پنجشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۰
اسنادی از فارس عهد قاجار در کتاب «حاج سیدعلی تاجر بیرمی»

کتاب «خاندان حاج سیدعلی تاجر بیرمی در ایالت فارس» به کوشش سید احمد عسکری و وحید کارگر جهرمی بخشی از اسناد منتشر نشده خانوادگی این خاندان است که اطلاعات جدیدی درباره جنوب ایران به‌ویژه استان فارس در اختیار پژوهشگران تاریخ‌نگاری محلی قرار می‌دهد.-

عسکری به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره کتاب «خاندان حاج سیدعلی تاجر بیرمی در ایالت فارس» گفت: این کتاب را با همکاری وحید کارگر جهرمی در چهار فصل تدوین کردیم که از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است. در این کتاب به معرفی بخشی از تاریخ جنوب ایران به‌ویژه فارس، لارستان، بستک، جهرم، هرمزگان و بوشهر از دوره قاجار تا مشروطه در قالب اسناد منتشر نشده خاندان حاج سید علی تاجر بیرمی پرداخته‌ایم. 

وی درباره چهار فصل کتاب توضیح داد: فصل نخست کتاب با عنوان «اوضاع سیاسی ایالت فارس در دوره قاجار» موضوعاتی چون «ساختار قدرت سیاسی در فارس»، «دست‌به‌دست شدن حاکمیت در فارس»، «قوام‌الملک پشت پرده حاکمیت در فارس»، «فارس در انقلاب مشروطیت»، «ناامنی و آشوب در فارس»، «فارس در جنگ جهانی اول و وقایع پس از آن» را شرح داده است. 

مولف کتاب ادامه داد: فصل دوم کتاب به «فعالیت سیاسی، تجاری و اجتماعی خاندان حاج سید علی تاجر بیرمی» پرداخته و شامل بخش‌های «لارستان، قطب مهم تجارت در فارس»، «بیرمِ لارستان، زادگاه خاندان حاج سید علی تاجر»، «تجارت در دوره قاجار و فعالیت‌های خاندان حاج سید علی تاجر بیرمی»، «حاکمیت سید فرج‌الله وکیل‌الرعایا (فرزند حاج سید علی تاجر) در بیرم و شیخ عامر» و «خاندان حاج سید علی تاجر بیرمی و بحران‌های اجتماعی فارس» پرداخته است. 

عسکری درباره فصل سوم که به «رونوشت اسناد» پرداخته، اشاره کرد و گفت: این فصل را در هفت بخش «احکام حکومتی»، «توصیه‌نامه‌ها و سفارشات»، «حقوق و مالیات»، «آشوب و ناامنی»، «اسناد و قراردادهای تجاری»،‌ «اسناد و نامه‌های شخصی» و «اسناد اجتماعی» گردآوری کرده‌ایم و «تصاویر» فصل چهارم نیز دربردارنده «تصاویر اسناد»، «مهرها و نامه‌ها» و «عکس‌ها» است. 

این پژوهشگر درباره چگونگی دسترسی به این اسناد بیان کرد: اسناد خانوادگی در این مجموعه به‌صورت اتفاقی در سال 1387 به‌دست ما رسید و پیش از آن از وجود چنین اسنادی اطلاع چندانی در دست نداشتیم. علاوه‌بر این اسناد، کتاب، نامه‌‌ها، دفترچه یادداشت، عتیقه و سکه‌های قجری و هندی از فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی این خاندان به جای مانده است که از ارتباط حاج سید علی تاجر و فرزندانش سید فرج‌الله وکیل‌الرعایا، سید محمدباقر وکیل‌الرعایا و سید سلیمان تاجر با حاکمان ایالت فارس مانند حسام‌السلطنه، فرمانفرما، مویدالدوله طهماسب‌میرزا خبر می‌دهد. 

عسکری درباره مخاطبان کتاب توضیح داد: پژوهشگران می‌توانند از اطلاعاتی که درباره مناطقی مانند شیراز، لار، لامرد، جهرم، گراش، بیرم، علامرودشت، شیخ عامر، اشکنان و دیگر شهرهای فارس در دوره قاجاریه موجود است در تحلیل و بازشناسی تاریخ‌نگاری محلی فارس استفاده کنند.

چاپ نخست کتاب «خاندان حاج سیدعلی تاجر بیرمی در ایالت فارس» به کوشش سید احمد عسکری و وحید کارگر جهرمی در 150 صفحه و بهای 10 هزار تومان از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در اختیار علاقه‌مندان و پژوهشگران قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها