جمعه ۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۰
تولیدات دانشگاهی تقاضامحور باشند

سرپرست جدید دانشگاه فنی‌و‌حرفه‌ای، معتقد است که ارتباط میان صنعت و دانشگاه، اهمیت زیادی در توسعه ملی دارد. دانشگاه‌ها باید براساس تقاضا و نیاز جامعه در این عرصه، به تولید و انتشار کتاب بپردازند.

دکتر مسعود شفیعی، سرپرست جدید دانشگاه فنی‌و‌حرفه‌ای و رییس جمعیت ایرانی ارتباط صنعت و دانشگاه در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: کشورهای توسعه‌یافته توجه ویژه‌ای به ارتباط میان صنعت و دانشگاه دارند. کشور ما نیز باید به مقوله ارتباط صنعت و دانشگاه توجه داشته باشد؛ علت این ضرورت را باید در لایه بالاتر با عنوان علم و فناوری جست‌وجو کرد.

وی ادامه داد: اگر علم هر کشوری به فناوری تبدیل شود، می‌توان به‌صراحت گفت در کشور، بازار تحقیقاتی شکل گرفته که رشد اقتصادی را به‌دنبال دارد.

ضرورت توجه دانشگاهیان به نیاز‌های صنعت
رییس جمعیت ایرانی ارتباط صنعت و دانشگاه، عنوان کرد: اگر علم کشور به فناوری تبدیل شود؛ یعنی تولیدات علمی کشور (پایان‌نامه‌ها، کتاب‌ها و نتایج تحقیقات) در صنعت بکارگرفته شوند، می‌توان به توسعه ملی کشور امیدوار بود. بنابراین، دانشگاه‌ها باید براساس نیاز جامعه و در راستای نیاز‌های صنعت، به انجام تحقیقات علمی و ارایه تولیدات اقدام کنند. در غیر این‌صورت نتایج تحقیقات در کتابخانه‌ها انبار می‌شوند و کشور از پیشرفت باز می‌ماند.

حمایت از تحقیقات دانشگاهی
شفیعی در پاسخ به این سوال که «برای ارتقای کشور در حوزه صنعت چه باید کرد؟» گفت: صنایع کشور باید از پروژه‌‌های تحقیقاتی دانشگاه‌ها حمایت کنند؛ اگر در دنیای توسعه‌یافته مثلث دولت، دانشگاه و صنعت با یکدیگر همفکری داشته باشند، می‌توان به پیشرفت در عرصه صنعت امیدوار بود.

مدرس دانشگاه امیرکبیر افزود: امروزه نهادهای جدیدی مانند مراکز رشد و پژوهشکده‌ها در دنیا شکل گرفته‌اند که در آن‌ها فعالیت‌های صنعتی متعددی انجام می‌شود. این انجمن‌ها و مراکز علمی می‌توانند نقش قابل توجهی در راستای تبدیل علم به فناوری ایفا کنند و به‌عنوان مشاور در خدمت صنعت باشند.

مولف حوزه صنعت، نبود عامل فرهنگ‌سازی در زمینه ارتباط صنعت و دانشگاه را از جمله مشکلات موجود در کشور دانست و گفت: این روزها اغلب دیده و شنیده می‌شود که ارتباط میان صنعت و دانشگاه، کار بسیار خوبی است و باید محقق شود، اما اگر سوال شود که چرا این ارتباط مهم در کشور  برقرار نشده است و یا این‌که مدل‌های ارتباطی میان صنعت و دانشگاه چیست؟، کسی پاسخگو نخواهد بود! 

شفیعی ادامه داد: در این راستا جمعی از مدرسان دانشگاه‌ها، کنگره‌ای را با عنوان کنگره سراسری دولت، دانشگاه و صنعت برای توسعه ملی راه‌اندازی کرده‌اند. دانشگاه امیرکبیر از بنیانگذاران این کنگره و جمعیت ایرانی پیشبرد ارتباط صنعت و دانشگاه، برگزارکننده این کنگره است.

وی با بیان این‌که هفدهمین جلسه این کنگره، بیستم اسفندماه سال جاری برگزار خواهد شد، گفت: جمعیت ایرانی پیشبرد ارتباط صنعت و دانشگاه، در سال 1382 راه‌اندازی شده که در حال حاضر، حدود یک‌هزار عضو و حداقل پانزده عضو حقوقی دارد. 



