به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری بیست و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران صبح امروز (20 آبانماه) در دفتر معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور محمد اللهیاری، دبیر بیست و یکمین دوره هفته کتاب برگزار شد. در این نشست سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی حضور نداشت و پاسخگویی به سوالات خبرنگاران از سوی معاونت فرهنگی به هفته آینده موکول شد.
تدوین آییننامه برای انتخاب خبرنگار پیشکسوت
سید مهدی جعفری، مدیر روابط عمومی بیست و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران درباره جشنواره کتاب و رسانه برتر و مراحل داوری آن گفت: افزون بر 832 اثر به جشنواره ارسال شدند. از تاریخ 12 آبانماه کار داوری آثار آغاز شد و پس از دو مرحله 96 اثر به مرحله نهایی داوری راه یافتند. امیدواریم 25 آبانماه نتایج نهایی از سوی داوران اعلام و اطلاع رسانی شود.
وی افزود: امسال همچنین خبرنگار فعال در سه حوزه مکتوب، خبرگزاریها و رسانه را معرفی خواهیم کرد. آییننامه انتخاب خبرنگار پیشکسوت در حال تدوین و بررسی است و قصد داریم امسال خبرنگار پیشکسوت حوزه کتاب را نیز معرفی کنیم.
جعفری درباره برگزیدگان بخشهای مختلف این جشنواره گفت: در هر یک از این سه حوزه خبرنگاران برتر را در بخشهای یادداشت، خبر، گزارش، گفتوگو و عکس انتخاب و از آنها قدردانی خواهیم کرد.
هزار ساعت کار کارشناسی برای بیست و یکمین دوره هفته کتاب
محمد اللهیاری درباره بیست و یکمین دوره هفته کتاب گفت: امسال پنجمین سالی است که از سوی وزیر به عنوان دبیر برگزاری هفته کتاب انتخاب شدم. افزون بر 60 دستگاه دولتی، سازمانهای مردم نهاد و خصوصی در این برنامه با ما مشارکت داشتند و امیدوارم که بتوانیم هفته کتاب پُرباری را برگزار کنیم.
وی افزود: سال 1362 پیشنهاد هفته کتاب اعلام شد و دبیرخانه این هفته نیز زیر نظر معاونت فرهنگی شروع به کار کرد. از برنامههایی که در آن سال در آییننامه هفته کتاب قرار داشتند میتوان به نقد و بررسی کتاب، برگزاری نمایشگاه کتاب، رونمایی از آثار جدید و ... اشاره کرد. طی این سالها هرچه بر سابقه هفته کتاب افزوده شد، برنامههای این هفته نیز گسترش یافت. هماکنون بیش از 60 نهاد در برگزاری این هفته با ما همکاری میکنند و حتی جشنواره کتاب و رسانه، جشنواره رسانه ملی، انتخاب خبرنگار برتر از دل هفته کتاب متولد شدهاند.
اللهیاری درباره برگزاری نشستهای ستاد برگزاری هفته کتاب گفت: امسال 6 جلسه برگزار شد و افزون بر هزار ساعت کار کارشناسي درباره برنامههای این هفته انجام شد. در این نشستها برنامههایی که در سالهای گذشته انجام شده بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای نمونه در نخستين جلسه این نشست تذکر سال گذشته برخی رسانهها مبنی بر عملیاتی شدن برنامههای هفته کتاب به نهادهای اعلام و قرار شد برنامهها مدونتر و اجراییتری از گذشته دنبال شوند و از اظهارنظر شخصي در اعلام برنامهها جلوگیری شود.
شعار هفته کتاب
وی درباره انتخاب شعار بیست و یکمین دوره هفته کتاب گفت: شعارهای مختلفی برای این هفته پیشنهاد شده بود. برخی اصرار داشتند که شعار ثابتی را به مانند دو سال گذشته انتخاب کنیم اما دوستان دیگری عنوان کردند که باید شعار هفته کتاب با توجه به مناسبتها به طور سالانه تغییر کند. سرانجام شعار «کتاب آیینه فرهنگ و فرزانگی» به عنوان شعار این دوره از هفته کتاب انتخاب شد.
اللهیاری درباره انتخاب شعارهای ایام هفته کتاب نیز گفت: پس از انتخاب نام روزهای هفته کتاب تلاش کردیم متناسب با نامگذاری هر روز برنامههای مختص به آن روز را برگزار کنیم. برای این برنامهها تیزرها، فیلمها و تبلیغات مربوطه نیز ساخته شدند و متناسب با برنامههای هفته کتاب اجرا خواهند شد.
