وی از ماجرای شهید دریادار شعبانی که تا لحظه شهادتش از تیربارش جدا نشد، به عنوان یکی دیگر از موضوعهای ویژه برای پرداختن در قالب داستان یاد کرد و ادامه داد: این قصه روی آبهای خلیج فارس رخ داد و موضوعهایی که به عملکرد مدافعان خرمشهر، تکاوران نیروی دریایی ارتش و تفتگداران این نیرو مربوط میشود، کمتر در داستانهای دفاع مقدس جای خود را یافتهاند.
خالق «تنهاترین سرباز» در پاسخ به این سوال که چرا آثار اندکی در حوزه عملکرد نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس نوشته شده است؟ گفت: امیر سیاری، به عنوان فرمانده نیروی دریایی ارتش بر نگارش داستانهایی در حوزه عملکرد نیروی دریایی تاکید دارد.
وی ادامه داد: گمان میکنم باید در ساختار نیروی دریایی علاوه بر دفتر پژوهشها، انجمن ادبی ویژهای تشکیل شود تا با تعامل فرماندهان و داستاننویسان، هماندیشی در زمینه نگارش آثار ادبی در حوزه دفاع مقدس صورت گیرد.
بداقی از نبود کانون نویسندگان در مراکز نظامی ارتش به عنوان یکی از کاستیها در نهادهای نظامی یاد کرد و ادامه داد: فضاسازی برای نویسندگان بسیار دشوار است و تعامل میان نویسندگان و پیشکسوتان نظامی میتواند به نویسندگان در زمینه فضاسازی داستان کمک کند.
نگارنده «پدربزرگ» در پاسخ به این سوال که آیا بهتر نیست در پرداخت ادبی به موضوع عملیات نیروی دریایی جزیینگری را جایگزین کلینگری کرد؟ گفت: از راه بیان کلیت عملیات در یک داستان، میتوان تمامی ماجرا را به یکباره برای مخاطبان توضیح داد اما آنچه مغفول میماند، سهم رزمندگانی است که تاثیر بسیاری در آن عملیات داشتهاند. برای مثال، شهید محمد ابراهیم همتی، خود ناوچه پیکان را از فرانسه به ایران آورد و خودش نیز در جریان عملیات مروارید در این ناوچه به شهادت رسید.
وی در اینباره ادامه داد: ضرورتی ندارد که در خلق آثار، دفاع مقدس را محور قرار دهیم. میتوان با پرداختن به جزییات زندگی پرسنل شهید نیروی دریایی، رزم آنها در دوران دفاع مقدس را هم بیان کرد.
بداقی درباره کمکی که مجموعه «تقویم تاریخ دفاع مقدس نداجا» میتواند به نگارش داستانهایی درباره نیروی دریایی کند، گفت: این آثار فوقالعادهاند و برای آن زحمت بسیاری کشیده شده است. اما باید دانست که پژوهشگران بیشترین استقبال را از این آثار دارند. نباید از نگارش رمان در حوزه نیروی دریایی غفلت کرد آثاری مانند «پسرم از جنگ متنفر باش» آثار خوبی برای مخاطبان عام محسوب میشوند و باید همانند آثار پژوهشی به مخاطبان معرفی شوند.
سخنگوی هیات کهنهسربازان، با اشاره به قدردانی این هیات از امیر دریادار غلامرضا خادم بیغم، گفت: این هیات قصد دارد نگارش آثاری را درباره سربازان نیروی دریایی ارتش جهوری اسلامی ایران را آغاز کند. همچنین در نظر دارد که ضعف نبود انجمن ادبی را با برگزاری جلسههایی میان نویسندگان و فرماندهانی از نیروهای زمینی، دریایی، هوایی، هوانیروز و پدافند جبران کند.
بامداد روز هفتم آذر سال 1359، دلاورمردان نیروی دریایی و نیروی هوایی ماموریت داشتند تا در عملیات «مروارید» هدفهای دریایی دشمن را در منطقه عملیاتی خلیج فارس منهدم کنند. در این عملیات که با پشتیبانی نیروی هوایی ارتش انجام شد، چهار فروند ناوچه موشک انداز، هفت فروند شناور و دو سکوی عظیم نفتی عراق به نامهای «البکر» و «الامیه» منهدم و با این عملیات، صدور نفت عراق از طریق دریا قطع و نیروی دریایی عراق نیز فلج شد.
نظر شما