به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از روابط عمومی پژوهشکده تاریخ اسلام، چهارمین نشست از سلسله نشستهای گروه روششناسی و تاریخنگاری این پژوهشکده به «نقد کارنامه تاریخنگاری دکتر منصوره اتحادیه» اختصاص دارد. این نشست با حضور منصوره اتحادیه، سیمین فصیحی، تاریخنگار دوره قاجار، زهرا قنبری، پژوهشگر تاریخ و داریوش رحمانیان، استاد تاریخ، شنبه (21 دیماه) در محل پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار میشود.
منصوره اتحادیه هشتم اسفندماه سال 1312 در خانوادهای که از طرف پدر به تاجران آذربایجان و از مادر به خاندان قاجار میرسد، متولد شد. کودکیاش در سالهای سخت جنگ دوم جهانی و اشغال ایران سپری شد. وی در آن سالها با معلم سرخانه، تحصیل را دنبال کرد. مدرسههای کیهان، ژاندارک و انوشیروان دادگر از مدارسی است که اتحادیه در آنها درس خواند.
دوره متوسطه را به انگلستان رفت و تحصیلات عالی دانشگاهی را با انتخاب رشته تاریخ در اسکاتلند گذراند و در سال 1335 فوقلیسانس را از دانشگاه ادینبورگ اخذ کرد و به دنبال آن در دانشگاه تهران با سمت مربی استخدام شد. در پیگیری تحصیلات در سالهای 59-1356 برای گذراندن دوره دکترا به اسکاتلند بازگشت و دکترای تاریخ را با ارایه رساله «احزاب سیاسی در دوره مشروطیت» از دانشگاه ادینبورگ گرفت.
اتحادیه پس از اخذ مدرک دکترا در سال 1358 و بازگشت به ایران در دانشگاه تهران واحدهای درسی مختلفی مانند تاریخ قاجاریه، جنبشهای یکصدساله اخیر و تاریخ خاورمیانه را تدریس کرد. وی پس از سه دهه تحقیق و پژوهش در سال 1378 از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران بازنشسته شد، اما همچنان به کار تدریس ادامه داد. دکتر اتحادیه در سال 1362 با تاسیس نشر تاریخ ایران فعالیتهای علمی و تاریخی را گسترش داد که این موسسه، تا به امروز به فعالیت ادامه دادهاست.
از آثار وی میتوان به تدوین کتابهای «تاریخ غفاری» با همکاری سیروس سعدوندیان، «خاطرات و اسناد حسینقلیخان نظامالسلطنه مافی»، «گزیدهای از مجموعه اسناد عبدالحسین میرزا فرمانفرما» با همکاری سیروس سعدوندیان، «نامههای یوسف مغیثالسلطنه»، «سیاق عشیرت در عصر قاجاریه»، «آمار دارالخلافه تهران: اسنادی از تاریخ اجتماعی تهران در عصر قاجار»، «خاطرات تاجالسلطنه» با همکاری سیروس سعدوندیان، «پیدایش و تحول احزاب سیاسی مشروطیت، دورههای یکم و دوم مجلس شورای اسلامی»، «شیوه تاریخنگاری»، «اینجا طهران است...: مجموعه مقالاتی درباره تهران ۱۳۴۴-۱۲۶۹ه. ق.»، «سقوط ساسانیان: فاتحان خارجی، مقاومت داخلی و تصویر ِ پایان ِ جهان» با همکاری دکتر تورج دریایی، فرحناز امیرخانی، روزبه زرینکوب و تالیف «پیدایش نشر تاریخ و تحول احزاب سیاسی در مجلس سوم»، همچنین ترجمه آثاری چون «سفرنامه آگوست بنتان»، «ژنرال سمینو در خدمت ایران عصر قاجار و جنگ هرات (۱۳۲۶-۶۶ ق.)» و «زندگی، زمانه و آثار بیهقی» اشاره کرد.
کتابهای «سایهسار مهربانی»، «ستایش میلاد» و «کارنامه دکتر منصوره اتحادیه نظاممافی» اثر مصطفی زمانینیا نیز درباره وی منتشر شدهاست.
پژوهشکده تاریخ اسلام پیشتر نشست «نقد کارنامه تاریخنگاری شیرین بیانی» استاد دانشگاه، پژوهشگر و نویسنده کتابهایی چون «دین و دولت در عهد ساسانی»، «زن در ایران عصر مغول»، «ایران در برخورد با مغول» و «شامگاه اشکانیان و بامداد ساسانیان» را برگزار کرد.
نقد کارنامه تاریخنگاری دکتر منصوره اتحادیه از ساعت 16 تا 18 شنبه (21 دیماه) در پژوهشکده تاریخ اسلام به نشانی خیابان توانیر، خیابان برادران، کوچه شهروز، شماره 9 برپا خواهد شد و حضور در این نشست برای همه علاقهمندان آزاد است.
دوشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۵
نظر شما