اعلام برگزاری 969 برنامه در هفته کتاب
وی درباره فعالیتهای ستادهای استانی هفته کتاب گفت: همزمان با آغاز نشستهای هفته کتاب در تهران جلسات هفته کتاب در استانها برگزار شد. استانها امسال فعالیتهای بسیار گستردهای را انجام دادند و 969 عنوان برنامه را برای این دوره از هفته کتاب اعلام کردند. برگزاری نمایشگاه کتاب، مسابقات کتابخوانی، نقد و بررسی کتاب، رونمایی از کتابها، تجلیل از خادمان نشر و تجهیز کتابخانهها از برنامههای ستادهای استانی در هفته کتاب است.
اللهیاری افزود: استان هاي خراسان رضوی، زنجان، خراسان شمالی، قزوین، کرمانشاه، کهگیلویه و بویر احمد از استانهای فعال در اعلام برنامه برای هفته کتاب بودند.
ارزیابی عملکرد برنامههای استانی در هفته کتاب
همچنین دبیر برگزاری بیست و یکمین دوره هفته کتاب از ارزیابی برنامههای این دوره هفته کتاب در استانها خبر داد و گفت: امسال براي برآورد میزان تاثیرگذاری فعالیتهای انجام شده در هفته کتاب قصد داریم کارشناسانی را به استانها اعزام کنیم تا ضمن تشکر و قدردانی از دست اندركاران، برنامههای این دوره را ارزیابی کنند.
برگزاری 350 برنامه در استان تهران
اللهیاری با اشاره به برنامههای پیشبینی شده در تهران گفت: افزون بر 350 عنوان فعالیت برای امسال در نظر گرفته شده است. در سالهای گذشته حجم و تعدد برنامهها موجب آن میشد که برخی برنامهها دیده نشوند اما امسال برای جلوگیری از این موضوع پیش از برگزاری هفته کتاب فعالیتهای خود را آغاز کردیم. برای مثال بنیاد ادبیات داستانی چندین اثر خود را رونمایی کرد و همچنین نمایشگاه کتابهای دانشجویی در چند دانشگاه کشور برگزار شد.
در ادامه جلسه اللهیاری برنامههای این دوره از هفته کتاب را به تفکیک روزها اعلام کرد. وی همچنین از برگزاری هفته فرهنگی در تاجیکستان و افغانستان خبر داد و گفت: این تجربه میتواند الگویی برای کشورهای همسایه فارسی زبان برای برگزاری هفته کتاب باشد. در این هفتههای فرهنگی نویسندگان و شاعران حضور دارند و بیشتر تلاش خواهد شد تا با یکدیگر تعامل داشته باشند.
تدوین آییننامه جدید برگزاری هفته کتاب
اللهیاری در پاسخ به خبرنگار ایبنا مبنی بر تغییر در آییننامه هفته کتاب گفت: در تقویم رسمی کشور 24 آبانماه که همزمان با تولد علامه طباطبایی است، به عنوان روز کتاب و کتابخوانی انتخاب شده است. هر ساله متناسب با این ایام برنامههایی اجرا میشوند.
برخی از این برنامهها در آییننامه دبیرخانه برگزاری هفته کتاب ذکر شدهاند و با گسترش فعالیتهای سازمانها و نهادها و حضور نهادهای جدید در برگزاری هفته کتاب، باید تغییراتی در این آییننامه ایجاد شود. هماکنون وزارتخانههای مختلفی در هفته کتاب با ما مشارکت میکنند و باید ردیف بودجه و ردیف اجرایی فعالیتهای آنها در آییننامه هفته کتاب آورده شود.
ثبت آمار جدید نشر ایران در یونسکو
وی درباره نشست دوم آذر در کمیته ملی یونسکو در تهران گفت: بسیاری از اطلاعات آماری کتاب در سایت یونسکو به روز نشدهاند و ما تصمیم گرفتیم امسال با برگزاری نشستی در مرکز ملی یونسکو موضوعاتي را که مربوط به نشر کشور میشوند، مورد بررسی قرار دهیم و تلاش خواهد شد با ارایه گزارشی جامع از وضعیت نشر ایران (تعدادی نویسندگان، مترجمان، سهم آثار منتشر شده در هر استان و...) آمار جدید و به روزی را در سایت یونسکو منتشر کنیم. با این اقدام در جامعه بینالملل نیز آمار ایران در حوزه نشر به روز خواهد شد.
دوشنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۰
نظر شما