شنبه ۲۳ شهریور ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۶
یمانی: به‌روز شدن تالیفات جغرافیایی به گذشت زمان نیاز دارد

مجتبی یمانی، عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه تهران یکی از 20 دانشمند ایرانی پر تالیف علوم انسانی به تشخیص پايگاه استنادی علوم جهان اسلام است. وی معتقد است تالیف در حوزه جغرافیا در سال‌های اخیر با گسترش گرایش‌های این حوزه افزایش یافته اما برای بهتر و به‌روز شدن کتاب‌ها نیازمند گذشت زمان است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سرپرست پايگاه استنادی علوم جهان اسلام 20 دانشمند پر تاليف ايران در حوزه علوم انسانی را معرفی کرد. مقاله‌های این دانشمندان در نشريه‌ها علمی معتبر کشور چاپ شده و در ISC نمايه‌سازی شده‌اند. در حوزه جغرافیا نیز نام مجتبی یمانی، به‌عنوان پژوهشگر پر تالیف در این لیست آمده است.

مجتبی یمانی، با انتشار پنج عنوان کتاب و بیش از 130 مقاله علمی ـ پژوهشی به زبان‌های فارسی و انگلیسی، در رتبه شانزدهم فهرست جای دارد. وی در گفت‌وگو با «ابینا» اظهار کرد: در گذشته جغرافیا علمی بود که به کشورشناسی و خصوصیات کلی کشورها اختصاص داشت اما در حال حاضر و با تغییراتی که در این حوزه ایجاد شده، جغرافیا به یکی از مهم‌ترین و تخصصی‌ترین رشته‌ها تبدیل شده که فارغ‌التحصیلان آن در حوزه‌های مختلف مدیریتی و پژوهشی مشغول به کارند.

رییس انجمن ژئومورفولوژی ایران افزود: دانش‌آموختگان جغرافیا امروزه به‌دلیل آشنایی با برنامه‌ریزی شهری و دیگر زیرشاخه‌های آن در سمت‌هایی چون شهردار، مقام‌های نظامی، وزارتخانه‌ها و برخی نهادها و سازمان‌های دیگر بسیار موفق هستند.

این مولف برتر درباره دلیل کم بودن انتشارات در حوزه جغرافیا گفت: در گذشته با مساله کمبود کتاب در این حوزه روبه‌رو بودیم اما در سال‌های اخیر با افزایش اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و تعدد گرایش‌های رشته جغرافیا، ‌همچنین تغییر سرفصل‌های درسی آن، روند رو به‌افزایشی در این زمینه داشته‌ایم.

نویسنده کتاب «ژئومورفولوژی ساحل شرقی تنگه هرمز» افزود: در واقع تمام مجموعه علوم انسانی دچار مساله و مشکل کمبود کتاب است اما جغرافیا حوزه‌ای میان رشته‌ای به‌شمار می‌رود و برای بهتر شدن این رشته نیاز به زمان برای به‌زور شدن کتاب‌ها داریم.

یمانی ادامه داد: معمولا هر پنج یا 6 سال شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تغییراتی در سرفصل‌های درسی می‌دهد و از دو سال گذشته با تغییرات ایجاد شده، حدود 10 گرایش مانند اقیلم‌شناسی، ژئومورفولوژی، سنجش از راه دور و GIS، جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، گردشگری، جغرافیای پزشکی و زمین باستانشناسی در مجموعه جغرافیا در مقطع کارشناسی فعال شدند. در دوره کارشناسی ارشد 10 گرایش وجود دارد. امسال نیز دوره دکترا در دو رشته جغرافیای طبیعی و انسانی حدود 6 گرایش ایجاد کرده است.

این پژوهشگر مورفولوژی درباره مشکلات اشتغال فارغ‌التحصیلان جغرافیا اظهار کرد: با گسترده شدن گرایش‌های جغرافیا، فارغ‌التحصیلان این رشته نیز افزایش یافته‌اند، بر اساس آمار در 90 گروه یا دانشگاه این رشته تدریس می‌شود، خروجی بالای دانش‌آموختگان جغرافیا و علاقه آن‌ها به جذب در هیات علمی دانشگاه‌ها، مطمئنا پاسخگوی تعداد بالای آن‌ها نیست.

نویسنده کتاب «مبانی نقشه‌خوانی» با اشاره به راهکار پیشنهادی برای بهبود وضعیت دانش‌آموختگان این رشته گفت: پیش‌بینی‌ام این است که با افزایش تخصص، زمینه کاری برای حضور در عرصه‌های مختلف آن‌ها فراهم خواهد شد. پیش از این بیشتر فارغ‌التحصیلان رشته جغرافیا در مدارس و آموزش و پرورش مشغول می‌شدند اما امروز در کارهایی چون مهندسی مشاور، فعالیت‌های سیاسی و نظامی، امور شهری و کارهای تخصصی‌تر دست به فعالیت می‌زنند.

مجتبی یمانی، متولد 1340 در شهرستان نجف‌آباد، دارای دکترای تخصصی ژئومورفولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران است. وی بیش از 130 مقاله و پژوهش تالیف کرده و کتاب‌هایی چون «ژئومورفولوژی ساحل شرقی تنگه هرمز»، «نقشه‌ها و نمودارهای موضوعی (کارتوگرافی موضوعی)» و «مبانی نقشه‌خوانی» را نیز به‌چاپ رسانده است. یمانی دو کتاب «ژئومورفولوژی سواحل ایران» و «روش‌ها و تکنیک‌ها در ژئومورفولوژی» را در دست تالیف دارد.

این دانشمند پرتالیف ایرانی همچنین فعالیت‌های بسیاری در حوزه‌های مختلف جغرافیا دارد و مدیریت قطب مطالعات علمی دانشگاه تهران و ریاست انجمن ژئومورفولوژی ایران برخی از سمت‌های وی به‌شمار می‌روند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها