرستان قزوين» به کوشش قدير فيروزنيا و عبدالرضا ركن‌الدين افتخاري است. در این مقاله كه با روش توصيفي و تحليلي انجام گرفته تلاش شده به تبعيت از اصول كلي جغرافياي كاربردي و برنامه‌ريزي روستايي، استمرار كاركرد اقتصادي روستاهاي در معرض تخليه جمعيتي مورد تجزيه و تحليل قرار گیرد و راهكارهاي مناسب براي ارتقاي بهره‌برداري از توانمندي‌هاي اين گروه از روستاها به دست آید.

«ارزيابي تغييرات سطح درياچه اروميه به عنوان چالش عميق زيست محيطي فرا روي منطقه شمال غرب ايران» اثر اكبر اصغري‌زماني، «تحليلي بر عوامل موثر در مهاجرت‌هاي روستايي-شهري (نمونه موردي شهرستان ممسني) نوشته مشترک مهري اذاني و سعيد بوستان دیگر مقاله‌های این شماره از فصلنامه را تشکیل می‌دهد. مقاله «تبيين و تحليل پخش فضايي الگوهاي جديد مسكن در روستا-شهرها» اثر غريب فاضل‌نيا، اكبر كياني و معصومه وحدتي است. این مقاله با روش پژوهشی- تحليلي و  طي سه دوره زماني، پخش فضايي الگوهاي جديد مسكن در روستا-شهرها را بررسی می‌کند. 

«ساماندهي مراكز خدماتي حوضه درياچه كافتر در جهت سهولت دسترسي گردشگران با استفاده از روش‌هاي AHP و GIS» به قلم مسعود تقوايي و حسن كيومرثي، «بررسي عوامل موثربر توانمندسازي كشاورزان در مناطق روستايي شهرستان اهر» به کوشش وكيل حيدري ساربان و مقاله «تهيه نقشه عملكرد محصول كلزاي پاييزه با استفاده از شبكه عصبي پرسپترون (مطالعه موردي: شهرستان سبزوار)» نوشته حامد ادب، منوچهر فرج‌زاده، اسماعيل فيله‌كش و رضا اسماعيلي از دیگر مقاله‌های این شماره از فصلنامه است. 

آخرین مقاله این شماره «تحليلي بر فرايندهاي تحول فرم كالبدي بافت قديم شهر كاشان» نام دارد که به قلم حميد‌رضا وارثي، علي زنگ‌ابادي و ابوذر وفايي نوشته شده است. نتايج حاصل از تحليل داده‌های این مقاله نشان مي‌دهد كه كيفيت بنا و مصالح مورد استفاده در ساخت ابنيه مسكوني از عوامل موثر در تغيير فرم و ريخت‌شناسي بافت قديم شهر كاشان است، به طوري كه از مجموع 400 واحد مسكوني مطالعه شده در محدوده بافت قديم شهر كاشان بيش از 60 درصد ابنيه مسكوني به لحاظ كيفيت بنا از نوع واحدهاي مرمتي (نيمه فرسوده) و مخروبه و به لحاظ مصالح ساخت بنا از نوع خشت و گل است.

شماره 41 فصلنامه علمی-پژوهشی «فضای جغرافیایی» در 200 صفحه، شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای سه هزار تومان از سوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها