نعیمی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران( ایبنا)، درباره سابقه فعالیت خود در کتابخانههای عمومی گفت: سال ها در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مشهد به عنوان مسوول مرکز آفرینش های ادبی مشغول خدمت بودم. سال 1373 در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان مشهد خدمت میکردم و سال بعد به دلیل سازگار نبودن روحیه ام با شرایط اداری، تقاضای انتقال به بخش فرهنگی را کردم که به صورت موقت و 10 روزه بود.
این کتابدار پیشکسوت با اشاره به انتقال از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی این شهرستان به اداره کتابخانههای این اداره عنوان کرد: بعد از یکسال خدمت در اداره کل کتابخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی ازسال 74 تا 87 به مدت 13 سال در کتابخانه شریعتی این شهرستان در کسوت کتابدار، خدمت کردم.
وی با بیان اینکه تحصیلاتش در سطح کارشناسی برق و الکترونیک است، تاکید کرد: انس با کتاب ارتباطی با رشته تحصیلی افراد ندارد اما در دوره کنونی کتابداران باید تحصیلات آکادمیک داشته باشند و با افزایش مهارتهای آموزشی خود مراجعان کتابخانهها را هدایت کنند.
نعیمی با اشاره به تالیف 106 جلد کتاب پیش از شروع فعالیت کتابداری خود گفت: علاقه به کتاب از 15 سالگی در من اوج گرفت به طوری که در سال 1356در 21 سالگی نخستین کتابم را با محوریت مقاله و شعر با نام «آوای سکوت» از سوی انتشارات نسل جوان شهرستان قم منتشر کردم.
نویسنده با بیان اینکه محور عمده نوشتههایش در حوزه ادبیات و مذهبی است، گفت: مخاطبان کتابهایم همه اقشار سنی هستند و تا سال 1373 بیش از 50 جلد کتاب نوشتم و به دلیل فعالیت در حوزه نویسندگی، سال 1387 از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نشان درجه دو هنری (معادل کارشناسی ارشد) را دریافت کردم.
وی عنوان کرد: نکته قابل توجهی که شاید برای شما جالب باشد این است که تا سال 1357 عضو هیچ کتابخانهای نبودم و کتابهایی را که میخواندم از طریق جمع کردن پول توجیبیها و عیدیهایم، تهیه میکردم و بهترین خاطرات از گردآوری این کتابها مربوط به دوران امتحاناتم بود که با وجود زمان محدود تا آغاز آزمونهایم، به دنبال آثار مورد علاقهام میرفتم. خواندن کتاب «مناظره دکتر و پیر» اثر مرحوم هاشمینژاد در شبهای امتحان دبیرستانم، بهترین خاطرهام از مطالعه این آثار است.
کتابدار پیشکسوت نمونه کشوری در بیست و یکمین دوره هفته کتاب درباره کتابخانه شریعتی که 13 سال در آنجا به فعالیت مشغول بوده، عنوان کرد: کتابخانه شریعتی شهرستان مشهد یکی از کتابخانه های قدیمی استان خراسان رضوی است که بعد از کتابخانه مسجد گوهرشاد و آستان قدس رضوی قدیمیترین کتابخانه این استان است.
وی با بیان اینکه از سال 1385 منابع چاپ سنگی، سربی و خطی کتابخانه شریعتی به کتابخانه باهنر منتقل شد، اظهار کرد: کتابخانه شریعتی شهرستان مشهد صاحب بیش از 200 جلد کتاب خطی و تعدادزیادی کتاب چاپ سنگی و سربی بود که سال 1385 به این دلیل که ساختمان این کتابخانه تحت تملک وزارت آموزش و پرورش بود و از نظر شرایط ایمنی وضع مطلوبی نداشت، منابع این کتابخانه منتقل شدند.
نعیمی با بیان اینکه در سال 1380 از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتابدار نمونه کشوری معرفی شده است، درباره شرایط مطرح شدن کتابخانه ازسوی کتابدار گفت: یکی از فعالیتهایی که در سالهای خدمتم در کتابخانه انجام دادم و تاثیر آن را بسیار مثبت می دانم، معرفی کتابهای جدید منتشر شده خودم در پشت شیشه سالن مطالعه کتابخانه بود تا افراد با تازههای کتابهایم آشنا شوند. این شیوه معرفی برای نمایش تازههای کتاب کتابخانه هم روش مناسبی است.
وی با بیان اینکه انتشار فهرست کتابشناسی کتابهایی که به صورت ماهانه به کتابخانه عمومی ارسال میشوند، روش تبلیغاتی بسیار مناسبی برای جذب مخاطبان به کتاب است، اظهار کرد: این کتابشناسیها را به صورت جزوه تکثیر و در اختیار مخاطبان کتابخانه قرار میدادم.
این کتابدار پیشکسوت با ابراز تاسف از کم کاری رسانه ملی در بحث معرفی کتاب و تبلیغ این کالای فرهنگی گفت: استفاده از صنعت تبلیغ، به ویژه در رسانه دیداری تلویزیون نقش موثری در ترغیب افراد به کتابخوانی و معرفی کتابهای مناسب دارد.
نعیمی با تاکید بر نقش تعامل و رفتار کتابدار در جذب مراجعان به کتابخانه اظهارکرد: این مساله ممکن است بسیار تکراری باشد اما با ذکر یک خاطره، اهمیت آن را بیان میکنم. مرحوم مهدی آذریزدی از نویسندگان پیشکسوت کودک و نوجوان نقل میکند: «هیچ گاه عضو کتابخانه نشدم به این دلیل که یکبار در نوجوانی به کتابخانهای مراجعه کردم و به دلیل برخورد بد کتابدار دیگر وارد هیچ کتابخانهای نشدم. برخورد بد این مسوول در من دلزدگی ایجاد کرد.»
وی با بیان اینکه گسترش فضای مجازی و اینترنتی عامل دیگری است که افراد را از حضور در کتابخانهها دور کرده است، گفت: کتابداران باید بر منابع کتابخانهای تسلط داشته باشند و کتابشناسی بدانند تا بتوانند علاوه بر هدایت محققان و اعضای کتابخانهها افراد کتابنخوان و علاقهمند به فضای مجازی را جذب دنیای کتاب کاغذی کنند.
نعیمی درباره بهترین خاطرههایی که از 13 سال کتابداری کتابخانه شریعتی دارد،عنوان کرد: یکی از خاطره هایم مربوط به دوران پیش از انقلاب اسلامی است. کتابخانه شریعتی مشهد دفترچهای داشت که اسامی افراد مشهور و عادی بازدید کننده از این مرکز فرهنگی در آنجا بایک جمله از این افراد ثبت میشد.
وی با اشاره به ثبت دستخط رییس یکی از دانشکدههای مصر که پیش از انقلاب اسلامی از کتابخانه شریعتی مشهد بازدید کرده بود، گفت: رمضانعلی شاکری که اوایل انقلاب رییس پیشین کتابخانه آستان قدس رضوی بود از جمله افراد دیگری بود که نامش در این دفتر به عنوان بازدید کنندگان مشهور ثبت شده است.
این کتابدار پیشکسوت در پاسخ به این پرسش که «آخرین کتابی که خوانده اید، چه بوده است؟»، گفـت: اثری که هنوز مشغول مطالعه آن هستم «نور الدین پسر ایران» (خاطرات نور الدین عارفی) است.
شنبه ۹ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۲
نظر شما