هر سال با برپایی ده ها نمایشگاه بین المللی کتاب، بهترین بهانه برای گردهمایی کتابدوستان و فرهنگ پروران سراسر جهان فراهم می آورد. این گزارش نگاهی دارد به مهمترین نمایشگاه های کتاب که در طول سال در چهار گوشه جهان برپا شد.
نمایشگاه بینالمللی کتاب قاهره
چهل و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب قاهره از 23 ژانویه تا 5 فوریه (4 تا 17 بهمن) با حضور لیبی به عنوان مهمان افتخاری برگزار شد. شعار نمایشگاه «گفت وگو، نه برخورد» بود و در آن از 21 رمان مصری منتشر شده در سال گذشته به ویژه آنها که به فهرست نامزدهای جایزه بوکر عربی راه یافته بودند و 21 دیوان شعر از شاعران مصری، تجلیل شد.
نمايشگاه بین المللی كتاب تايپه
بيست و يكمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تايپه از 30 ژانويه تا 4 فوریه برگزار شد. این نمایشگاه با تمرکز بر ادبيات، فرهنگ، موسيقي، تاريخ و معماري بلژيك برپا شد و «اسمورفها» شخصيتهاي كارتوني آبي رنگ و «تن تن» از دیگر شخصيتهاي مشهور كميك بلژيك در آن حضور پررنگی داشتند. شعار نمایشگاه «مطالعه پر از شادي» بود و بيش از 800 ناشر و 500 نويسنده از كشورهايي چون فرانسه، استراليا، تركيه، مكزيك، پرو، كره جنوبي، ژاپن و ايالات متحده آمريكا در آن شركت داشتند.
نمايشگاه بین المللی کتاب بلاروس
بيستمين نمايشگاه بينالمللي كتاب بلاروس است که از 6 تا 10 فوريه با حضور جمهوري اسلامي ايران به عنوان ميهمان ويژه در مركز بل اكسپو شهر مينسك، پايتخت اين كشور برگزار شد. شعار نمایشگاه «يك كتاب بخوانيد، خودتان را كشف كنيد» بود و ناشراني از 25 كشور در آن شركت داشتند. با همكاري سفارت ايران در بلاروس، كتابهايي با موضوعهای مختلف ادبي چون تاريخ، فرهنگ و همچنين آداب و رسوم ايران در این نمایشگاه به نمايش گذاشته شد. آذربايجان، ارمنستان، ونزوئلا، آلمان، هندوستان، ايتاليا، قزاقستان، چين، كوبا، ليتواني، مالديو، هلند، اسلواكي، ايالات متحده آمريكا، فنلاند، تاجيكستان، تركمنستان، تركيه، اوكراين و فرانسه از جمله شرکت کنندگان در نمایشگاه بودند. برای اولین بار فلسطين و صربستان هم راهی اين نمايشگاه شدند.
نمایشگاه کتاب آنتالیا
دومین دور نمایشگاه کتاب آنتالیا در ترکیه از 13 تا 17 فوریه با ارایه کتابهایی از 80 ناشر ترک برگزار شد. در این رویداد فرهنگی برنامه شعرخوانی و امضای کتاب با حضور 200 نویسنده ترکیه برگزار شد.
نمایشگاه بین المللی کتاب هاوانا
بیست و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب کوبا با حضور آنگولا به عنوان کشور میهمان، از 14 تا 22 فوریه برگزار شد. این نمایشگاه با نمایش هزار عنوان کتاب، در مجموع چهار میلیون نسخه کتاب را در دسترس مردم قرار داد. بزرگداشت صدو شصتمین سالگرد تولد خوزه مارتی قهرمان کوبا در مرکز توجه نمایشگاه قرار داشت. ایران و ژاپن از جمله کشورهای شرکت کننده آسیایی در این رویداد بودند. به رسم معمول این نمایشگاه از روز خاتمه اش در هاوانا، راهی دیگر استان های کوبا شد.
نمایشگاه بینالمللی کتاب مسقط
هجدهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب مسقط از 26 فوریه تا 8 مارس(7 تا 17 اسفند) در مرکز نمایشگاههای بینالمللی کشور برگزار شد. در این نمایشگاه 459 ناشر از 26 کشور عربی و غیر عربی شرکت داشتند.
