به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، علم (تجربی) و دین کاراترین نیروهای مؤثر بر انسان هستند. با تأمل در اهمیت علم و دین برای بشر، گزاف نیست اگر بگوییم سیر آینده تاریخ بستگی به تعامل نسل معاصر با روابط بین این دو دارد. امروزه علم شیوه مقبول و محترم شناخت جهان به شمار میرود و باید با تبیین دیدگاه علم و دین، از تعارضهای احتمالی عقاید دینی با مسایل علمی بکاهیم.
امروزه طرفداران الحاد با دلایل ایجابی و با دست زدن به دامان علم، دیدگاه خود را تبیین و توجیه میکنند. به همین سبب نمیتوان این بحث را حاشیهای پنداشت و کنار گذاشت. منازعات قرون معاصر میان علم و دین، اهمیت این بحث را جدی ساخته است. هرچند بسیاری از نزاعها دامنگیر دین مسیحیت و کتاب مقدس است، ولی برخی از دستاوردهای علمی، باورهای مشترک ادیان را به چالش کشیده است، نظیر بحث خلقت انسان و نظریه تکامل داروین، نظریه روانکاوی فروید که دین را عامل سرکوب امیال میداند و حقانیت دین را مخدوش میسازد، نظریه کیهانشناختی نیوتن، ماکس پلانک و نسبیت انیشتین، با تلقی جدید از علیت و زمان که نحوه ارتباط خداوند با جهان را متحول میسازد و نیز پیشرفتهای جدید رایانهای، هوش مصنوعی یا کشف مولکولهای DNA که نگرش انسانشناسی دینی را دچار مخاطره کرده است.
بررسی نحوه مواجهه ادیان با این چالشها یا حتی برشمردن چالشهای پیشروی ادیان از سوی علم جدید، امری قابل توجه و بایسته پژوهش است.
در این راستا، نشست علمی «چالشهای علم جدید برای ادیان» به همت گروه ادیان و عرفان با حضور پرفسور محمد لگنهاوزن و دکتر حسن میانداری دوشنبه (28 بهمنماه) از ساعت 15 تا 18 در سالن نشستهای موسسه برگزار میشود.
محمد لگنهازن (متولد ۳ می ۱۹۵۳ نیویورک) استاد مقدمه منطق، مقدمه فلسفه، زیباییشناسی، فلسفه علم، علم اخلاق، فلسفه مذهب و متافیزیک در دانشگاه هوستون ( از ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ ) بود. وی سال ۱۹۸۹ به دعوت انجمن حکمت و فلسفه به ایران آمد و به تدریس اشتغال یافت. وی از استادان دانشگاه باقرالعلوم(ع) و موسسه امام خمینی(ره) از ۱۹۹۳ تاکنون است. وی سال ۱۹۸۳ در مسجدی در هوستون به اسلام گروید و از بنیانگذاران انجمن دانشجویان مسلمان دانشگاه تگزاس جنوبی شد. همسر او، نرجس جواندل صومعهسرایی است. وی سال ۱۳۸۹ به عنوان چهره ماندگار فلسفه انتخاب شد.
دکتر حسن میانداری نیز دارای مدرک دكترای پزشكی از دانشگاه علوم پزشكی تهران است و تاکنون پژوهشها و مکتوبات متنوع و متعددی به قلم او منتشر شده است. « قرآن كليد گنج مقصود»، «آيا مرگ مغزي قطعاً مرگ است؟»، «احياء اخلاقيات اسلامي» و «اخلاق پزشكی و اديان» از جمله آثار وی محسوب میشوند.
در این نشست علمی موضوعاتی همچون بررسی نحوه عملکرد خدا در جهان هستی (Divine action) با توجه به وجود قوانین فیزیکی و علمی و رویکرد تکاملی به اخلاق و طبیعتگرایی اخلاقی بررسی خواهد شد./
شنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۵
نظر شما