کتاب «طرق فوقالعاده اعتراض بر احکام کیفری» اثری از بابک پورقهرمانی میکوشد خوانندگان را با موازین حقوقی دادگاهها آشنا کند._
فصل نخست در مباحثی به تعریف مفاهیم، اصطلاحات، مبانی تجدیدنظر، طرق عادی و طرق فوقالعاده میپردازد که برای آشنایی بیشتر خواننده و درک ابتدایی از مواضع حقوقی ضرورت دارد.
برای درک مفهوم اصطلاحاتی چون «طرق فوقالعاده اعتراض بر احکام کیفری» که همه این عناوین در برگیرنده اعتراض است، ابتدا مفهوم لغوی و اصلاحی کلمه اعتراض را که از زبان تازی گرفته شده، به معنی «نقاضت و مخالفت و تعرض و تعاملی، رد و عدم قبول ایراد و نکته گیری و عیب جویی، باز داشتن و بر کسی عیب گرفتن ... آمده است.» بررسی میکند.
«طرق فوقالعاده اعتراض قبل از قانون اصلاح تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب» عنوان فصل دوم را تشکیل میدهد که در سال 1381 و 1385 تغییراتی در آن صورت گرفته است. نویسنده این شیوه اعتراض را در دو مبحث «تجدیدنظر عام» و «اعتراض از طریق دادستان کل کشور» مورد بررسی قرار میدهد.
در بخشی از این فصل «تجدیدنظر عام» در اعتراض به رای صادرشده «عدم صلاحیت قاضی» را به عنوان یکی از موارد تجدید نظر مطرح میکند و در سه فاکتور «عدم صلاحیت ذاتی»، «عدم صلاحیت محلی» و «عدم صلاحیت قاضی» به آن اشاره میکند.
در فصل سوم نویسنده «طرق فوقالعاده اعتراض در قانون اصلاح قانون» را در سه مبحث «اعاده دادرسی کیفری»، «تجدید نظر بر اساس ماده 18 قانون اصلاح تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب1381» و «تجدید نظرخواهی رئیس قوه قضائیه از آرای محاکم» را تشریح میکند.
ضمن این که «طرق فوقالعاده اعتراض از احکام دادگاه انقلاب در موارد مواد مخدر» در دو مبحث «اعتراض بر اساس ماده 32 قانون اصلاح مبارزه با مواد مخدر» و «اعتراض بر اساس ماده 26 آیین نامه اجرایی قانون اصلاح مبارزه با مواد مخدر» امکانپذیر است و نحوه استفاده از این دو ماده با توجه شرایط پرونده و حکم صادر شده مورد توجه قرار میگیرد.
دادگاه ویژه روحانیت دادگاهی است که پس از انقلاب اسلامی در میان دادگاههای رسیدگی به جرایم تاسیس شد و فصل پنجم «طرق فوقالعاده اعتراض از احکام دادگاه ویژه روحانیت» به این دادگاه و اعتراض به حاکم صادره از آن اختصاص دارد.
در قسمتی از این فصل در توصیف شکل دادگاه تجدیدنظر آمده است: «طبق ماده 49 آئین نامه مرجع رسیدگی به اعتراض، دادگاه تجدیدنظر ویژه روحانیت است که هر شعبه از دادگاه تجدیدنظر ویژه روحانیت از یک رئیس و دو مستشار تشکیل و با اکثریت آراء اتخاذ تصمیم مینماید.»
کتاب «طرق فوقالعاده اعتراض بر احکام کیفری» اثری از بابک پورقهرمانی در216 صفحه، شمارگان 500 نسخه و بهای 9 هزار تومان از سوی انتشارات خرسندی روانه بازار کتاب شده است./
نظر شما