دوشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۷
مفهوم ادبیات مقاومت را نمی‌توان به بازه زمانی ویژه‌ محدود کرد

عضو کمیته علمی بخش کودک و نوجوان دومین جشنواره کتاب سال مقاومت بین‌الملل اسلامی‌(جایزه ادبی شهید آوینی) گفت: نویسندگان نباید مفهوم ادبیات مقاومت را به‌ویژه برای مخاطبان کودک به بازه زمانی ویژه‌ای، مثلا به دوران هشت سال دفاع مقدس محدود کنند./

مهدی الماسی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با بیان این‌که ادبیات مقاومت باید از جنبه‌های شعاری خارج شود، اظهار کرد: متاسفانه آثار بخش شعر کودک و نوجوان این دوره از جایزه ادبی شهید آوینی جز تعداد اندکی از آن‌ها، سطح کیفی مناسبی نداشتند.

وی در پاسخ به این سوال که نویسندگان برای تولید آثار فاخر در حوزه ادبیات مقاومت باید چه تمهیداتی را بیندیشند؟» گفت: دست نویسندگان و شاعران، به‌ویژه نویسندگان و شاعران حوزه کودک و نوجوان باید در نگارش آثار مقاومت باز باشد. به این معنا که نویسندگان و شاعران نباید در آثار خود تنها به موضوع هشت سال دفاع مقدس و یادآوری خاطرات آن دوران بپردازند. در حالی‌که می‌شود در ادبیات کودک، مفهوم «مقاومت برای حفظ ارزش‌ها» را با مثال‌های ملموس و با زبان هنر بیان کرد.

عضو کمیته علمی بخش کودک و نوجوان دومین جشنواره کتاب سال مقاومت بین‌الملل اسلامی‌ ادامه داد: اگر بتوانیم به‌گونه‌ای شایسته مفهوم مقاومت را برای کودکان تبیین کنیم، زمینه توجه روزافزون آن‌ها به مسایل مربوط به مقاومت در زندگی مانند وطن‌پرستی فراهم می‌شود.

الماسی، پرداختن نویسندگان و شاعران را به ادبیات تخیلی و ادبیات غیرتخیلی در حوزه ادبیات مقاومت کودک و نوجوان  از دیگر راهکارهای تولید آثار فاخر در این حوزه برشمرد و گفت: نویسندگان و شاعران در زمینه ادبیات تخیلی می‌توانند به صورت ادیبانه و با زبان ویژه به ترویج فرهنگ مقاومت بپردازند، به‌گونه‌ای که این آثار تاثیر کافی در مخاطب بگذارند و برای آن‌ها جذابیت داشته باشند.

وی ادامه داد: نویسندگان و شاعران در ادبیات غیرتخیلی می‌توانند سلسله آثار تاریخ جنگ را با زبان کودکانه به چاپ برسانند. آن‌ها می‌توانند در این نوع ادبیات، به همه مسایل مربوط به هشت سال دفاع مقدس مانند بمباران شیمیایی و معرفی قهرمانان جنگ بپردازند.

این نویسنده و شاعر حوزه کودک و نوجوان با اشاره به ضرورت خلق آثار در حوزه دشمن‌شناسی گفت: ضرورت دارد همان‌طور که کتاب‌هایی را با محتوای شناساندن سربازان و فرماندهان ایرانی در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران منتشر می‌کنیم، آثاری را به نگارش و انتشار درآوریم که زمینه‌های شناسایی صدام و یاران وی را در جنگ  فراهم کنند. در چنین شرایطی است که مخاطبان می‌توانند بدون هیچ‌گونه پیش‌داوری درباره جنگ و مسایل مربوط به آن قضاوت کنند.

عضو کمیته علمی بخش کودک و نوجوان دومین جشنواره کتاب سال مقاومت بین‌الملل اسلامی‌ در پاسخ به این سوال که «مسوولان فرهنگی برای تاثیرگذاری بیشتر نتایج این‌گونه جشنواره‌ها چه اقدام‌هایی را می‌توانند انجام دهند؟» گفت: مسوولان می‌توانند برگزیدگان این جشنواره‌ها و آثار آن‌ها را از طریق رسانه ملی به دلیل تاثیرگذاری بالایی که دارد، به عموم مردم معرفی کنند.

وی با بیان این‌که مسوولان فرهنگی باید کمک کنند کتاب‌های برگزیده جشنواره‌ها به دست فراموشی سپرده نشوند، اظهار کرد: مسوولان می‌توانند با اختصاص دادن سهمیه‌های ویژه با هدف خرید بیشتر کتاب‌های برگزیده جشنواره‌ها، به اقتصاد ناشر و نویسنده کمک کنند. همچنین مسوولان می‌توانند با خرید این‌گونه کتاب‌ها به تجهیز کتابخانه‌های سطح کشور اقدام کنند.

الماسی در پاسخ به این سوال که «آیا برای دست‌اندرکاران برپایی جایزه ادبی شهید آوینی پیشنهادی دارید؟» گفت: تاکیدی که دست‌اندرکاران در این دوره از جایزه ادبی شهید آوینی دارند، بین‌المللی بودن این جایزه است! این مساله جای مناقشه دارد؛ زیرا در حال حاضر باید در راستای کیفی‌سازی تولیدات داخلی با سیاستگذاری‌‌های درست گام برداشت، سپس زمینه‌های بین‌المللی شدن این جایزه را فراهم کرد. البته ناگفته نماند که بین‌المللی شدن این جایزه، جای بسیار خرسندی دارد؛ زیرا تبادل اندیشه‌ها با دیگر کشورها را به دنبال خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط