پنجشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۱
رمانی درباره رودکی استاد شعر فارسی جایزه بوکر روسیه را برد

گروه داروی جایزه بوکر روسی رمان «بازگشت به پنج رود» نوشته آندری وولوس را به عنوان رمان برنده این جایزه معتبر ادبی انتخاب کرد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از ریا نووستی، این جایزه که دیروز چهارشنبه در مسکو برنده خود را شناخت، به رمانی تعلق گرفت که با تمرکز بر زندگی رودکی شاعر پارسی گوی نوشته شده بود.

جایزه بوکر روسی که از مهم‌ترین جوایز ادبی این کشور است و همپای بوکر در زبان انگلیسی ارزش دارد، از سال 1992 تاکنون هر سال اهدا می شود.

برنده این جایزه که از میان فهرستی متشکل از نام 6 اثر انتخاب شد جایزه ای به ارزش یک و نیم میلیون روبل (حدود 45 هزار دلار) دریافت می کند. به دیگر نامزدهای راه یافته به فهرست نهایی نیز هر یک 150 هزار روبل (حدود 4500 دلار) اهدا می شود.

در رمان «بازگشت به پنج رود» وولوس درباره آخرین روزهای زندگی رودکی (941-858 میلادی ) می پردازد. او در این کتاب بر این مساله تاکید کرده که رودکی که زمانی از سوی سلطان بخارا تحسین می شد، در آخر از چشم او افتاد، شکنجه، کور  و از کاخ شاهی اخراج شد.

در این رمان رودکی نابینا به پنج رود شهر کوچک زادگاهش باز می گردد و در طی این سفر دانش و آگاهی اش را با پسری که به عنوان راهنما همراهش بوده در میان می گذارد و از روزهای اوج و افتخارش سخن می گوید.

ابوعبدالله جعفر بن محمد بن حکیم بن عبدالرحمن بن آدم متخلص به رودکی و مشهور به استاد شاعران (زاده ۲۴۴، رودک - درگذشته ۳۲۹ هجری قمری) نخستین شاعر مشهور ایرانی-فارسی در دوره سامانی در سده چهارم هجری قمری و استاد شاعران این قرن در ایران است.

او در روستایی به‌نام بَنُج رودک (پنجکنت در تاجیکستان امروزی) در ناحیه رودک نزدیک نخشب و سمرقند به دنیا آمد. رودکی را نخستین شاعر بزرگ پارسی‌گوی و پدر شعر پارسی می‌دانند و ریچارد فرای عقیده دارد که رودکی در تغییر خط از خط پهلوی به خط فارسی نقش داشته‌است. از تمام آثار رودکی که گفته می‌شود بیش از یک میلیون و سیصد هزار بیت و نیز شش مثنوی بوده‌است، فقط ابیاتی پراکنده همراه چند قصیده، غزل و رباعی باقی‌مانده‌است.

رودکی در دربار امیر نصر سامانی بسیار محبوب شد و ثروت بسیاری به دست آورد، اما در سه سال پایانی عمر مورد بی مهری امرا قرار گرفت.

جایزه بوکر امسال فهرست اولیه خود را متشکل از نام 24 نویسنده انتخاب کرد. و سوم اکتبر (11 مهر) اسامی 6 نفر راه یافته به فهرست نهایی را اعلام کرد.

آندری دمیتریف ریاست گروه داوری بیست و دومین دور اهدای جایزه بوکر را برعهده داشت. وی رقابت امسال را در ده سال اخیر جدی تر از همیشه خوانده بود. در گروه داوری امسال ولادیمیر کانتور رمان نویس و فیلسوف، یلنا پوگورلاینانا روزنامه نگار و شاعر، سرگی بلیاکوف منقد ادبی و سردبیر مجله ادبی اورال و یوگنی مارگولیس موزیسین راک حضور داشتند.

جایزه ادبی بوکر نخستین جایزه ادبی غیردولتی از سال 1917 است و سال پیش آندری دیمیتریف نویسنده 56 ساله مسکویی را برای نوشتن رمانی به نام «روستایی و نوجوان» به عنوان برنده خود انتخاب کرده بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها