کتاب «پژوهشی در قرآن کریم» به قلم محمدصادق درگاهی ضرورت شناخت قرآن را با زبانی ساده برای مخاطب تشریح میکند. به تازگی چاپ چهارم این کتاب منتشر شده است.-
نویسنده کتاب در هر بخش با شرح عنوان همان بخش تلاش میکند تا نیاز به شناخت قرآن را برای مخاطب تشریح کند. به عنوان مثال، در بخش «قرآن از دیدگاه اهل بیت(ع)» مینویسد:«حضرت علی(ع) میفرمایند: "خداوند تبارک و تعالی ما را پاک و معصوم و شاهدان بر خلق و حجت در زمین قرار داد و قرآن را با ما و ما را با قرآن قرین کرد. هرگز قرآن از ما و ما از قرآن جدا نخواهیم شد." این حدیث بیانگر اهمیت ارتباط میان قرآن و اهل بیت(ع) است.»
نویسنده در بخش «فرهنگنامههای سورههای قرآن» وجه تسمیه سورههای قرآن و فضیلت قرائت هر یک از سورهها را به خوبی تبیین کرده است. به عنوان مثال، درباره «سوره ملک» مینویسد:«وجه تسمیه این سوره آن است که در آیه اول آن آمده، خداوند بزرگی است که ملک(فرمانروایی) به دست اوست. این سوره 30 آیه و 333 کلمه دارد و سوره 77 قرآن کریم است و اکثر آیات این سوره درباره توحید و معاد است، هر کس این سوره را تلاوت کتد، ثواب زنده داشتن لیلهالقدر را به او میدهند.»
در قسمت دیگری از کتاب میخوانیم: «در قرن سوم هجری شیوه نگارش قرآن از نظر تکامل و پختگی به مرحله قابل ملاحظهای رسید. از جمله کارهای جدید و نوینی که دانشمندان اسلامی در آغاز امر آن را مکروه میدانستند و سپس قائل به جواز و حتی استحباب آن شدند، نگارش عناوین در آغاز هر سوره و وضع رموزی بود که فاصله و جدایی آیات را از همدیگر نشان میداد. این رموز در راس هر آیه نوشته میشد و نیز تقسیم قرآن به جزءها و حزبها از جمله این کارها به شمار میرود که بعدها در مصاحف، با نشانههایی مشخص میگردید. خطاطان و خوشنویسان تا اواخر قرن چهارم قرآن را به خط کوفی مینوشتند و خط زیبای نسخ در اوایل قرن پنجم جای خط کوفی را گرفت. از این قرن به بعد در خط قرآنی تمام نقطهها و نشانههایی که هم اکنون مهمول و متداول است نوشته میشد.»
چاپ چهارم کتاب «پژوهشی در قرآن» به قلم دکتر محمدصادق درگاهی با شمارگان هزار نسخه، در 140 صفحه و به بهای 70 هزار ریال از سوی انتشارات تنزیل منتشر شده است.
نظر شما