انتشار کتاب؛ اولویت اصلی کنگره
این مدرس دانشگاه، درباره فعالیت اصلی کنگره سراسری دولت، دانشگاه و صنعت برای توسعه ملی، عنوان کرد: انتشار کتاب برای فرهنگ‌سازی و ضرورت ارتباط میان صنعت و دانشگاه از جمله فعالیت‌های اصلی این کنگره است. «ارتباط صنعت و دانشگاه؛ آینده‌ای تابناک، پیشینه‌ای تاریک» عنوان یکی از این آثار است که تاکنون هشت نوبت تجدیدچاپ شده است.

شفیعی با اشاره به محتوای کتاب «ارتباط صنعت و دانشگاه؛ آینده‌ای تابناک، پیشینه‌ای تاریک» گفت: در این اثر یک سلسله نتایج کنگره‌ها، قطع‌نامه‌های پایانی کنگره‌ها، سخنرانی‌های کلیدی و تاریخچه ارتباط میان صنعت و دانشگاه در ایران و دنیا ارایه شده‌اند. همچنین در این کتاب بیش از 500 مرجع مرتبط با صنعت و دانشگاه اعم از مصاحبه‌های روزنامه‌ها، مقالات، پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکترا و نتایج میزگردها در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.

رییس جمعیت ایرانی ارتباط صنعت و دانشگاه، توضیح داد: از دیگر آثار منتشر شده از سوی کنگره سراسری دولت، دانشگاه و صنعت برای توسعه ملی، می‌توان به کتاب «ارتباط صنعت پتروشیمی با دانشگاه‌ها» اشاره کرد. در این اثر فعالیت‌هایی که میان دانشگاه‌های مختلف به‌ویژه دانشگاه امیرکبیر با پتروشیمی انجام شده، ارایه شده‌ است. گردهمایی جشنواره‌ها و کارگاه‌های آموزشی که از سوی صنعت پتروشیمی با همکاری دانشگاه‌ها برگزار شده‌اند نیز در این کتاب عرضه شده است.

وی بیان کرد: «نحوه برگزاری همایش‌ها» عنوان کتاب دیگری است که به‌ همت این کنگره، منتشر شده است. در این کتاب، شرایط و ویژگی‌های برگزاری یک همایش علمی و همچنین کمیته‌هایی که باید در همایش‌های علمی شکل بگیرند و فعالیت‌هایی که باید در این کمیته‌ها محقق شوند، توضیح داده شده‌اند.

وضعیت مطالعه در ایران اسف‌بار است
مدرس دانشگاه امیرکبیر در پاسخ به این سوال که «حوزه نشر با چه مشکلاتی مواجه است؟» گفت: پایین بودن سرانه مطالعه میان شهروندان ایرانی، از جمله مشکلات فرهنگی کشورمان است. به‌عبارت دیگر وضعیت مطالعه در ایران اَسف‌بار است. از سوی دیگر فرآیند چاپ کتاب زمان‌بر و پرهزینه است. در چنین شرایطی که افراد برای چاپ کتاب‌هایشان باید زمان زیادی در انتظار بنشینند، برای نگارش و چاپ آثار جز در شرایط ویژه (کتاب‌ها، منبع درسی باشند یا با هدف ارتقای رتبه علمی آن‌ها تالیف شوند) رغبت چندانی نشان نمی‌دهند.

تجربیات موفق، کتاب شوند
شفیعی ادامه داد: متاسفانه در حوزه صنعت، کتاب قابل توجهی به‌جز چند عنوانی که در مصاحبه ذکر شد، در بازار نشر به چشم نمی‌خورد. بنابراین توصیه می‌کنم تجربیات موفق همکاری‌های میان صنعت و دانشگاه، در قالب کتاب ارایه شوند. متخصصان عرصه صنعت باید بیش از پیش به چاپ کتاب اهتمام بورزند.

وی در پایان عنوان کرد: ضرورت دارد تا گزارش فعالیت‌های مربوط به صنعت و مدل‌های ارتباطی صنعت و دانشگاه، در قالب مصاحبه یا کتاب منتشر شوند تا زمینه‌های نهادینه کردن فرهنگ ارتباط میان صنعت و دانشگاه فراهم شود.

مسعود شفیعی استاد نمونه کشوری و صاحب 25 اثر مکتوب در حوزه فنی و مهندسی و رییس جمعیت ایرانی ارتباط صنعت و دانشگاه است که اخیرا در حکمی از سوی وزیر علوم به سرپرستی دانشگاه فنی‌و‌حرفه‌ای منصوب شد./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها