کتاب «بازخوانی نظام قضایی جمهوری اسلامی» به کوشش عباسعلی کدخدایی و جمعی از نویسندگان منتشر شد. این کتاب بر لزوم بازخوانی نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران به منظور کارآمدی هر چه بیشتر آن تاکید دارد.
«اعتبار ادله نوین اثبات جرم در فقه امامیه»، «بایستههای گزینش قضات در حکومت اسلامی»، «اخلاق عدالت کیفری، با تاکید بر اخلاق حرفهای قضاء»، «جرمانگاری در پرتو نظریه مقاصد کلان شریعت»، «عدالت ترمیمی در نظام قضایی اسلام» و «اصل یکصد و شصت و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» عناوینی هستند که در بخش نخست کتاب مورد بررسی قرار میگیرند.
بخش دوم راهکارهای تحقق عدالت قضایی با نگاهی به «چالشهای نظام حقوقی ایران برای تبعیت از اصل اقتضای تعقیب کیفری»، «امکانسنجی استقلال بودجههای قوه قضاییه»، «بایستههای ناظر بر جایگاه و حقوق بزهدیده در تحقق عدالت قضایی مطلوب» و «جلوهها و آثار عمل گرایی کیفری در نظام قضایی ایران»را ارایه میدهد.
«نگرشی بر صلاحیت نظارتی دیوان عدالت اداری بر مقررات اجرایی» به عنوان فصلی از بخش سوم به نقش و تحول انقلاب اسلامی در گستره نظام حقوقی ایران میپردازد و دیوان عدالت اداری را یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در تحول نظام حقوقی میداند. تصریح تاسیس دیوان عدالت اداری، به عنوان مرجع تظلمات اداری موجب شده تا برای نخستینبار در تاریخ حقوق جدید ایران مرجعی عالی به تخلفات مراجع اداری رسیدگی کند.
بخش چهارم موانع دادرسی و راهکارهای رفع آن را با تاکید بر اطاله دادرسی در پنج فصل «علل قانونی اطاله دادرسی در دعاوی مدنی و راهکارهای اصلاح آن»، «اطاله دادرسی و نقش آن در هنجارشکنی اجتماعی»، «راهکارهای کاهش اطاله دادرسی کیفری»، «علل اطاله دادرسی و راهکارهای رفع آن» و «راههای کاهش اطاله دادرسی در دعاوی مدنی» مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد.
با توجه به نقش اطاله به عنوان جزیی از موانع دادرسی در تعریف این اصطلاح در«اطاله دادرسی و نقش آن در هنجارشکنی اجتماعی» در بخشی از کتاب آمده است: «اطاله دادرسی به معنای طولانی شدن زمان رسیدگی به پرونده های قضایی در دادگاه ها و دادسراها و مراجع شبه قضایی است که جزء مسایل غیرقابل انکار دستگاه قضا محسوب میشود.»
کتاب «بازخوانی نظام قضایی جمهوری اسلامی» به کوشش عباسعلی کدخدایی(عضو حقوفدان اسبق شورای نگهبان) در 520 صفحه، شمارگان 500 نسخه و به بهای 20 هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شده است./
نظر شما