نمایشگاه بین المللی کتاب ریاض
هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب ریاض از 5 تا 15مارس برگزار شد. مراکش، مهمان ویژه این نمایشگاه 10 روزه بود. شعار نمایشگاه «گفتوگو؛ فرهنگ و رفتار» بود و برای دومین سال، زنان نیز همزمان با مردان از نمایشگاه بازدید کردند.
نمایشگاه بین المللی کتاب لایپزیک
نمایشگاه بین المللی کتاب لایپزیک از 14 تا 17 مارس (24 تا 27 اسفند) با حضور بیش از دو هزار شرکت کننده از 43 کشور جهان و با ارایه بیش از 100 هزار عنوان کتاب برگزار شد. این نمایشگاه با برگزاری برنامه «لایپزیک کتاب می خواند» همراه بود که با حضور بیش از 2900 نویسنده و اجرای 2800 برنامه کتابخوانی در 365 نقطه مختلف شهر لایپزیک همزمان با برپایی نمایشگاه کتاب صورت گرفت. نمایشگاه کتاب لایپزیک با تمرکز بر ادبیات کشورهای لهستان، اوکراین و روسیه سفید برگزار شد.
نمایشگاه بوگوتا به یاد ژوزه ساراماگو
بیست و ششمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب بوگوتا در کلمبیا از 18 آوریل تا اول ماه می (30 فروردین تا 11 اردیبهشت)، با حضور پرتغال به عنوان کشور میهمان برگزار شد. پرتغال با در اختیار داشتن فضایی به وسعت سه هزار متر مربع و با شرکت 24 نویسنده و شاعر پرتغالی و نیز همسر ساراماگو نویسنده فقید پرتغالی و دارنده جایزه ادبی نوبل در این نمایشگاه شرکت کرد. این کشور به عنوان کشور میهمان ادبیات، موسیقی، سینما و تئاتر خود را با شعار «رودی بر زبانم جاری است» در این نمایشگاه ارایه کرد.
در این نمایشگاه که دومین نمایشگاه مهم آمریکای لاتین محسوب می شود، بیش از هزار رویداد فرهنگی در طول 13 روز و با حضور ژان ماری لو کلزیو برنده جایزه ادبی نوبل 2008 ارایه شد. بیش از 120 نویسنده از دیگر کشورهای جهان از ژاپن گرفته تا آرژانتین و سوییس تا آمریکا در این نمایشگاه حضور داشتند.
نمایشگاه کتاب کودک بولونیا
پنجاهمین دوره نمایشگاه کتاب کودک بولونیا از 25 تا 28 مارس (5 تا 8 فروردین) با حضور سوئد به عنوان میهمان افتخاری با همراه داشتن بیش از 50 نویسنده، برگزار شد. این نمایشگاه با تمرکز بر موضوع «حق دسترسی به فرهنگ» برپا شد.
جمهوری اسلامی ایران با بیش از 200 عنوان کتاب از 40 ناشر منتخب ایران در نمایشگاه بولونیا شرکت کرد و شاهد حضور هشت تصویرگر ایرانی در بخش های مسابقه این نمایشگاه بود.
نمایشگاه کتاب بانکوک
چهل و یکمین نمایشگاه ملی کتاب و یازدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب بانکوک از 29 مارس تا 8 آوریل برگزار شد. شعار این کشور در سال 2014 «بخوان برای زندگی» بود که با توجه به این که بانکوک عنوان پایتخت جهانی کتاب 2013 را از سوی یونسکو دریافت کرده بود، در سراسر سال در این کشور طنین انداخته بود.
به همین مناسبت نمایشگاه ویژه ای با عنوان «بانکوک: پایتخت جهانی کتاب 2013» و با محتوای «بانکوک: بخوان برای زندگی، بخوان برای عشق، بخوان برای دانش، عشق و دانش» در نمایشگاه بین المللی کتاب بانکوک برگزار شد.
این نمایشگاه با 950 غرفه از 420 ناشر و کتابفروش تایلندی، و 24 غرفه از دیگر کشورها چون تایوان، سنگاپور و کره جنوبی در فضایی به وسعت 20 هزار متر مربع میزبان کتابدوستان بود.
نمایشگاه بین المللی کتاب پاریس
سی و سومین نمایشگاه کتاب پاریس از 22 تا 25 مارس (دوم تا پنجم فروردین) در این شهر برگزار شد. این نمایشگاه با حضور هزار و 200 ناشر از 45 کشور جهان برپا شد.
نمایشگاه کتاب و مطبوعات ژنو
بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب و مطبوعات ژنو از اول تا 5 ماه مه 2013 (11 تا 15 اردیبهشت) با حضور کشور مکزیک به عنوان میهمان افتخاری برپا شد.
نمایشگاه بین المللی کتاب لندن
چهل و دومین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب لندن از 15 تا17 آوریل با تمرکز بر ادبیات ترکیه برگزار شد. به این منظور 150 نویسنده، چهره دانشگاهی و مترجم و 200 ناشر از ترکیه در نمایشگاه کتاب لندن حضور یافتند. در این نمایشگاه که با حضور هزار و 500 غرفه دار و ناشر از 60 کشور جهان برگزار شد، بیش از 25 هزار نفر از صاحبنظران صنعت چاپ و نشر نیز حضور داشتند و همچون سال های پیش، بسیاری از دوستداران کتاب، نویسندگان، ناشران آژانس های ادبی، کتابفروشی ها، کتابدارها و... برای حضور در این نمایشگاه راهی لندن شدند.
نمایشگاه بین المللی کتاب بوداپست
بیستمین فستیوال بینالمللی کتاب بوداپست با حضور ایتالیا به عنوان کشور میهمان برگزار شد. این نمایشگاه شرکت 400 نویسنده از مجارستان و 25 کشور دیگر و بیش از 500 ناشر بینالمللی و مجارستانی در مرکزی با مساحت هزار و 600 مترمربع شکل گرفت.
نمایشگاه بینالمللی کتاب ابوظبی
بیست و سومین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب ابوظبی از 24 تا 29 آوریل با مشارکت هزار و بیست انتشاراتی از 50 کشور عربی و غیر عربی برگزار شد.
نمایشگاه بین المللی کتاب بوئنوس آیرس
نمایشگاه کتاب بوئنوس آیرس از 25 آوریل تا 13 ماه مه (5 تا 23 اردیبهشت) با تمرکز بر شهر آمستردام برپا شد.
نمایشگاه بین المللی کتاب تورین
بیست و ششمین دور این نمایشگاه از 16 تا 20 ماه مه(26 تا 30 اردیبهشت) با حضور کشور آفریقایی گینه به عنوان میهمان ویژه برگزار شد.
بوک اکسپوی آمریکا
مهم ترین نمایشگاه کتاب آمریکا که هر سال با عنوان بوک اکپسو برگزار می شود از30 ماه مه(9 خرداد) به مدت سه روز برگزار شد. این نمایشگاه امسال با حضور بیش از 500 نویسنده و با شرکت 20 هزار ناشر، کتابفروش، کتابخانه و کارگزار ادبی در نیویورک برپا شد.
نمایشگاه کتاب هنگ کنگ
بیست و چهارمین نمایشگاه کتاب هنگ کنگ از 17 تا 23 جولای (28 تیر تا 3 مرداد) و با ارایه کتاب های بیش از 560 ناشر از 25 کشور برپا شد. این نمایشگاه بیش از 400 برنامه و برپایی هفت سمینار را تجربه کرد و میزبان یک میلیون نفر بازدید کننده بود.
نمایشگاه کتاب پرو
هجدهمین دوره نمایشگاه لیما از 19 ژوییه تا 4 آگوست با شعار «یک دنیا خبر» و با حضور 17 نویسنده از پورتوریکو به عنوان میهمان افتخاری برگزار شد.
نمایشگاه بینالمللی کتاب گواتمالا
دهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب گواتمالا، با هدف افزایش فرهنگ مطالعه به خصوص در بین کودکان و نوجوانان و همچنین برجسته کردن آثار ارایه شده توسط زنان از 26 ژوییه تا 4 اوت برگزار شد. این نمایشگاه از اقدامات ادبی و فرهنگی 30 زن نویسنده تجلیل کرد.
