شیرین بیانی در مراسم نکوداشت این پژوهشگر پیشکسوت عنوان کرد
منوچهر ستوده در آثارش تاریخ را در دل جغرافیا نهاد
شیرین بیانی، استاد پیشکسوت تاریخ در مراسم نکوداشت منوچهر ستوده گفت: ستوده با درایت، جادههای ایران را گام به گام پیمود و آنچه بهدست آورد در آثارش گردآوری کرد. تاریخ را در دل جغرافیا و واقعه را در دل مکان کاوید تا ما در آسودگی از پژوهشهای وی استفاده کنیم.-
وی افزود: ستوده با واقعگرایی و درایتی که دارد جادههای ایران را گامبهگام، شهر به شهر و روستا به روستا طی کرد و در آنها به تعمق پرداخت و تاریخ را در دل جغرافیا یا واقعه را در دل مکان خود کاوید. آثار ارزشمند خویش را عرضه کرد تا ما با آسودگی در گوشهای بنشینیم و از حاصل کارهای وی در پژوهش استفاده کنیم. ستوده، دیدهها، شنیدهها و برگرفتههایش را گرد آورد و در اختیار پژوهشگران قرار داد و هنوز نیز آهسته و پیوسته در همین راه گام برمیدارد. وی در گوشهای امن و دور از قیل و قال زمانه همچنان به کار ادامه میدهد.
باستانیپاریزی نیز در این مراسم با خواندن بیتی از ملاهادی سبزواری با مضمون «نه در اختر حرکت بود نه در چرخ سکون/ گر نبودی به زمین خاک نشینانی چند» اظهار کرد: دانشجویانی که چند ماه برای برگزاری این مجلس نکوداشت تلاش کردند، کار ارزشمندی را به سرانجام رساندند و اینها مصداق خاکنشینانی هستند که خود روزی از بزرگان این سرزمین خواهند شد. در این ماه دو نکوداشت یکصد سالگی در دانشگاه تهران برپا شد؛ نخست پروفسور فضلالله رضا و اکنون منوچهر ستوده.
این استاد پیشکسوت تاریخ افزود: ستوده در آغاز استاد دانشکده الهیات بود و پس از آن به اینجا آمد و جغرافیای انسانی تدریس کرد. جغرافیا و تاریخ خواهر و برادر دو قلو هستند و آنها را به اشتباه از یکدیگر جدا کردند. حوادث تاریخ در بستر جغرافیا رخ میدهد. در حوزه جغرافیا، استاد سحاب آثار ارزشمندی تولید کرد. منوچهر ستوده و ایرج افشار نیز در سفرهای بسیاری با یکدیگر همسفر بودند و منطقههای بسیاری از ایران را پیاده طی کردند.
وی در ادامه گفت: ستوده هنگامی که جغرافیای انسانی درس میداد، تلاش کرد تمام ایران را ببیند و آنچه در نظرش میآید، بنویسد و عکس و یادداشت تهیه کند. به یاد دارم روزی در کلاس استاد فروزانفر، ستوده و ایرج افشار دیر رسیدند، فروزانفر از آنها پرسید کجا بودید؟ و آنها در جواب گفتند که پیاده به مازندران رفته بودیم و برگشتیم. فروزانفر در جواب به آنها گفت: «آفرین، کار بزرگی میکنید، روی قاطرهای امامزاده داوود(ع) را سفید کردهاید.»
دیگر سخنران این مراسم مظاهر مصفا، استاد پیشکسوت ادبیات، شاعر و مصحح بود که در این مراسم با خواندن سرودهای از اشعارش، آن را به منوچهر ستوده تقدیم کرد.
«نکوداشت مقام علمی استاد منوچهر ستوده (در صدمین سال زندگانی استاد)»، جغرافیدان و پژوهشگر ایرانشناس بهمناسبت یکصد سالگی وی با حضور محمدابراهیم باستانیپاریزی، شیرین بیانی، مظاهر مصفا و دیگر استادان و پیشکسوتان فرهنگ، تاریخ و ادبیات، همچنین منوچهر ستوده سهشنبه (19 آذرماه) در تالار فردوسی دانشگاه تهران برگزار شد. این مراسم همراه با اجرای تکنوازی تار، ویولن و همنوازی بود. در این برنامه از سوی مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی، سازمان نقشهبرداری کشور، محمدرضا سحاب، مدیر انتشارات سحاب و دیگر افراد حاضر در نشست لوحها و هدایایی به استاد ستوده اهدا شد.
نظر شما