یکشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۰
تقوایی: نشر کتاب‌های دانشگاهی  به چند ناشر مشخص محدود شده‌است

مسعود تقوایی، استاد جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه اصفهان و یکی از 20 دانشمند پرتالیف حوزه علوم انسانی می‌گوید: انتشار کتاب‌های دانشگاهی به توان اقتصادی ناشران دانشگاهی و چند مرکز مهم مانند انتشارات سمت و نشر دانشگاهی محدود می‌شود که معمولا قادر به پوشش همه متقاضیان نیستند و برای نشر کتاب مشکلات بسیاری دارند./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،  پايگاه استنادی علوم جهان اسلام 20 دانشمند پر تاليف ايران در حوزه علوم انسانی را معرفی کرد. مقاله‌های این دانشمندان در نشريه‌های معتبر علمی  کشور چاپ شده و در ISC نمايه‌سازی شده‌اند. دکتر مسعود تقوایی، استاد جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه اصفهان به‌عنوان یکی از 20 دانشمند پر تالیف ایران در حوزه علوم انسانی معرفی شده است. این دانشمندان در دوره‌ای 10 ساله از سال 1381 تا 1391 بیشترین مقاله را در نشریه‌های علمی معتبر کشور و در ISC داشتند. 

تقوایی درباره پایگاه استنادی علوم جهان اسلام به ایبنا گفت: مرکز ISC باید در مقابل مراکز بین‌المللی دیگر تقویت و حمایت بیشتری شود تا بتواند سطح کار و فعالیت خود را گسترده‌تر و پایدارتر کند که به صورت مستمر و بموقع برنامه‌هایی (معرفی دانشمندان پرتالیف) را هر سال در دستور کار خود قرار دهد. همچنین با توجه به این که مجله‌های فارسی زبان و علوم انسانی در مراکز استنادی بین‌المللی پوشش داده نمی‌شوند بنابراین مرکز استنادی ISC باید این کار را انجام دهد تا بتوان در کوتاه مدت مجله‌های پژوهشی داخلی را در مراکز استنادی بین‌المللی نمایه‌سازی کرد و در این صورت، نتایج تحقیقات داخل کشور در سطح بین‌المللی قابل استناد است.

وی همچنین درباره مشکلات تالیف کتاب در حوزه جغرافیا افزود: نشر کتاب‌های دانشگاهی محدود می‌شود به توان اقتصادی ناشران دانشگاهی و چند مرکز مهم مانند انتشارات سمت و نشر دانشگاهی که معمولا قادر به پوشش متقاضیان نیستند، بنابراین نه تنها بخش قابل توجهی (80 درصد مولفان) زیر پوشش قرار نمی‌گیرند بلکه همین مراکز به‌ دلیل مشکلات نوسان قیمت ارز معمولا باید با ریسک بالا فعالیت کنند و از نظر اقتصادی نیز ادامه فعالیت آن‌ها مقرون به صرفه نیست، مساله مهم دیگر  بازگشت نکردن سرمایه و یا  اصل آن پس از چند سال به ناشران است. همچنین مراحل و زمان داوری و ارزیابی کتاب‌های دانشگاهی بسیار طولانی و فرسایشی بوده و معمولا بیش از یک‌سال طول می‌کشد.
 
وی ادامه داد: موضوع دیگر فروش کتاب‌های دانشگاهی در سطح کارشناسی ارشد و دکتراست زیرا جمعیت دانشجویی کمتری متقاضی این دسته از کتاب‌هاهستند و از نظر اقتصادی برای ناشران مقرون به صرفه  نیست و فروش این کتاب‌ها معمولا بیش از پنج سال زمان نیاز دارد. 

تقوایی پس از اشاره به این مشکلات پیشنهادهایی را هم برای بهبود وضع نشر کتاب در این حوزه مطرح کرد و گفت: اصولا چاپ و نشر کتاب مساله‌ای شخصی است و تنها به علاقه‌ مولفان دانشگاهی ارتباط مستقیم دارد. مولفان باید با هزینه خود به چاپ کتاب بپردازند بنابراین برای بهتر شدن وضع لازم است به چند محور مهم توجه کنیم. 

این استاد دانشگاه در ادامه به این محورها اشاره کرد و گفت: نخست آن‌که بر اساس رسالت مهم مراکز فرهنگی نگارش کتاب به مولفان سفارش شود تا کتاب‌ها با هدف نیاز دانشجویان منتشر شوند. مساله بعدی ایجاد صندوق حمایت از مولفان و بهره‌گیری از منابع ملی و کمک‌های مردمی و حتی سنت وقف برای ناشران دانشگاهی است. 

تقوایی ادامه داد: نکته بعدی ایجاد باشگاه مولفان و یا انجمن مولفان است که این افراد زیر پوشش قانون معافیت از پرداخت مالیات قرار گیرند زیرا اگر فروشندگان کالاهای فرهنگی از مالیات معاف‌اند، پس چرا عامل اصلی و خالقان اثر فرهنگی و مولفان از این قانون بهره‌مند نشوند؟ همچنین انتشار کتاب با شمارگان‌ مختلف کدگذاری شود تا از چاپ زیرزمینی و غیرقانونی ویرایش‌های بعدی و بدون اصلاح مولف جلوگیری شود. 

وی گفت: در حال حاضر، امکان پیگیری شمارگان ویرایش نخست در بازار وجود ندارد و معلوم نیست کتاب‌های موجود آیا مربوط به شمارگان اصلی است و یا چاپ بدون مجوز. بنابراین اگر شمارگان کتاب کدگذاری شود، قابل پیگیری است و حقوق مولفان نیز نادیده گرفته نمی‌شود. آخرین نکته این است که هزینه‌های مربوط به آماده‌سازی کتاب از ویرایش، طراحی، صفحه‌آرایی و اخذ مجوز با متوسط 200 تا 250 صفحه نزدیک به پنج میلیون تومان است. بهتر است با ایجاد راهکارهای حمایتی نظیر ایجاد صندوق حمایت از مولفان و یا معافیت‌های مالیاتی انگیزه مولفان را در تالیف آثار علمی و پژوهشی افزایش داد. 

نویسنده کتاب «كاربرد تكنيک‌ها و مدل‌های برنامه‌ريزی و مديريت توريسم ـ برنامه‌ريزي و مديريت توريسم» در پاسخ به این پرسش درباره تاثیر انتخاب وی به‌عنوان یکی از 20 دانشمند پر تالیف ایران برای تالیفات بعدی خود گفت: قطعا این مساله موثر است، زیرا باعث دلگرمی است که یک مرکز علمی با تراز بین‌المللی فعالیت‌های محققان و اندیشمندان را رصد می‌کند و برای کار آن‌ها ارزش قایل می‌شود. امیدوارم این مراکز با تحقق اهداف عالیه در این راه موفق شوند و پیشنهاد می‌شود  افراد اعلام شده مورد حمایت معنوی و مادی قرار گیرند تا مشوق دیگر همکاران جوان باشد. 

مسعود تقوایی، نویسنده، پژوهشگر و استاد دانشگاه، متولد 1345 در شیراز است. وی دارای مدرک دکترا در رشته جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری از دانشگاه اصفهان است. «اصول و مباني مديريت بحران شهری»، «آزمون فرضيه‌هاي پژوهش با استفاده از SPSS»، «مقدمه‌ای بر برنامه‌ريزی و مديريت بحران شهری»،«آزمون فرضيه‌های پژوهشی بااستفاده از spss»، «تكنيک‌ها و مدل‌های برنامه‌ريزی و مديريت توريسم»، «پدافند غير عامل و امنيت شهری در برابر تهديدات آشوب‌ها و شورش‌های شهری»، «معرفی نرم‌افرازهای تخصصی و كاربردهای GIS در برنامه‌ريزی شهری»، «مقدمه‌ای بر برنامه‌ريزی و مديريت توريسم شهری، برنامه‌ريزی و طراحی مراكز خريد و مجتمع‌های تجاری»، «برنامه‌ريزی و مديريت بحران شهری با تاكيد بر امكانات، تاسيسات، خدمات و مكان گزينی مراكزدرمانی و بهداشتی درمانی»، «برنامه‌ريزی و مديريت بحران شهری با تاكيد بر امكانات، تاسيسات و مكان‌گزينی خدمات آتش‌نشانی» و  «برنامه‌ريزی و مديريت سامانه اتوبوسرانی شهری» از آثاری است که وی تا کنون تالیف کرده‌ است. وی همچنین کتاب‌های «برنامه‌ريزي طرح‌های اکوتوریسم و گرشگري سلامت»، «رفاه اجتماعي از طریق تجارت بین‌الملل» را ترجمه و بیش از 250 مقاله در مجله‌های علمی و پژوهشی چاپ کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها