سید شکرخدا موسوی، نماینده اهواز، حمیدیه و بخش باوی معتقد است که نوشتن خاطرات مجلس از خاطرات جنگ هم دشوارتر است و فرهنگسازی نیز در این زمینه انجام نشده، چرا که این خاطرهها اسنادی هستند که در آینده میتوان برپایه آنها تاریخ نوشت.
وی در ادامه افزود: نکته دیگری که توجه بیش از حد نمایندگان و مسوولان به مسایل حاشیهای بهشمار میآید. علاوهبر فعالیتهای مجلس، داشتن مسوولیتهای متعدد، رفتن به حاشیه، دنیاگرایی و حرص و ولع را نیز از دیگر دلایل بیتوجهی به نوشتن خاطرات از سوی نمایندگان مجلس میدانم.
وی با بیان اینکه باید خاطرهنویسی در میان نمایندگان فرهنگسازی شود، بیان کرد: درست است که نمایندگان فرصت کمی دارند اما در این زمینه نیز فرهنگسازی نشده است. حتی برای نخبگان هم باید فرهنگسازی کرد. این طور نیست که آنها فکر کنند همه مسایل را میدانند. همین نکته ظریف که چرا رجال سیاسی خاطرات خودشان را نمینویسند، مساله مهمی است. بهتر است این سوال را از علی لاریجانی، رییس مجلس نیز بپرسید که آیا فردی را مشخص کرده تا خاطراتش را تدوین کند؟
پس از دهه 60 مسوولان خاطرهنویسی را کنار گذاشتند
این نماینده مجلس درباره اینکه چرا پس از انقلاب اسلامی، در میان رجال ایرانی تعداد اندکی مانند آیتالله هاشمیرفسنجانی، خاطراتشان را نوشتهاند، اظهار کرد: آیتالله رفسنجانی از قشر فرهنگی پیش از انقلاب بوده و از گذشته خاطراتش را گردآوری و تدوین کرده است. پس از دهه 60 تاکنون عموم سیاستمداری که پستی داشتهاند مسوولیت بالا گرفتهاند از نوشتن خاطرات غافل شدهاند در حالی که این خاطرات گنجینهای ارزشمند برای انقلاب اسلامی بهشمار میآید.
موسوی ادامه داد: اگر خاطراتی که بسیاری از انقلابیون پیش از انقلاب مینوشتند، نبود در حال حاضر ما چه اسنادی در دست داشتیم؟ تمامی اطلاعات ما برپایه همین خاطرهها و نوشتههاست. سید حمید روحانی که بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی را پایهگذاری کرده از افرادی بهشمار میآید که در این سالهای تلاش بسیاری برای گردآوری خاطرات و منابع تاریخی معاصر انجام داده است.
پژوهشهای مجلس نیاز به مطالعه دارد
وی همچنین درباره میزان مطالعاتش گفت: پیش از اینکه نماینده مجلس شوم، مطالعهام بیشتر بود و در حوزه تاریخ کتاب میخواندم. آخرین کتابی که مطالعه کردم مربوط به قرارداد 1907 میان روسیه و انگلستان بود که در دوره مشروطه، ایران را به دو قسمت تقسیم کرد و اطلاعات ارزشمندی درباره بخشی از تاریخ معاصر ایران به مخاطب میدهد. حوزههای دیگر که درباره آنها مطالعه میکنم، سیاست و اقتصاد هستند. در حال حاضر به دلیل حضور در کمیسیون تخصصی بیشتر به مطالعه مقالات و بولتنهای خبری مرتبط میپردازم.
نماینده اهواز، حمیدیه و بخش باوی در مجلس شورای اسلامی درباره تاثیر مطالعه کتاب بر تصمیمهای که در مجلس میگیرد، گفت: پژوهشهای مجلس نیاز به مطالعه دارد. آگاهی از گذشته و پیشینه تاریخی و مباحث اقتصادی تاثیر بسیاری بر تصمیمگیریها میگذارد و به دلیل علاقهام به این مسایل در کمیسیون کشاورزی مشغول به فعالیت هستم. به ویژه در کمیسیون کشاورزی، اطلاع از تاریخ و وضعیت اقتصادی هر منطقه برای هدایت بودجه و تعیین اهداف مورد نیاز درباره رشد همان مجموعه بسیار ضروری بهشمار میآید.
خاطرات رجال ایرانی و غیرایرانی را خواندهام
موسوی درباره اینکه آیا به مطالعه خاطرات رجال پرداخته است، گفت: هم خاطرات رجال ایرانی و هم رجالنویسیهای خارجی را مطالعه کردهام. دو کتاب درباره خاطرات فردوست، همچنین کتابهایی درباره محمدعلی فروغی خواندهام. کتاب «نبرد من» که مربوط به خاطرات زندان هیتلر است از دیگر آثاری بهشمار میآید که مطالعه کردهام. برخی بخشهای تاریخ تلخ است اما درس هستند و چه خوب و چه بد، چراغ هدایت برای آیندگان خواهد بود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا خاطراتش را مینویسد؟، بیان کرد: مسایل و اتفاقهای دوران جنگ را نوشتم اما منتشر نکردهام. خاطرات انتخابات مجلس را نیز گردآوری میکنم اما بیشتر مقاله مینویسم و وارد حوزه تالیف کتاب نشدهام. نخستین تجربه نمایندگی در مجلس را دارم و معتقدم خاطرات رجال اهمیت بسیاری در تاریخنگاری دارد. نمایندگی عرصه دشواری است و شرایط سختی دارد، چرا که بار مسوولیت سنگینی بر عهده نمایندگان است و همچنین باید بدانیم که مشکلات کشور بسیارند. از سوی دیگر اهواز هم وضعیت خاصی دارد و دشواری کار را چند برابر میکند. در دوران جنگ هنگامی که در عملیات کربلای پنج، فرمانده توپخانه بودم، چهار روز نخوابیدم اما در این 20 ماه که نماینده بودم، به مراتب روزها سختتر گذشته و معتقدم نوشتن خاطرات مجلس از خاطرات جنگ سختتر است.
رسانهها باید وظایف نمایندگان را به مردم اطلاع دهند
نماینده مردم اهواز با اشاره به وضعیت کاری نمایندگان در کاهش میزان مطالعه آنها بیان کرد: ما نمایندگان از طیفها و جریانهای مختلف به مردم قولهایی میدهیم که خدمتگذار باشیم اما در مجلس و برخی از ارگانهای کشور از لحاظ سیاسی شرایط دیگری حاکم است، بنابراین از مردم فاصله میگیریم. در جناحهای مختلف نیز فرهنگسازی نشده که وعده و شعار ندهند. از سوی دیگر قانونها مربوط به سالها پیش است و بیشتر آنها نیاز به اصلاحیه دارند اما بیشتر مردم انتظار دارند نماینده در همه جا حاضر باشد و عملا توجه و تمرکز نماینده به مساله قانونگذاری کم میشود.
این نماینده دوره نهم مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه مردم نیاز به آگاهی از فرهنگ سیاسی دارند، افزود: صدا و سیما، نشریات و بولتنها باید وظایف نمایندههای مجلس را مشخص کنند و به مردم اطلاع بدهند که حد و حدود نمایندگان مجلس تا چه میزان است تا تصورها و برداشتهای نادرست از بین برود.
نظر شما