چهارشنبه ۱ آبان ۱۳۹۲ - ۱۶:۲۰
کتاب را بشنویم

کتاب گویا یا کتاب صوتی، پدیده‌ای شناخته شده در کشورهای توسعه یافته است. کتاب گویا در ابتدا بر روی نوارهای کاست تولید و در دسته‌بندی‌های گوناگون شامل داستان، رمان، کودک و نوجوان، مذهبی، آموزشی وعلمی تولید و عرضه می‌شد. با گسترش علم و تکنولوژی، نوارهای کاست جای خود را به «سی دی» و «دی وی دی» دادند و امروزه می‌توان کتاب‌های صوتی را در فایل‌های رسانه‌ای مختلف تهیه و استفاده کرد._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در ایران کتاب گویا نخستین‌بار و در پاسخ به نیاز نابینایان، در سال ۱۹۲۹ از سوی دکتر جواد شوکولات‌خور که خود نابینا بود ارایه شد و به دلیل جذابیت، مورد استقبال عموم مردم قرار گرفت. اما تاریخچه تولید این کتاب‌ها در جهان به سال ۱۹۳۱ میلادی می‌رسد، زمانی‌که در ایالات متحده آمریکا نخستین‌بار این نوع کتاب‌ها برای نابینایان در پروژه‌ای به نام «کتاب برای افراد نابینا» مطرح شد و نخستین کتاب گویا حدود ۷۹ سال پیش در سال ۱۹۳۲ میلادی تولید شد.

تکنولوژی کتاب گویا
کتاب گویا، به دو صورت روخوانی و نمایشنامه تولید می‌شود. کتاب‌های گویا به اشکال مختلف بر روی نوار کاست، سی‌دی، ام‌پی‌تری (MP3) یا فایل رسانه‌ای ویندوز (Windows Media Audio) و گوشی‌های تلفن همراه استفاده می‌شوند. ‎محبوبیت پخش‌کننده‌های صوتی همراه مانند آی‌پاد، کتاب‌های صوتی را برای استفاده مردم رایج‌تر کرده است. این امر منجر به گسترش ناگهانی کتاب‌های تولید شده از پروژه‌هایی نظیر «لیبریوکس» شده است که افراد داوطلب را برای خواندن کتاب‌ها سازماندهی می‌کند. کتاب‌های صوتی همچنین می‌توانند توسط نرم‌افزارهای گویا تولید شوند، هرچند کیفیت صدای تولید شده ممکن است در مقایسه با صدای انسان مطلوب نباشد. کتاب‌های صوتی همچنین توسط شرکت‌های انتفاعی به‌صورت برخط نیز منتشر می‌شوند.

جالب است بدانید در سال ۲۰۰۵، نوار کاست ۱۶ درصد، لوح فشرده ۷۴ درصد و لینک‌های قابل دانلود ۹ درصد از بازار کتاب‌های گویا را به خود اختصاص داده ‌بود والبته سود حاصل از این صنعت در سال ۲۰۰۵ در کشور آمریکا بیش از ۸۷۱ میلیون دلار بوده‌است که این آمار در هشت سال گذشته به مراتب رشد داشته است.

نحوه حضور کتاب گویا در بازار کتاب
‎ کتاب گویا جای خود را در میان مردم دیگر کشورها (به‌خصوص کشورهای توسعه یافته) پیدا کرده است و به‌نظر می‌رسد با تولید و ارایه‌ کتاب‌های صوتی با موضوعات گوناگون، در کشور ما نیز مردم در بحث مطالعه‌ کتاب اقبال بیشتری از خود نشان دهند و در نتیجه فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی نیز در جامعه نهادینه شود.

در کشور ما تا کنون کتاب‌های « دیوانه » نوشته جبران خلیل جبران،« شازده کوچولو» تالیف اگزوپری،« دور از خانه» به قلم نادر ابراهیمی، جلد نخست « قصه‌های شیرین از مثنوی مولوی» اثر جعفر ابراهیمی و« کیمیاگر» نوشته پائولو کوئلیو به صورت کتاب گویا منتشر شده‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها