وی ادامه داد: دو ملت ایران و ژاپن به عنوان دو ملت صاحب تمدن كهن و اصیل دارای اشتراكهای زیادی هستند، اما امروز آن چه كه باعث برگزاری این جلسه شدهاست، تجربه مشتركی است كه داریم و آن گرفتاری در جنگهایی بوده است كه هیچیك از ما در ایجاد آن دخالتی نداشتهایم. به هر تقدیر، جنگ یك واقعیت است، نه حادثه غیر مترقبه و زودگذر.
مومنی شریف با تاكید بر این كه جنگ، مقدمه، متنی و پیامدهایی دارد، خاطرنشان كرد: ملتهای اصیل و صاحب فرهنگ، وقتی گرفتار چنین واقعهای میشوند، نه تنها ناامید و منفعل نمیشوند، بلكه ابتكار عمل را به دست میگیرند كه در آن، اصالتها و واقعیتهای ذاتیشان آشكار میشود.
رییس حوزه هنری با بیان این كه جنگی كه بر كشور ایران تحمیل شد، در نوع خود یك جنگ جهانی بود، اظهار كرد: حدود پنجاه كشور از متجاوزی حمایت میكردند كه خیال سرنگونی و نابودی ملت ما را در سر داشت. ملت ما هرگز فراموش نخواهند كرد كه «واین برگر» وزیر خارجه وقت آمریكا در یك اقدام غیر دیپلماتیك، آشكارا اعلام كرد كه باید ریشه ملت ایران خشكیده شود. اما ملت ایران ماند و بر دشمن و دشمنان فائق آمد و در منطقه ریشه دواند و الهامبخش جریان مقاومت و حركتهای آزادیخواهانه شد.
وی تصریح كرد: در جنگ تحمیلی، تواناییهای ملت ایران ظهور یافت و استعدادهای ما درخشید. صفتهای والای انسانی در میان مردم تبلور یافت. در نتیجه، فرهنگ جدیدی به نام فرهنگ دفاع مقدس از دل جنگ پدید آمد و به یادگار ماند.
مومنی افزود: از فرهنگ دفاع مقدس، ادبیات و هنری متولد شد كه محققان و منتقدان از آن به عنوان اصیلترین ادبیات و هنر ایرانی نام میبرند. حوزه هنری، در ایجاد چنین ادب و هنری نقش اساسی دارد. یك منتقد آمریكایی بعد از مطالعه یكی از كتابهای منتشر شده حوزه هنری گفته بود ما در این رمان شاهد انسان جدیدی هستیم كه آرمانهایش والاست. او برای به دست آوردن دنیا نمیجنگد، بلكه در پی پاسداری از فضیلتهای اخلاقی و انسانی است و در این راه از جان خود میگذرد.
این نویسنده، با اشاره به اهمیت ادبیات و هنر مقاومت گفت: اگر این ادبیات و هنر نبود، در مسائل و مشكلات روزمره زندگی ویژگیهای والای انسانی فراموش میشد و نسلهای آینده از آن بیاطلاع میماندند و این همان چیزی است كه دشمنان میخواستند و میخواهند. امروز در كشور ما كتابهای فراوانی در حوزههای مختلف و مخصوصا خاطره، منتشر شده است.
وی گفت: در حوزه هنری حدود 700 كتاب از خاطرات اقشار مختلف مردم منتشر شده است. در این جنگ هم مردم در دفاع از كشورشان مشاركت داشتند. بنابراین، در میان كتابهای ما، خاطرات رزمندگان جبهه، اسیران ما در عراق و اسیران عراقی در ایران و خاطرات خانوادهها، زنان، دانشجویان و دانشآموزان است. بهخصوص در سالهای اخیر خاطرات زنانی كه در جنگ نقش داشتهاند، بسیار مورد استقبال مردم قرار گرفته است.
مومنیشریف در پایان سخنانش، خطاب به میهمانان ژاپنی ابراز امیدواری كرد كه سفرشان به ایران تجربه خوبی برای ایجاد همكاریهای دو جانبه درباره چگونگی زنده نگهداشتن حماسهها و مظلومیتهای دو ملت در دفاع از خودشان باشد و گفت: این امر ممكن نیست مگر از طریق ادبیات و هنر.
نظر شما