کتاب «مباحث ویژه مدیریت دولتی» تالیف سیدمحمد مقیمی تلاش کرده تا مهمترین مسایل و موضوعات مدیریت دولتی در ایران را در قالب مباحث ویژه و با استفاده از روششناسی موردکاوی مطرح کند._
در فصل نخست، روششناسی موردکاوی در مباحث ویژه مدیریت دولتی از جنبههای مختلف نقد و بررسی و کاربردهای آن در مدیریت دولتی تشریح شده است. در فصل دوم کتاب چالشهای چرخش از مدیریت دولتی سنتی به مدیریت جدید در ایران مطرح و فصل سوم به مبحث معضلات فساد اداری در سازمانهای دولتی اشاره دارد.
رضایت ارباب رجوع از عملکرد دستگاههای دولتی، موضوع فصل چهارم کتاب است. در فصل پنجم با موضوع برنامهریزی و نظارت در سازمانهای دولتی، مباحثی چون برنامهریزی، اشکال نظارت و ویژگیهای دستگاه نظارتی اثربخش مطرح شده است.
فصل ششم کتاب موضوع مدیریت بحران در ایران را با ذکر نمونههایی بررسی کرده و فصل هفتم به بحث درباره مشکلات دیوانسالاری اداری در ایران پرداخته است.
مولف در فصل هشتم مسایل ساختاری سازمانهای دولتی ایران را معرفی و به تفکیک بررسی کرده است. فصل نهم نیز با طرح مباحث ویژه در بهکارگماری و ارتقای منابع انسانی، فرایند بهکارگماری منابع انسانی را تشریح و به موضوعاتی همچون منابع تامین نیروی انسانی و مسایل ارتقا در سازمانها پرداخته است.
چالشهای روابط کار در ایران، مباحث ویژه در سبک رهبری مدیران، توانمندیسازی و مدیریت مشارکتی، کیفیت زندگی کاری و مدیریت تنش عنوان فصلهای دهم تا سیزدهم کتاب است.
در فصل چهاردهم نیز نویسنده کتاب فرهنگ سازمانی و رفتار شهروندی را بررسی و مولفههای آنرا مورد واکاوی قرار داده است. مدیریت تضاد و رفتارهای سیاسی بحث محوری پانزدهمین فصل کتاب حاضر است. در این فصل مولفهایی چون تجزیه و تحلیل موقعیت تضاد، رفتارهای سیاسی سازمانی، سطوح اقدامات سیاسی و مدیریت رفتار سیاسی واکاوی شده است.
انگیزش و ارتباطات موضوعی است که مولف در فصل شانزدهم به آن پرداخته است. مدیریت تغییر و سازمان یادگیرنده نیز عنوان فصل پایانی کتاب است. در این فصل انواع تغییر، کانونهای تغییر، راهبردهای کاهش مقاومت در مقابل تغییر، دلایل مقاومت در مقابل تغییر و سازمان یادگیرنده ابزار مدیریت تغییر از سوی نویسنده کتاب مورد بحث واقع شده است.
کتاب «مباحث ویژه مدیریت دولتی» با شمارگان دو هزار نسخه در 374 صفحه به بهای هفت هزار تومان از سوی انتشارات سمت منتشر شده است.
نظر شما