جوانپور در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: آمار اهدای کتاب در مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور وضعیت مناسبی دارد و اکنون در حال رایزنی برای دریافت پنج نسخه خطی در استان هستیم تا این منابع نفیس از طریق اهدا و خرید به این مرکز منتقل شود.
انتقال نسخه خطی سلطانالقرایی به مرکز اسناد شمال غرب کشور
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور گفت: نسخه خطی «سلطانالقرایی» یکی از منابع نفیسی است در شهرستان تبریز موجود است و قرار است از طریق رایزنی به مرکز اسناد و کتابخانه ملی غرب کشور منتقل شود.
وی درباره تاریخچه شکلگیری مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور گفت: این مرکز دارای دو بخش اسناد و کتابخانه است که دارای کتابهای تخصصی درباره تاریخ، معماری، استانشناسی آذربایجان و شمال غرب کشور، نشریات، کتابهای خطی و چاپ سنگی است.
جوانپور اظهار کرد: این مرکز از سال 1371 در شهرستان تبریز استانآذربایجان شرقی تاسیس شد و استانهای آذربایجان غربی و اردبیل را تحت پوشش دارد و نخستین مرکز استانی است که بعد از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در تبریز شکل گرفت.
وی درباره بخش اسناد این مرکز اظهار کرد: اکنون بیش از هفت میلیون برگ سند در این مرکز وجود دارد و بیش از یک میلیون آن آرشیو شده و اسکن اسناد این مرکز که از دوره صفویه و بخشی از تاریخ ایلخانان به بعد را شامل میشود، در مرحله دیجیتالسازی قرار گرفته است.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور با بیان اینکه تا کنون چندین برگ سند و محتوای آنها از طریق محققان بررسی و از سوی انتشارات گوناگون منتشر شده است، عنوان کرد: تا کنون سه کتاب در زمینه سندی از سوی استان آذربایجان شرقی منتشر شده است.
جوانپور با بیان اینکه اسکن تمام کتابها و اسناد برای قرار گرفتن در نرمافزار رسا آغاز شده است، اظهار کرد: تمامی اسناد و کتابهایی که مربوط به استانهای تحت پوشش و بیشتر استان آذربایجان شرقی است اکنون در مرحله دیجیتالسازی قرار گرفتند تا از طریق این نرمافزار در اختیار محققان قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه تا کنون بیش از یک میلیون سند اسکن شده است، اظهار کرد: تا پایان امسال تمام کتابها و اسناد وارد نرمافزار رسا میشوند.
وجود کتابهای چاپی صد ساله گذشته در مرکز اسناد شمال غرب کشور
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور درباره منابع این مرکز اظهار کرد: این مرکز بیش از هفت هزار عنوان کتاب چاپی، 100 جلد کتاب چاپ سنگی و 12 جلد نسخه خطی است و آثار مکتوب چاپی و قدیمی که مربوط به دوران پهلوی است و یا کتابهای چاپی که 100 سال سابقه چاپ دارند، در این مرکز وجود نگهداری میشوند.
اعطای مجوز نشریات محلی از طریق مرکز اسناد شمال غرب کشور
جوانپور با بیان اینکه این مرکز خدمات واسپاری، فیپا، شابکا، شاپا، اکنون در مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور انجام میشود، اظهار کرد: بر اساس امضای تفاهمنامه با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قرار است نشریات محلی هم برای دریافت شاپا از طریق این مرکز اقدام کنند تا این مرکز بتواند آرشیو کاملی از مطبوعات استانی را در اختیار محققان قرار دهد.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور با بیان اینکه هنوز مجموع نسخههای خطی و چاپ سنگی این مجموعه فهرستنویسی نشدند، اظهار کرد: کتابخانه ملی و مرکز اسناد شمال غرب کشور به دلیل تمرکز در شهر تبریز بیشتر با استان آذربایجان شرقی در ارتباط است و قرار است با دایر شدن مرکز اسناد و کتابخانه ملی در استانهای آذربایجان غربی و اردبیل اسناد و کتابهای مرتبط این استانها منتقل شوند.
جوانپور با بیان اینکه استانها تمایل دارند کتابها و اسناد مرتبط با منطقه همجوارشان در همان محل نگهداری شود، اظهار کرد: مراکز استانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ابتدا در بحث آرشیو سازی اسناد استانی فعال هستند و مرحله دوم برای آنها گردآوری کتابهای تخصصی در بخش استانشناسی است.
وی با بیان اینکه مرکز اسناد و کتابخانه ملی شمال غرب کشور در یک ساختمان سه طبقه قرار گرفته، اظهار کرد: این ساختمان بیش از 400 متر مربع مساحت دارد و به عضو گیری نمیپردازد و محققان و پژوهشگران با ارایه معرفینامه به استفاده از منابع این مرکز میپردازند.
سهشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۷
نظر شما