وی با بیان اینکه حاصل این پژوهشها در دومین بخش تحقیقی در قالب کتاب منتشر میشوند، درباره زمان آغاز این پروژه توضیح داد: این پژوهش از یکم اردیبهشتماه امسال (1392) آغاز شده و قرار است تابستان سال آینده بخش نخست آن به پایان برسد.
این عضو ستاد مهندسی رزمی جنگ جهاد، نخستین بخش از پروژه «نقش و عملکرد جهاد سازندگی در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» را گردآوری اسناد و مدارک درباره اقدامات جهاد سازندگی در سالهای جنگ تحمیلی معرفی کرد و درباره دیگر بخشهای این پروژه گفت: در مرحله دوم به تدوین اطلاعات در قالب کتاب میپردازیم و در مرحله نهایی دادههای تدوین شده را برای احداث موزه ملی دفاع مقدس به کار خواهیم گرفت. با توجه به این مکتوبات میتوان نوع رسانه را برای ارایه محتوا در موزه تعیین کرد.
فاتحی در پاسخ به این سوال که تدوین و انتشار این اطلاعات در قالب کتاب چه اهمیت دیگری میتواند داشته باشد؟ اظهار کرد: به این ترتیب، تجربههای مختلف فرهنگ جهادی، سازندگی، مهندسی جهادی و... میتواند مورد استفاده دانشکدههای نظامی و افسری قرار گیرد. همچنین تحقیقات مهندسی جهاد ساختار مدونی به خود خواهد گرفت.
این پژوهشگر درباره نحوه پرداختن به موضوعها توضیح داد: پروژه«نقش و عملکرد جهاد سازندگی در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» با نگاهی به همه سازمانهایی که جهاد سازندگی با آنان در طول جنگ تحمیلی همکاری داشته است، از جمله ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کامل خواهد شد. همچنین به نقش جهاد سازندگی در اعزام نیروها و گروهای فنی و تخصصی مردمی به جبهههای جنگ تحمیلی پرداخته میشود.
وی ادامه داد: بر این اساس، پژوهشها در دو محور «مباحث کلی» و «مهندسی رزمی» به انجام خواهد رسید. در بخش مباحث کلی به اقدامات اثرگذار جهاد سازندگی در طول جنگ تحمیلی از نظر موضوعی مانند سیر تحول خاکریزها و انواع سنگر خواهیم پرداخت. در بخش مهندسی رزمی جهاد هم به اقدامات جهاد سازندگی در عملیاتی چون خیبر، کربلای 4 و 5، فتحالمبیین و شکست حصر آبادان میپردازیم و هدفمان این است که نشان دهیم چرا امام خمینی (ره) به نیروهای جهادی «سنگرسازان بیسنگر» لقب داده بودند.
فاتحی درباره اهمیت پرداختن به موضوع «نقش و عملکرد جهاد سازندگی در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» توضیح داد: واحدی به نام «مهندسی رزمی جهاد» در طول جنگ تحمیلی با همکاری مهندسانی که به جبههها اعزام میشدند، شکل گرفت. این نیرو با نهادهای مختلف برای اجرای عملیات همکاری داشت. ساخت سکو برای پرتاب موشکهای پدافند، احداث خاکریز و سنگر برای نیروهای مختلف، از اقدامات جهاد سازندگی در سالهای جنگ تحمیلی بود.
مدیر پروژه «نقش و عملکرد جهاد سازندگی در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» در پاسخ به این سوال که چه میزان از فعالیت جهاد مبتنی بر دانشهای رزمی و چه مقدار مبتنی بر تجربه بود؟ گفت: افراد گروه مهندسی رزمی جهاد سازندگی از دانش مهندسی برخوردار بودند اما بیشتر دانش به دست آمده در طول جنگ تحمیلی حاصل تلفیق این دانش مهندسی با تجربه و عمل بود. لازم است برای ماندگاری کوششهای هشتساله جهاد در دفاع مقدس، این تجربهها در قالب کتاب هم ارایه شوند.
پروژه «نقش و عملکرد جهاد سازندگی در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» با نظارت سازمان موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، زیر نظر ستاد کل نیروهای مسلح در حال اجراست.
نظر شما