گزارشی ازمراسم تکریم ومعارفه رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی
حدادعادل: پای تقدیر نامه ها را امضا نکردم/تشبیه صادقی رشاد از بازگشت دکتر محقق با برنامه «به خانه برمی گردیم»
حجتالاسلام والمسلمین صادقی رشاد در آیین معارفه دکتر محقق این مراسم را برنامه به خانه بر میگردیم توصیف کرد و گفت: در حقیقت محقق در این موسسه از محققان و بزرگان کشور تکریم کرد و اینک خود نیز باید در زمره آنها باشند.
به تاریخ مان حساس باشیم
دکتر غلامعلی حداد عادل، رییس فرهنگستان و زبان فارسی و نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با تبریک ایام دهه فجر اظهار کرد: بازگشت دکتر محقق به خانه خودش در ایام فرخنده دهه فجر رخ داد. برای بنده و سایر اعضای فرهنگستان مایه خوشبختی است که دوباره شاهد فعالیت این استاد بزرگ در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی هستیم.
وی ادامه داد: تاریخ برای ملتها حکم حافظه برای افراد را دارد. حافظه برای هرکداممان، بخش مهم هویتمان است. اگر فردی براثر حادثهای حافظه خود را از دست دهد، دیگر آن فرد قبلی نیست زیرا از گذشته خود بیخبر است. حافظ جمعی یک ملت از عناصر گوناگونی تشکیل شده و شامل میراث فرهنگی و بزرگان کشور میشود.
رییس فرهنگستان و زبان فارسی با بیان اینکه داشتن حس آگاهی و تاریخ از نشانههای فرهنگی یک کشور است، گفت: ملتی که نسبت به تاریخ خود حساس نباشد و تاریخاندیشی نداشته باشد، ملت فرهیختهای نیست و هویت خود را نمیتواند احراز کند. یکی از درسهایی که میتوانیم به نوجوانان بدهیم حساسبودن به تاریخ است. در برخی کشورها بر سر کوچه و پس کوچهها نوشته شده فلان نویسنده بزرگ در 200 سال قبل 6 ماه در این خانه زندگی کرده است تا اگر کسی از اینجا رد شود نسبت به بزرگان خود آگاهی پیدا کند. متاسفانه در کشور ما این حس ضعیف است.
وی ادامه داد: ما در تحقیق از بزرگان معاصرمان مشکل اسناد و مدارک داریم. امروز راجع به پروین اعتصامی اطلاعات بسیار اندکی در دست است و تنها شخصیت ادبی و تاریخی ما قدری اطلاعات خوبی داریم مولاناست.
حداد عادل انجمن آثار و مفاخر فرهنگی را ادامهدهنده راه انجمن ملی دانست که در چند دهه پیش با چنین حسی ایجاد شده و خدمات زیادی در تعمیر آثار تاریخی انجام داده است، اظهار کرد: در ابتدا این انجمن به تعمیر میراث فرهنگی توجه داشت که به تدریج سازمان میراث فرهنگی این اقدام را برعهده گرفت و این انجمن به بزرگداشت چهرهها و مفاخر ایران پرداخت.
وی توضیح داد: در سالهای اخیر مدیریت این موسسه به دست دکتر محقق سپرده شد و وی با حضور طولانی در محیطهای علمی توانست شخصیتها را شناسایی کند. این شناسایی به سبب استادی یا شاگردی یا همدورهای بودن مفاخر ایران با ایشان صورت گرفت.
این مقام مسوول افزود: دکتر محقق فردی خبره در شناخت افرادی که در این موسسه تکریم میشوند هست و توانست عدهای از افراد سالخورده کشور را به این موسسه دعوت کند که این اقدام باعث دلگرمی ما و جوانان بوده است. بسیاری از دانشمندان مانند مهندس آرام و مهندس بیانی که امروز نقاب در خاک کشیدهاند آخرین تکریمشان در این موسسه بوده است.
هیچ گاه پای تقدیر نامه ها را امضا نکردم
وی افزود: با ابراز تاثر از تغییر مدیریت این موسسه در دوره پیشین گفت: من هیچگاه پای آن تقدیرنامه را امضا نکردم و به شیوه تغییر آن نیز معترض بودم زیرا دکتر محقق با انتشار شیوه زندگینامه و شرح حالها توانسته یک دایرةالمعارف از بیش از یکصد بزرگمرد معاصر تهیه کند. این اقدام نه تنها نتیجه فاسد نداشت بلکه نتیجه مثبتی به همراه داشت و من در چند سال اخیر پای هیچ نامهای را امضا نکردم و اینک از بازگشت دکتر محقق بسیار خوشحالم.
حداد عادل ادامه داد: با انتخاب ایشان متعجب شدم از این بابت که نباید به ایشان زحمت داد و اکنون کسی به این موسسه آمده است که نیازی به معرفی ندارد و کاملاً دستگاه را میشناسد. ما هم همه در خدمت ایشانیم و انشاءالله جوانان پرقدرت در خدمت ایشان باشند. از وزیر فرهنگ هم تشکر میکنم که دوباره دکتر محقق را به خانهاش برگرداند تا ما نیز به این خانه برگردیم.
از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپاسگذارم
در ادامه این نشست توفیق سبحانی به سخنرانی مشغول شد و گفت: هنگامی که خبر از عوض شدن ریاست این موسسه به من رسید فال حافظ در اختیارم نبود و کلیات شهریار در قفسه کتابخانه وجود داشت به دلیل ارادت شهریار به حافظ، به دیوان این شاعر معاصر متوسل شدم شعری از دیوان شهریار آمد که شأن نزولش اجرای این انجمن قبل و بعد از حضور استاد محقق بود.
وی ادامه داد: از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپاسگذارم و به مردم تبریک میگویم که دکتر محقق نامشان روی شأنشان است و محقق به معنای واقعی است.
به خانه بر می گردیم
حجتالاسلام والمسلمین صادقی رشاد مدیر پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ضمن شادباش و ابراز خرسندی از بازگشت دکتر محقق این نشست را «برنامه به خانه برمیگردیم» توصیف کرد و گفت: این نشست جلسه معارفه نیست، محقق شخصیت شناخته شدهای است و استاد حکمت، اهل ادب با سوابق درخشان و کارهای کامیابی است که هر ایرانی با نام درخشان دکتر محقق آشناست.
وی افزود: به طور طبیعی این جلسه به تکریم استاد محقق بدل شد که حق ایشان هم هست. در حقیقت محقق از محققان و بزرگان کشور تکریم کرد و اینک خود نیز باید در زمره آنها باشند. محقق از شخصیتهای فرهیخته ایران است و در انتصاب ایشان از وزیر قدردانی میکنند.
صادقی رشاد موضوع تکریم و تودیع بزرگان را وجهی دینی و تکلیف خواند و گفت: در فرهنگ ما تکریم از بزرگان فرهنگ، ادب و صنعت اتفاق میافتد که این جز اصل عقلی است. کسی که عمری خدمت کرده و هستیاش یعنی عمرش را صرف علم و ادب کرده به ما انعام داشته و اینک ما شکر منعم میکنیم.
وی در پارهای از سخنانش از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواست که قواعد و اصول جامع و مشرفی را برای جلسات تکریم و تودیع بزرگان تعریف کند.ا و گفت: در برخی مواقع شاهد تکریم اغلب مشاهیر هستیم تا مفاخر کشور. بسیاری هستند که از مقام والایی برخوردارند اما مشهور نیستند و در کنج خانه نشسته و نظر کسی را جلب نکردهاند. ضرورت دارد که به این افراد توجه کرده و آنان را تکریم کنیم./
نظر شما