نمایشگاه کتاب ادینبورگ
سی امین نمایشگاه بینالمللی کتاب ادینبورگ با نگاه بر ادبیات کمیک و رمانهای گرافیکی از 10 تا 26 آگوست (19 مرداد تا 4 شهریور) برگزار شد. جشن کتاب ادینبورگ با برپایی بیش از 800 برنامه، سی ساله شدنش را جشن گرفت.
نمایشگاه کتاب شانگهای
دهمین دوره نمایشگاه کتاب شانگهای از 14 تا 20 آگوست(23 تا 29 مرداد) برپا شد.
نمایشگاه بین المللی کتاب زیمبابوه
سی امین نمایشگاه بین المللی کتاب زیمبابوه با موضوع «خلاقیت انگلیسی، نویسندگی، نشر و خواندن برای رشد آفریقا» از 29 ژوییه تا سوم اوت در حراره مرکز زیمبابوه برگزار شد.
نمایشگاه کتاب کوالالامپور
هشتمین فستیوال بینالمللی کتاب کوالالامپور از 3 تا 11 اوت(12 تا 20 مرداد) با حضور ویژه تایوان برگزار شد. در این نمایشگاه که به عنوان یکی از بزرگترین نمایشگاه های کتاب در جنوب شرق آسیا محسوب می شود ناشرانی از چین، تایوان، هنگ کنگ، بریتانیا، ایالات متحده آمریکا، کانادا، سنگاپور و مالزی با میلیون ها جلد کتاب حضور داشتند.
نمایشگاه بین المللی کتاب اوروگوئه
سی و ششمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب اوروگوئه از اول اکتبر در محل کاخ شهرداری در مرکز مونته ویدئو برپا شد. این نمایشگاه با حضور کشورهایی چون آلمان،آرژانتین، دانمارک،اسپانیا، فیلیپین، نروژ، فنلاند، انگلستان، ایتالیا، پرتغال و سوئد برگزار شد.
نمایشگاه کتاب دهلی
نوزدهمین نمایشگاه کتاب دهلی با حضور 250 شرکت نشر با موضوع «کتابخانه ها و کتابخوانی» از 23 تا 31 اوت برگزار شد. این عنوان با توجه به تلاش هند برای مدرن و دیجیتالی کردن حدود 9 هزار کتابخانه در سراسر کشور و افزایش مشارکت کتابخانه ها در زندگی امروز مردم، انتخاب شده بود.
نمایشگاه بین المللی کتاب پکن
بیستمین نمایشگاه بین المللی کتاب پکن از 28 اوت تا دوم سپتامبر ( 6 تا 11 شهریورماه) با حضور عربستان سعودی به عنوان میهمان افتخاری برگزار شد. 2010 غرفه دار از 58 کشور مختلف جهان آثار خود را در زمینه های مختلف در این نمایشگاه عرضه کردند.
نمایشگاه بینالمللی کتاب کاستاریکا
چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب کاستاریکا از 24 اوت تا یکم سپتامبر با ارایه بیش از 40 هزار عنوان کتاب و با حضور مکزیک به عنوان میهمان افتخاری برپا شد. اجرای بیش از 200 برنامه فرهنگی از جمله بحثهای ادبی، کنسرت و سخنرانیهایی در مورد روزنامهنگاری، باستان شناسی، صنایع دستی، سینما، عکس و انسان شناسی از دیگر نقاط عطف این رویداد بود.
نمایشگاه بینالمللی کتاب پاناما
نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب پاناما با شعار «کشف دریای دانش» با حضور نویسندگانی از کشورهای اسپانیا، مکزیک، آرژانتین، کلمبیا، پورتوریکو، کوبا، نیکاراگوئه، ونزوئلا و لبنان از 21 تا 25 اوت برگزار شد. اسپانیا به عنوان میهمان افتخاری در این رویداد فرهنگی حضور داشت.
نمايشگاه كتاب ريودوژانيرو
شانزدهمین نمايشگاه بينالمللي كتاب ريودوژانيروي برزيل از 29 اوت تا 8 سپتامبر با حضور 950 ناشر برگزار شد.
نمایشگاه بین المللی کتاب مسکو
بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب روسیه از 4 تا 9 سپتامبر در مسکو برگزار شد.
نمايشگاه بينالمللی كتاب سودان
نهمين نمايشگاه بينالمللی كتاب سودان در شهر خارطوم و با شرکت 150 انتشاراتی از كشورهای عربی و غيرعربی و 70 انتشاراتی از سودان از سوم تا 12 سپتامبر برگزار شد.
نمايشگاه بينالمللي كتاب مكزيكوسيتي
سيزدهمين نمايشگاه بينالمللي كتاب مكزيكوسيتي از 16 تا 25 اكتبر(24 مهر تا سوم آبان) برگزار شد .جنبشهاي اجتماعي كه در دهه اخير در جهان رخ داده و رشد و استفاده از رسانههاي جدید ارتباطي همچون شبكههاي اجتماعي، موضوع اين دوره نمايشگاه بود. اين نمايشگاه بر خلاف برنامهريزيهاي انجام شده، دو روز زودتر از موعد تعيين شده پايان يافت. هرچند قرار بود اين نمايشگاه تا 27 اكتبر ادامه داشته باشد، ولي با توجه به ساختار چادري اين نمايشگاه و نبود امكان برپايي چادرها تا موعد مقرر، آیین پایانی آن 25 اكتبر برگزار شد. براي جبران اين دو روز، نمايشگاه در روز نخست و روز آخر در تمام طول شبانه روز دایر بود.
نمايشگاه كتاب كنيا
شانزدهمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب کنیا در شرایطی که ماجراي گروگانگيري در وست گيت- فروشگاهي بزرگ متعلق به صهیونیست ها در قلب نایروبی پایتخت کنیا توجه جهانیان را به خود معطوف ساخته بود، برپا شد. اين نمايشگاه از 25 تا 29 سپتامبر دایر بود.
نمايشگاه بينالمللي كتاب اسپانيا
سي ويكمين نمايشگاه بينالمللي كتاب اسپانيا با نام ليبر از 4 تا 6 اکتبر برگزار شد.
نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت
شصت و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت از 8 اکتبر (16 مهر) با حضور برزیل به عنوان کشور میهمان برگزار شد. برزیل با بیش از 90 نویسنده در این نمایشگاه شرکت کرد و 260 کتاب تازه منتشر شده خود را در این نمایشگاه عرضه کرد. این نمایشگاه میزبان حدود 7100 غرفه دار از 100 کشور جهان و 1500 نویسنده بود و بیش از سه هزار برنامه در حاشیه آن برگزار شد.
نمایشگاه کتاب الجزایر
هجدهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب الجزایر با حضور 922 ناشر از 44 کشور در الجزیره برپا شد. این نمایشگاه که با شعار «جهان را به روی من بگشا» برپا شده است، از 30 اکتبر تا 9 نوامبر(8 تا 18 آبان) به کار خود ادامه داد.
نمایشگاه بین المللی کتاب استانبول
سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب استانبول از دوم تا دهم نوامبر(11 تا 19 آبان) برگزار شد. این نمایشگاه میزبان جمهوری چین به عنوان کشور میهمان و میزبان 690 ناشر داخلی و خارجی بود و شعار «تاریخ:از گذشته تا آینده» را سرلوحه خود قرار داده بود.
نمايشگاه بينالمللي اوآخاكا
سيوسومين نمايشگاه بينالمللي كتاب اوآخاكا در مكزيك با حضور آرژانتين به عنوان میهمان افتخاری و از دوم تا 12 نوامبر (11 تا 21 آبان) در تئاتر ماسهدونيوي اوآخاكا برگزار شد.
نمایشگاه بینالمللی کتاب تونس
سی امین نمایشگاه بینالمللی کتاب تونس از25 اکتبر تا سوم نوامبر(3 تا 12 آبان) با حضور ناشرانی از 26 کشور جهان و با شعار «برای بازار آفریقایی کتاب» برگزار شد. سنگال میهمان افتخاری این دوره بود.
نمایشگاه بین المللی کتاب گوآدالاخارا
بیست و هفتمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب گوآدالاخارا با شرکت 1932 ناشر از 43 کشور برگزار شد. این نمایشگاه که از 30 نوامبر تا 8 دسامبر (9 تا 17 آذر) دایر بود، رژیم صهیونیستی را به عنوان میهمان ویژه انتخاب کرده بود و به همین دلیل با اعتراض گسترده مردم مکزیک به ورود شیمون پرز، رییس این رژیم به کشورشان روبه رو شد./
نظر شما