پاسخگویی به چند سوال اساسی و جالب، یکی از ویژگیهایی محسوب میشود که در اثر تحسین شده پانزدهمین همایش کتاب سال حوزه وجود دارد.
نویسنده مقاله «هویتشناسی یقین» اظهار کرد: در این اثر تبیین میشود که در جریان ایجاد مخلوقات چه اتفاقی افتاد و آیا برای خلق انسان وجودی از وجود خداوند جدا شده، از خزانه وجود برداشته شده است یا اینکه خداوند اراده میکند و پدیدهای ایجاد میشود.
صاحب اثر تحسین شده پانزدهمین همایش کتاب سال حوزه یادآور شد: این کتاب با نگاه به نظریه ملاصدرا، علیت را در چارچوب تشکیک خاصی بررسی کرده و نظریه تجلی که در قالب وحدت وجود ارایه شده است، در آن بررسی و این نتیجه گرفته شده است که نظریه نهایی ملاصدار مبتنی بر این است که حقیقت آفرینش نوعی جلوه خداوند است که منجر به پدید آمدن مخلوقات شده است.
عضو هیات علمی موسسه امام خمینی(ره) گفت: یکی از ویژگیهای این اثر این است که دلایل عقلی و نقلی ملاصدرا بر نظریه وجود را نقد و بررسی کرده است.
وی گفت: ملاصدرا برای بیان نظریه تجلی باید ابتدا نظریه وحدت وجود را اثبات میکرد. به همین دلیل در این اثر تلاش کردیم تا سه دلیل عقلی و پنج دلیل نقلی در آثار ملاصدرا را مطرح و نقد کنیم. نتیجه پرداختن به این نظریه این است که اگرچه ملاصدرا تلاش کرده است تا از راه آموزه، تجلی آفرینش انسان را توضیح دهد، ولی چون مبنای این نظریه که وحدت وجود است، خود مورد بحث قرار دارد، این نظریه کامل نیست.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: نظریه تجلی براساس وحدت وجود بوده است و چون خود نظریه وحدت وجود در هاله ابهام و تردید قرار دارد، این نظریه نیز هنوز مورد تردید است.
رضایی درباره وجه تمایز این اثر نسبت به آثار مشابه گفت: در هیچ کتابی همه دلایل ملاصدرا بر نظریه تجلی نقد و بررسی نشده است. نکته مهم چیدمان مباحث و رسیدن به پایه اصلی نظریه صدرا بر اساس اصالت وجود است که چون این اثر مبانی فکری ملاصدرا را آشکار کرده، از نوآوری و اهمیت ویژهای برخوردار است.
نظر شما