کتاب «تاریخ قرن بیستم for Dummies» نوشته «شون لنگ» با ترجمه مهرک ایروانلو در 25 فصل تدوین شده است. این کتاب به معرفی مهمترین وقایع و افراد تاثیرگذار قرن گذشته میپردازد. همچنین چرایی و چگونگی شکلگیری نظام قدرت کنونی جهان را شرح میدهد.-
در بخش «درباره این کتاب» آمده است: «یادمان باشد آغاز یک قرن جدید الزاما به معنای تغییر نیست (شما وقتی در روز تولدتان از خواب بیدار میشوید، تغییری احساس میکنید؟) بعضی از تاریخدانان بهگونهای از قرن بیستم صحبت میکنند که گویی واقعا با جنگ جهانی اول آغاز شده و بعضی دیگر آن را دقیقا با فروپاشی دیوار برلین به پایان میرسانند. این کتاب از وقایع مربوط به اواخر قرن نوزدهم شروع میکند، همراه با شما وارد هزاره میشود و تا کمی پس از آن ادامه میدهد.»
بخش نخست کتاب در سه فصل «مروری بر یک قرن»، «پایان و جمعبندی قرن نوزدهم» و «جنگ بزرگ»18-1914» به سالهای پیش از وقوع جنگ اشاره کرده و در معرفی بخش مینویسد: «دنیای قرن بیستم به سفیدپوستها تعلق داشت. نیمی از کره زمین شامل تقریبا تمام آفریقا تحت حاکمیت اروپاییان بود. انگار کل دنیا بر پایه عقاید و اصول غربی شکل گرفته بود. لباسهای اروپایی در سراسر دنیا رواج داشت و به نظر میرسید که قرن جدید پیروزی نهایی غرب را تضمین خواهد کرد. جنگ بزرگ نقطه پایانی بر تمام این تصورات بود.»
«پرچم سرخ ـ کمونیسم»، «سیاهپوشان: دیکتاتورهای راستگرا»، «دهه 20 میلادی: دههای طوفانی»، «من پادشاه جهان هستم! امپراتوریهای اروپا»، «رکود اقتصادی و تعرضات» و «جنگ دنیا» نیز فصلهای بخش دوم کتاب را تشکیل میدهند. در معرفی این بخش نوشته شده است: «روسها اولین دولت کمونیستی جهان را تاسیس کرده بودند، اما وعدههای لنین برای دادن زمین، نان و آزادی پس از برپایی دیکتاتوری وحشتناک استالین و در بهشت کارگری که تحت کنترل سازمان اطلاعات کشور اداره میشد، کاملا فراموش شدند. فاشیسم هم در عمل ثابت کرد که به همان اندازه بد است. هیتلر و موسولینی که وعده آیندهای روشن و نیرومند را میدادند، دولتهای خود را توسط جانیان نژادپرست چکمهپوش اداره میکردند. بدتر از همه آنکه، دیکتاتوری به سراسر اروپا، آسیا و آمریکای جنوبی هم سرایت کرد. آیا دموکراسی مرده بود؟»
در بخشی از معرفی بخش سوم آمده است: «و سپس، ناگهان جنگ سرد متوقف شد. روسیه و آمریکا آغاز به گفتگو کردند و در سال 1989 شاهد انقلابهای مردمی در مقابل رژیمهای کمونیستی شد. با پایان جنگ سرد دیگر همه دنیا طالب کالاهای غربی و رواج فرهنگ غرب بود. تسلیحات اتمی بدون استفاده ماندند. دیگر زندگی از این بهتر نمیشد؟»
این بخش در هفت فصل با عنوانهای «سرد مثل یخ! جنگ سرد»، «نگذار خورشید من غروب کند: پایان امپراتوریها»، «نسیم تغییرات در آفریقا»، «پیش به سوی جمهوریهای موز: آمریکای لاتین»، «ببرهای آسیا»، «دیسنیلند: آمریکای پس از جنگ» و «سرخ در برابر سرخ: روسیه و چین» مسایل مهم این دوره را بیان کرده است.
«پیش به سوی هزاره» عنوان بخش چهارم کتاب است که فصلهای «آشفتگی در خاورمیانه»، «اروپا دوباره میتازد»، «نظم نوین: جمعبندی قرن بیستم» و «زندگی زیباست ـ برای بعضیها» را شامل میشود. این بخش اینگونه معرفی شده است: «مردم قرون میانه سال 1000 را آخرالزمان میپنداشتند و انسانهای قرن بیستم سرشار از هیجان و اضطراب در انتظار سال 2000 بودند. اما این بار نه در انتظار پایان جهان که در نگرانی از کار افتادن رایانههای جهان به سر میبردند که به همین معنا بود. جنگ سرد پایان یافت و نظم نوین جهانی پیامآور صلح و هماهنگی بینالمللی شد.»
بخش پایانی کتاب «بخش دهتاییها» نام گرفته و در آن «ده تصویر نمادین»، «ده دستاورد تکنولوژی»، «ده فیلم اثرگذار»، «ده نهاد مهم بینالمللی» و «ده تدبیر نادرست» به خواننده معرفی شده و نویسنده در این بخش بر پایه عقاید شخصی به معرفی هر یک از مسایل مطرح شده در هر فصل پرداخته است.
«شون لنگ» متولد 1960، دانشآموخته تاریخ در دانشگاه آکسفورد و نویسنده کتاب پرفروش «تاریخ انگلستان for Dummies» و «تاریخ اروپا for Dummies» بهشمار میرود.
چاپ نخست تاریخ قرن بیستم for Dummies» نوشته «شون لنگ» با ترجمه مهرک ایروانلو در 496 صفحه، شمارگان دوهزار نسخه و بهای 25 هزار و 900 تومان از سوی انتشارات آوند دانش راهی بازار کتاب شده است.
نظر شما