وی درباره نحوه پرداختن به این خاطرات توضیح داد: پیشینه خانوادگی دکتر محمد صدر، تحصیلات او در رشته داروسازی در دانشگاه تهران، نحوه مبارزات او در انقلاب اسلامی، حضور صدر در عرصه سیاسی و در کنار شهید رجایی، مسوولیتهای با اهمیتی که او در وزارت امورخارجه برعهده گرفت، از جمله مباحث مورد توجه این کتابند.
قبادی با بیان اینکه خاطرات دکتر محمد صدر تا پاییز سال 1364 و در قالب تاریخ شفاهی ارایه شده است، درباره امکان ادامه یافتن این خاطرات در مجلد دیگری توضیح داد: نگارش خاطرات تا این مقطع زمانی از سوی دفتر ادبیات انقلاب به من محول شده بود. با توجه به اینکه راوی خاطرات(محمد صدر) هم علاقهمند به بازگویی خاطراتش از این دوران به بعد هست، تصمیم برای ادامهیافتن این خاطرات بر عهده این دفتر ادبیات است.
وی نامی برای اثرش ذکر نکرد و درباره نحوه انجام پژوهش برای تالیف این کتاب توضیح داد: برای نگارش این کتاب دو مصاحبه در اختیار داشتم. نخست، مصاحبهای که صدر در اختیارم گذاشته بود و از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی تهیه شده بود و دیگر مصاحبهای که 10 سال پیش، دفتر ادبیات انقلاب حوزه هنری با وی به انجام رسانده بود.
این پژوهشگر حوزه تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی ادامه داد: با مطالعه هر دو مصاحبه، پی بردم که تفاوت چندانی میان دو منبع وجود ندارد. سپس، با تهیه مصاحبه تکمیلی و گفتوگو با صدر، بخش نخست پژوهش را به پایان بردم.
وی که دو سال برای نگارش این اثر زمان گذاشته است، با اشاره به اندک بودن منابع در حوزه خاطرات دیپلماتهای کشورمان گفت: مطالعه کتابهایی مانند «شیخالمعاونین ما کجاست؟»، خاطرات دکتر محمد ظریف و نیز مراجعه به روزنامههای سالهای منتهی به 1364 از دیگر اقدامهای پژوهشی برای تالیف کتاب بودهاند.
قبادی متن مصاحبهاش با محمد صدر را تیتربندی کرده است. وی درباره دلیل این امر توضیح داد: در طول مصاحبه، موضوعهای بسیار زیادی مطرح شدند و گاه در دل مبحثی به موضوع دیگری اشاره شده است. برای آنکه مرز میان راوی و مصاحبهگر مشخص شود و این مبحثهای جداگانه با هم تلفیق نشوند، متن مصاحبه تیتربندی شده است.
کتاب خاطرات دکتر محمد صدر در هفت فصل به دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری ارایه شده است. قبادی در این هفت فصل به پیشینه خانوادگی، دوران دانشجویی، ارتباط با مجاهدین خلق در دو مقطع، وقایع انقلاب اسلامی، همکاری با دولت شهید رجایی پرداخته است.
به گفته قبادی، فصل هفتم، مفصلترین بخش این کتاب است. وی در این فصل با بهرهگیری از آرشیو مرکز اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، تصاویری از اسناد درباره «محمد صدر» ارایه کرده است.
دكتر سيد محمد صدر يكي از چهرههاي سرشناس خاندان بزرگ صدر است كه سالها در مسووليتهايي چون مديركلي امور آمريكاي وزارت خارجه (از زمان شهيد رجايی)، معاونت سياسي وزارت كشور، معاونت وزیر امور خارجه و مشاور رييسجمهوری حضور داشته است.
نظر شما