چهارشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۹
کتابخوانی را برای کودکان تبدیل به بازی کنیم

جعفر توزنده‌جانی، نویسنده کتاب کودک و نوجوان، با تاکید بر این‌که اساس زندگی بچه ها بازی و تفریح است، گفت: باید کتابخوانی را برای کودکان تبدیل به بازی کنیم، به‌طوری‌که کودک با داستان به راحتی ارتباط برقرار کند.-

جعفر توزنده‌جانی، در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، مشارکت کودکان در کتابخوانی و ایجاد محیط‌های شاد و جذاب را قوی‌ترین عامل در جذب کودکان به مطالعه و کتابخوانی عنوان کرد.
 
این نویسنده کتاب کودک و نوجوان، ایجاد انگیزه و علاقه به کتابخوانی از سنین کودکی برای افزایش آمار مطالعه در جامعه را امری مفید و موثر دانست و تصریح کرد: اگر کتابخوانی در دوران کودکی مانند کلاس‌های درس مدرسه خشک و بی‌روح نباشد و برای کودک همراه با خاطره‌ای خوش باشد، این فرد در بزرگسالی هم کتابخوانی را ادامه خواهد داد.

توزنده‌جانی افزود: مشارکت بچه ها در کتابخوانی سبب جذب بیشتر آن‌ها به کتاب و کتابخوانی می‌شود زیرا با این روش کودک به متن داستان توجه کرده و سعی به درک بیشتر آن می‌کند.

وی یادآور شد: گاهی والدین کودکان، کتابی را انتخاب می‌کنند و برای کودک می‌خوانند، بدون این‌که کودک در خواندن آن مشارکتی داشته باشد  یا از او سوالاتی درباره کتاب، روایت قصه، تصاویر، شخصیت‌های داستان و یا نتیجه‌گیری‌اش بکنند که این روش صحیح نیست و سبب جذب کودک به کتاب نمی‌شود.

این نویسنده و منتقد کتاب‌های کودک و نوجوان ادامه داد: برای جذب و تشویق کودکان به کتابخوانی می‌توان از روش‌های مختلف و متنوعی استفاده کرد. به عنوان مثال هنگام خواندن داستان برای کودک از او بخواهیم در بخشی از داستان، به جای یکی از شخصیت‌های داستان دیالوگی را بگوید یا از او بخواهیم پایان قصه را حدس بزند یا پایانی برای قصه بسازد.

وی افزود: با این روش کودک خودش را در داستان حس می‌کند و به راحتی با آن ارتباط برقرار کرده و آن را دنبال می‌کند.

توزنده‌جانی گفت: مهم نیست کودک چه تعداد کتاب را مطالعه کرده است، بلکه مهم این است که از کتابخوانی خاطره خوشی در ذهن او باقی مانده باشد، حتی اگر کودک فقط یک کتاب کوچک خوانده باشد.

جعفر توزنده‌جانی در سال 1341 در نیشابور متولد شد. او نویسندگی را ابتدا از خاطره‌نویسی شروع کرد. طی سال های 1358 و 1359 گاهی با برنامه کودک رادیو کرمان همکاری داشت. این نویسنده در سال 1363 با کیهان بچه‌ها آشنا شد و چند قصه در این مجله به چاپ رساند که بعداً تبدیل به کتابی به نام «کوزه‌های آب» شدند. سپس با دیگر نشریات حوزه کودک و نوجوان آشنا شد و به همکاری با آن‌ها پرداخت. توزنده جانی در حال حاضر عضو هیات مدیره انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و کارشناس ادبی چند مجله است.

از  آثار توزنده‌جاني در حوزه كودك و نوجوان می‌توان به «جادوی دژ»، رمان «افسون رنگ»، بازنویسی «گرشاسب نامه»، رمان «دختری كه زیاد می‌دانست»، «رودكی»، «افسانه‌ي سه پادشاه»، «مردي كه گم شده بود»، «مردی كه می‌خواست قطار بخرد»، رمان «درخت سیب بابا»، «بهشت گمشده بابام»، «سکه پدر بزرگ»، «كمال المك»، «چرا دريا عصبانی شد؟»، «مهمانی ديوها» و رمان «خانه ما» اشاره کرد.

خبرنگار: مریم معمار

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها